Can Bey, Genel olarak fotoğrafınızı beğendim. Güzel bir ters ışık çalışması.
Ama o yukarda dikelek duran saçı silseymişsiniz keşke dedirtiyor. Yapmış olduğunuz eskitme müdehalesi de biraz intagram'ı hatırlatsa da başarılı bence
Can Bey, Genel olarak fotoğrafınızı beğendim. Güzel bir ters ışık çalışması.
Ama o yukarda dikelek duran saçı silseymişsiniz keşke dedirtiyor. Yapmış olduğunuz eskitme müdehalesi de biraz intagram'ı hatırlatsa da başarılı bence
"VARLIĞIM, TÜRK VARLIĞINA ARMAĞAN OLSUN. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE...."
Yüksek sesle bir daha söyle
"NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE..."
caxcan için eleştiri 2:
Sevgili Can, sadece modele bakınca portre olarak başarılı. Duygu-kişilik-ruh hali güzel yansımış.
Fotoğrafın bütününe bakınca bendeki ilk etkisi, bir portre çalışması olmadığı yönünde oldu. Sanki arka planı da göstermek ister gibi bir çaba var.
Daha çok "biz oradaydık" fotoğrafı izlenimi veriyor. O zaman da arkadan gelen ışık portreye katkı veremediği gibi fotoğrafa zarar vermiş olarak algıladım. Yüzün görünebilmesi için ışık vermişsiniz o da arkada patlamaya neden olmuş, efektlerle kurtarayım demişsiniz gibi bir hisse kapıldım. Zira, söz konusu efekti gerektirecek bir unsur göremedim.
Saçın o hali beni hiç rahatsız etmedi. Rüzgarlı bir kıyı şeridinde olduğunuz hakkında bilgi veriyor. Aklıma Ege sahilleri geldi.
Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
Yeşil dallarız dünya ağacından
Gençlik denen bir millet var, ondanız.
NHR.
Şimdi bunu fotoğraf olarak mı yoksa görsel bi imaj mı diye değerlendireceğime karar vermeliyiz. Manipülasyon yok gerçi ama çerçeve sebebiyle bence fotoğraf görüntüsünden uzaklaşmış.
Benim şahsi olarak şöyle bir görüşüm var. İyi bir fotoğrafın ne renk düzenine(sepya falan gibi işte) nede çerçeveye ihtiyacı vardır.
Hatta genel olarak "iyi" fotoğraf dediğimiz fotoğraflara bakarsak (500pxde falan) ne köşelerde vinyet(kararma) vardır, ne çerçeve vardır, ne de afaki renk düzenlemeleri vardır.
Bunlar bir fotoğraf için söyleyebileceğim ana hatlardı. Sizin fotoğrafınıza gelirsek.
Kadraj konusunda büyük bir sıkıntı yok. Fotoğraf boş kalmamış. Galiba 50mm veya muadil bir sabit odaklı lens tercih ettiniz ki keskinlik bunu gösteriyor bize.
Model fotoğrafçılığı ilgi alanıma girmese de fotoğraf genel olarak iyi. Saç beni rahatsız etmedi hatta başarılı bile denebilir. Aldığınız açı ve yükseklik yerinde.
Fotoğraf keyifli açıkçası. Ellerinize sağlık.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Uploaded with ImageShack.us
@replikas07
arkadaki göz ve kaş net, öndekiler değil. daha kısık bir diyafram tercihi ile tüm yüzü net çıkartabilirmişsiniz.
modelin sağ yanağı (bize göre sol taraf) tamamen modelden ayrılarak arka fonla birleşse daha iyi olurmuş. yani dudağının sağ tarafındaki (bize göre sol) dokuyu silseniz olurmuş.
bunun dışında kafanın kadraja oturuşunu sevdim. uygulama da tadında olmuş.
fridel ve serkanon fotoğraflarını -kurallar gereği- görmezden gelip replikas07 fotoğrafına eleştiri 2:
Beyazın ve ışığın hakim olduğu bu fotoğraf için bendeki ilk etkisi bir "highy-key" çalışması, reklam hazırlığı için çekilmiş bir fotoğraf oldu. Özellikle de üzeri yazılı fotoğraf, kozmetik reklemlarında kullanılanlara benziyor.
O gözle bakınca, başarılı bir high-key mi diye sormak gerek diye düşündüm, iki nedenle çok şahane olmuş diyemedim:
Birincisi, ışık konusu. High-key fotoğrafta gölge çok istediğimiz bir şey değil. En iptidai şekliyle 3 flaş kullanarak hiç gölge bırakmamaya çalışırdık. Artık stüdyo ekipmanları olsun PS olsun daha çok olanak tanıyor. Yüzdeki ve boyundaki gölge alanlar; yüzde sarımtırak renk ile fon arasındaki fark olmasa daha başarılı olabilirmiş gibi geldi bana.
İkincisi yüz ifadesi. Madem bir high-key tarz tercih ettik, model niye dudak büker? Niye gülmez? Şart mıdır, değildir elbet tercih fotoğrafçınındır ama eskilerin deyimiyle, mütenasip olanıdır. Bu fotoğraf, doğal renkleriyle daha başarılı olabilirmiş gibi geldi bana.
Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
Yeşil dallarız dünya ağacından
Gençlik denen bir millet var, ondanız.
NHR.
Bolumun basinda gecen elestirilere yonetici olarak mudahale hakkimi bir yanlis anlasilma oldugunu dusunerek izninizle kullaniyorum:
Fotograf ve manipulasyon ile fotograf ve duzenleme farkli kavramlardir... Bu fotografa bakarken mesela bu fotografin solusyonlar yardimi ile hazirlanmis bir kagida basilip basilmadigini bilmiyoruz ve/veya pinhole gibi bir yontemle cekilip cekilmedigini.
500px de cok cok kotu fotograflarin var olduguda bilinmektedir. Onu kriter olarak kabul etmek ne kadar dogru olur bilemem. Ayrica Kose kararmasi, noise/gren fotografin fiziksel bir parcasidir. Kose kararmasinin kabul edilebilecegi noisin gormezden gelinecegi bircok fotograf vardir. Cerceve fotografi cevreden ayiran tek basina gormemizi saglayan sirasinda seyirciyi fotografin icine ceken en onemli unsurlardan biridir. Galeriye gittiginizde fotografi cercevesiz mi izliyorsunuz mesela? Fotografta dijital mudahale malesef cok ince bir sinirdir. genel olarakda bu sinir var olan objelerin cikartilip eklenmemesi ve karanlik oda islemlerinin onune gecilmemesidir. Onun disinda eskiden filmle yapilan capraz proses, bayat film islemi bugunun filmi olan dijitalde de yapilabilir, yada solusyonla elde edilen goruntu dijital olarak yeniden yaratilabilir.
Bunlarin yapilmasina karsi cikmak dogru olmamakla birlikte, yapilan islemin anlatim diline katkimi sagladigi yoksa gereksiz mi kaldigi ayrica tartisilmalidir.
Bunun disinda yukaridaki fotografta 50mm bir lensin on goruldugunu yazmissiniz ancak bu konuda yaniliyorsunuz. Yukaridaki fotograf kesinlikle genis aci bir lens 17 / 18 mm civari bir odak uzakliginda cekilmis. Arka plan deformasyonu bunu gosteriyor. Ve son olarak sunu surekli dusunmek gerekir. Burada fotograflar 800piksel yayinlandigi icin kucuk izlenen fotogrflar bariz bir hata olmadiktan sonra zaten keskin gozukurler.
Saygilar.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.
Arkadaşlar merhaba ilk defa fotoğraf paylaşıyorum.Açıkçası ilk gece fotoğrafım da denilebilir.Dün akşam birkaç kare uzun pozlama yaptım.İçlerinde en göze hitap eden bu olduğu için ekleme gereği duydum siz değerli üstadlara bile belki çok çok basit gelecek ama benim için eskiye göre daha iyi çektiğim bir fotoğraf. Ps müdahalesi yapılmamıştır.Yorumlarınızı bekliyorum daha iyi kareler için nelere dikkat etmem lazım.Şimdiden teşekkür ederim.
Fotoğraf Bilgileri
Canon 60D
Odak uzaklığı 250mm
F değeri f11
Poz süresi 10 sn
İso 250
BEŞİKTAŞ
Gece fotoğrafı çekmek sanılanın aksine zor bir daldır.Yoğun hava kirliği,dengesiz ışık kümeleri,aydınlık alan-karanlık alan farklılıkları ve herşeyden önce ilginç kompozisyon yaratmak önemlidir. Sizin fotoğrafınızda Anıtkabir'in yoğun ışıklandırması fotoğrafın fazla pozlanmış olduğu izlenimini uyandırırken geriye kalan yerlerdeki belli belirsiz ışık kümeleri ise az pozlandığı izlenimini veriyor. Bahsettiğim dengesizlik bu.Aydınlatma gökyüzüne doğru yapıldığından ve duvarların beyaz mermer dokusundan dolayı o bölge arkadaki alanın aydınlatmasını zorlayan bir diğer faktör.Anlatmak istediğiniz ana konu yada ilgi merkezi Anıtkabir olduğundan konuya uzak kaldığınızı söyleyebilirim.Bir de çekim için gece karanlığındansa mavi saatte çekim yapmak daha doğru olacaktır. Gece fotoğrafı demek gece yarısı çekilmiş fotoğraf demek değildir unutmayın. En ideal çekim zamanı mevsime göre değişmekle birlikte güneşin ufuk çizgisinde kaybolmasını takip eden yarım ile bir saat arasındaki zaman diliminde olan saatlerdir.Mavi saatte bina kalabalığından kurtularak daha yakından çekilmiş bir Anıtkabir fotoğrafı daha ilgi çekici olacaktır. Selamlar...
FujiFilm X-T2 , Fujinon XF 18-55mm F2.8-4 R LM OIS , Fujinon XF 10-24mm f/4 R OIS , Fujinon XF 23mm f/2.0 WR , Fujinon XF 56mm F1.2 R , Samyang 12mm f/2.0 , Vivitar Series1 70-210mm f/3,5 VMC
Rica ederim Levent. Bu forumun asıl amacının bu olduğunu düşünüyorum.
Selamlar...
FujiFilm X-T2 , Fujinon XF 18-55mm F2.8-4 R LM OIS , Fujinon XF 10-24mm f/4 R OIS , Fujinon XF 23mm f/2.0 WR , Fujinon XF 56mm F1.2 R , Samyang 12mm f/2.0 , Vivitar Series1 70-210mm f/3,5 VMC
Teşekkür ederim değerli yorumunuz için.Evde birden karar verdim şansımı denemek için bir kaç kare çektim.Daha uygun zamanda sizin söylediklerinizide dikkate alarak tekrar şansımı deniyeceğim.Eminim uğraşa uğraşa ortaya daha başarılı birşeyler çıkacaktır.Tekrar teşekkür ediyorum.Sizlerin sayesinde yeni birşeyler öğrenebiliyoruz.İyi akşamlar.Saygılar.
BEŞİKTAŞ
CeCeKa için eleştiri 2:
İşin teknik kısmını Emir gayet güzel özetlemiş. Bu, zorlayıcı ışık şartlarında fotoğraf başarısı hem bu bilgiye ama hem de önemli ölçüde donanıma bağlı. İşte tam da burada sabit diafram becerisi olan lenslere ihtiyaç var. Hem gece hem f11 olunca işlerin yolunda gitmesi oldukça zor.
Gelgelelim işin geri kalanına. Gece de olsa manzara görselinin bir topoğraya göstermesini kendi adıma tercih ediyorum. Bu, hem Emir'in sözünü ettiği mavi saatlerde daha mümkün; hem de madem bu kadar uzaktan çekiyoruz, lensimizin daha kısa odak mesafesiyle daha geniş alan alabilir ve diaframın daha açık olmasını sağlayabilirdik diye düşünüyorum.
Kadrajda eğer esas amaçlanan Anıtkabir ise orada daha büyük bir sorun var; arada daha büyük ve ışıklandırılmış yapılar var!
İşin zor kısmından başlamanın böyle faydaları da var, bol bol ekleştiri alıyorsunuz
Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
Yeşil dallarız dünya ağacından
Gençlik denen bir millet var, ondanız.
NHR.