Sevgili Hasan

Filmli donemden dijitale gecen hatta goreceli olrak dijital dunyada yeni biriyim.

Ancak sunun farkina varacak kadar uzun zamandir fotografin cierisindeyim. Fotografda gerceklige bir mudahale yoksa yada daha kesin tabiri ile fotografa yalan soyletilmiyorsa eskiden karanlik odada yapilan islemlerin bugun dijitlde aydinlik odamizda yapilmasini yanlis yada dogru olarak degerlendirmemek gerekiyor.

Eskiden kendi solusyonlarimizla yuzey hazirlayip ustune fotograf basardik karanlik odada. Olusturdugu etki fotografa yakistigi zaman fotografi tamamlayan, anlamini guclendiren bir hal alirdi. Bugun kagit yerine ekranda fotografi sergilerken o solusyonlarla basmanin bir nalami yok. Ancak ayni etkiyi olustuabilecek eski atkili fircam yerine PS in fircasi var onu kullanmamda ne gibi bir sakinca olabilir?

Resim sadece tuale yapimaz fotografta sadece kartda duz baski ile gosterilmez. basildigi yuzeyleranlami butunler veya yok eder. Bu tartisilir, tartisilmalidir.

Ayrica Vinyeti gidermek yada eklemek farkli konular degil. Her ikisindede fotografa mudahale soz konusu. birinde karartirken digerinde karartiyi ciyorsunuz. + veya - olmasi yapilan islemin mateatik islemi oldugu gercegini degistirmiyor. O noktada purist yaklasimi devam ettirip vinyet varsa kaldirilmamali, noise onleyici herhangi bir islem uygulanmamli, hatta coklu kare birlesiminden olusan panoramalar red edilmelidir.

Ayni yaklasim surdurlerek, bayat film kullanilmamali, cross proces gibi islemlerden kacinmali fotografi sadece karta basmali vs...

Eger kisi kendi secimi olarak bu purist yaklasimi benimsiyorsa ve fotografin her noktasina uyguluyorsa takdir ederim. Ancak hic kimsenin kisisel secimleri bir digerinin fotografina bakarak olmamis deme hakkini getirmez. Eger sizce sini yazmak istiyorsaniz bunu en acik dille belirtip, tercih sebep ve uygulamalariniza yansitarak aciklamaniz gerekir.

Son olarak dijital ile, analog fotograf islemek arasinda aslinda hic bir fark yok.

Goruntuyu karta basiyorsunuz goruntuyu ekrana yansitiyorsunuz. Goruntuyu maskeliyorsunuz veya yakiyorsunuz, burn tool kullaniyorsnuz. Renkli fotografi siyah beyaz karta basiyorsunzu, renkli fotografi siyah beyaza donduruyorsunuz. B serisi kalemlerle rotusluyorsunuz, PS brushlari ile rostuluyorsunuz.

Aralarindaki tek fark artik daha kolay.

Aralarindaki en buyuk benzerlik ise ipin ucunu kacirdiginizda ugrastiginiz urun fotografin alanindan cikip baska dallarin alanina gecis yapiyor.

Saygilar.