Ben demedim valla dik kadraj, o dedi
Bu arada 6 no lu kuralı ihlal etmeden fotoğrafta duygu konusunu hangi ortamda konuşabiliriz tam bilemediğim için Tunapala'nın hışmını göze alıp bir cümle etmek isterim.
Her fotoğrafta duygu aramak elbette abesle iştigal. Yerli yersiz, bu fotoğrafta duygu yok, ben duygulanmadım demenin manası yok. Öte yandan duygu aktarmak, oluşturmak için çekilen fotoğraflarda son derece önemli.
Örneğin, göz bebekleri fotoğraflarını tıp kongresine sunacak isek elbette tek kaygımız olabildiğince net, keskin, doğru fikir verebilecek kalitede görüntü elde etmek. Bu amaca hizmet etmiyorsa başarısız addetmek görevimiz. Nitekim, kongrelere sunulan materyelde bu kaliteyi arıyoruz. Kalite kusuru nedeniyle kabul etmediğimiz oluyor. Ama fotoğrafçının aynı fotoğrafları bir grafik tasarım olarak estetik bir konsept içinde, bir sanat galerisinde sunulmuş haline bakıyorsam, aynı şiir okurken, bir yağlı boya resme, ya da bir heykele bakarken neler bekliyorsam onu beklerim.
Fotoğraf bir portre ise doğrudan duygu, ruh hali, kişilik ararım. Sürrealizme kadar uzun bir yelpazede teknik, ideal olarak başarılı olmasa da verilmek istenen mesaj, duygu yeterince aktarılmışsa "başarılı" demek isterim.
Konu promete tarafından (27.February.2013 Saat 16:17 ) değiştirilmiştir.
Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
Yeşil dallarız dünya ağacından
Gençlik denen bir millet var, ondanız.
NHR.
Fatih, güzel bir uzun pozlama karesi olmuş öncelikle bunu belirteyim. Fotoğrafın sol tarafındaki korkulukları croplayarak yüklemen daha güzel olurdu. Ufka doğru uzanan iskelenin kadrajın solundan başlaması sırasında göz bahsettiğim korkuluklara takılıyor. Gökyüzünün bulutsuz ve boş olması şanssızlık olmuş. Uzun pozlamada insan üzerine gelen bulutların olmasını arıyor.En azından ben arıyorum. Bu da fotoğraftaki denizin durağan yapısının kontrastı yada zıttı olarak bir denge unsuru oluyor. Belki bu sayede kadrajın sağ tarafında kalan boşluk bu kadar dikkat çekmeyebilirdi. Ama yine de başarılı bir kare denebilir. Selamlar...
FujiFilm X-T2 , Fujinon XF 18-55mm F2.8-4 R LM OIS , Fujinon XF 10-24mm f/4 R OIS , Fujinon XF 23mm f/2.0 WR , Fujinon XF 56mm F1.2 R , Samyang 12mm f/2.0 , Vivitar Series1 70-210mm f/3,5 VMC
fatihaydemir için eleştiri 2:
İlk olarak, önceki fotoğraflara göre inanılmaz bir gelişme var. Kıskanmadım desem yalan olur, ben aynı gelişmeyi gösteremeyenlerdenim.
Renk konusunu tam çözemedim. Galiba lacivert saatlerde çekilmiş (iskelenin yarısından sonra ışıklar yanıyor mu, bana mı öyle geldi ayırt edemedim). Öyle ise oldukça başarılı pozlanmış bir fotoğraf demek geldi içimden. Denizdeki detay kaybolmuşken iskeledeki detay gayet net görünüyor. Fotoğraf, grafik olarak ta çok başarılı. Belli ki enine boyuna ölçüp biçilip emek verilmiş bir fotoğraf çekme azmi oluşmuş. Grafik, kimi ülke bayraklarına benziyor. Olumsuz değil de müdahil olmuş olmak için; kadrajın sol yarım santimlik kısmı kesilmiş olsa grafik bütünlüğü daha çok vurgulanabilir miydi acaba?
Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
Yeşil dallarız dünya ağacından
Gençlik denen bir millet var, ondanız.
NHR.
Değerli yorumun için teşekkür ederim öncelikle. Samsun Atakum İskelesi burası, en çok çekmek istediğim fotoğraf türlerinden idi uzun pozlama. ND filtrem olmadan 24-105 ile akşam saatlerine yakın gün batarken çekildi. Ps müdahalesi olarak sadece çok az burn toll kullandım. Aslında koymak istediğim kare bu idi fakat kadrajın dar olduğunu düşündüğüm için vazgeçtim.
Açıkçası ben Ps'in binde birini bilen biri değilim eminim fotoğrafların raw halini forumda ki Ps ustalarına atsam çok çok daha güzel kareler çıkar. Tekrar teşekkür ederim.
Emrealp için 3. eleştiri: (sanırım)
Tersışık için zamanlama yerinde günbatımı tonları doğanın cezbeden sıcaklığını aynsıtmış,
"Silüet fotoğrafı için ağaçlar genelde güzel görüntüler ortaya çıkartır... Bulduğunuz ağaçta aynı şekilde güzel görüntü verebilecek cinsten..." (serrrcan)
sercan arkadaşın yorumunda belirttiği gibi bulduğunuz ağacın güzel görüntü verebilecek cinsten olduğu kanaatinde değilim, çünkü ağaçlar tek veya grup olarak doğayı ve doğallığı aktarmalıdır fotoğrafta bu sebeple pastoral temalı fotoğraflarda, objelerinde doğal olması gerekmektedir. oysa sizin objenizde budanan, kesilen dallar temaya uygun değil ve kozmetik açıdan kirlilik yaratıyor.
sıkışık kadraj için çok yerinde bir örnek.
sanırım fotoğraf yüksek rakımlı bir yerde çekilmiş, sol kısımdaki tepesi yayılmış olan sedir ağacı ile onun solundaki sedir ağacı aynı kadrajda iki farklı form olarak işlenebilirdi.
saygılarımla...
fatih aydemir 3. eleştiri : güzel bir uzun pozlama .... renk sıcaklığı duygunun aktarılmasında etkili olmuş,
eleştiriden ziyade bir yorum, iskelenin altında suyun durgun olduğu kısımlarda yansımalar fotoğrafı daha bir anlamlı yapmış ama oldukça sığ kalmış. enstantane biraz daha kısa tutulabilirmiy di acaba ? yada durgun olan kısımlarda yansıma artırılacak şekilde pozlama yapılırken hareketli kısım da ölü bir görüntü elde edilse daha iyi dururdu bence ...?
[IMG]Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
forestersdu için eleştiri 1:
Fotoğrafın en çok renklerini beğendim. Mavi ve bej oldukça uyumlular (Kıyafetlerimde de bu iki rengi birlikte tercih ederim). Yapıların restorasyon görme işlemi oldukça revaçta olan bir konu. Herhalde eli yüzü düzgün, göze estetik gelecek yeni bina yapamadığımız içindir..
Fotoğrafta ilk dikkat çeken unsurlardan birisi, "ultra geniş açı objektif" kullanılmış görünümü. Ümit bey exif bilgilerini de yazmış. Muhtemelen elindeki lensin en kısa odak uzaklığını zorlamış: 24 mm!
Peki, 24 mm ultra geniş açı mı? FF sensörler için tam sınır sanırım. Kısa kenar MII te de 24 mm olsa gerek. Bu kadar distorsiyon şaşırtıcı geldi bana.
Işık konusuna gelince, diafram açıklığına bir diyeceğim yok ama biraz kısa pozlanmış gibi geldi bana. Çok kötü bir saat olmamasına rağmen cumbalarda detaylar çok iyi seçilmiyor.
Kadraj konusu da biraz ilginç olmuş. Gökyüzü, bina ve kaldırım-yol üçlüsü kadrajda eşit yer kaplıyorlar. Kocaman bir gölgenin olduğu yol-kaldırım kısmından feragat ederek daha dengeli, ana ögeyi daha çok gösteren bir kadaj daha güzel olabilirmiş diye düşündüm.
Bu yapı üzerinde daha çok çalışılmayı hak ediyor gibi geldi bana![]()
Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
Yeşil dallarız dünya ağacından
Gençlik denen bir millet var, ondanız.
NHR.
Eleştiri ve yorumlarınız için teşekkürler...
kadraj konusundaki eleştirinize canı gönülden katılıyorum lakin ff olmasına rağmen 24 mm de yapacak pek birşey kalmamıştı. objeye yaklaşmam ve binanın tamamını alabilmem için açıyı daha da daraltmak gerekecekti bu kez de yolun çıkış noktası binaya göre daha fazla yer kaplayacaktı kesin çözüm 18mm oda malesef bende yokben en çok yukarıdan aşağıya kadrajlanabilirmiydi diye düşündüm bu fotoğrafı ... fotoğraf elzığda çekildi bir daha yolum düşerse deneyebilirim. bir de distorsiyon konusuna açıklık getirirseniz yorumunuzda daha çok istifade edebilirim, tekrar teşekkürler.
Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
Yeşil dallarız dünya ağacından
Gençlik denen bir millet var, ondanız.
NHR.
Fotoğraf üzerindeki efix bilgilerine dayanarak yazıyorum. Bu fotoğraf 15:11 de çekildi gözüküyor, gölgelerin bu kadar uzadığı kış günlerinde ister istemez fotoğrafçının arkasında kalan aynı büyüklükte olan evlerin gölgesi fotoğrafta çok dikkat çekiyor. Bu tarz mimari çekimlerde güneşin pozisyonu o fotoğrafın çekim kalitesini çok fazla etkiler. Kardajı,derinliği ve renkleri ile çok başarılı bir kare olmasına rağmen o tarih ve saatte engel olunamayan gölgeler fotoğrafa çok dahil olmuş. Mimari olarak gerçekten çok güzel bir binaymış. Özellikle kesik cumba formu fotoğrafa baktığımda çok ilgimi çekti. Bu fotoğrafı daha az gölge olan bir tarihte özellikle gökyüzünün parçalı bulutlu olduğu bir mevsimde çekerseniz çok daha ilgi çekecek bir kare olacağını düşünüyorum. Keskinliği, pozlamasını,perspektif ve renklerini çok beğendiğimi bir kere daha belirtmek istiyorum. Selamlar...
FujiFilm X-T2 , Fujinon XF 18-55mm F2.8-4 R LM OIS , Fujinon XF 10-24mm f/4 R OIS , Fujinon XF 23mm f/2.0 WR , Fujinon XF 56mm F1.2 R , Samyang 12mm f/2.0 , Vivitar Series1 70-210mm f/3,5 VMC
forestersdu fotoğrafı için yorum için yorum:
bende fotoğrafa yeni başlaya biri olarak nacizhane kendi fikrimi söyliyeyim; bence evlerin renkleri gayet güzel zıt iki renk bir arada ve sokak lambasının gölgeside güzel durmuş ama arkanızdaki evin gölgesi kadrajı çok fazla doldurmuş bence ilk dikkati çeken şeylerden biri oluyor belki biraz daha yakınlaşarak çekseydiniz yada sokak lambasının o kısmından değişik bir açıda çekseydiniz daha iyi olabilirdi diye düşünüyorum.
buda benim sokak fotoğrafı çalışmalarımdan ufak bir çalışma yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim
Uploaded with ImageShack.us
yapmaya çalıştığınızı anladım fakat bunün için dik kadraj kullanmanız gerekirdi çocugun yarısı yok bebek arabası nerdeyse hiç yok dik kadraj daha güzel olurdu.ps müdehalesi oldugunu düşünmüyorum buna ek olarak eğer dik kadraj ve biraz daha soldan çekseydiniz fotoğrafı insanların tamamı fotoğrafta olacaktı ve cami minaresinin tümü cıkacaktı sağ tarafta 2 minare sıkışıp kalmış saygılar
Konu uranyum tarafından (01.March.2013 Saat 23:03 ) değiştirilmiştir.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
@gulezgi87 : fotografiniz net degil. Yarim kol kotu olmus. Kadrajiniz dikey olsa ve aciniz biraz daha farkli olsa cekmek istedginiz resimi daha iyi yakalardiniz sanirim. Sadece kendi dusuncelerimi yazmak istedim. Selamlar.
Gulezgi87 için 3. eleştiri:
Bir mimari yapı içinden diğer bir yapıyı görmek, göstermek fikrinizi beğendim. Cesaretiniz de için takdir ettim. Zira ışık, netlik gibi ayarların zorluk derecesi oldukça yüksektir.
Mimari yapıların birlikte oluşturdukları kompozisyonun ötesinde, kapıdan geçen insanların varlığını özellikle tercih ettiyseniz durum biraz karışık. Hatta birazdan da öte. Bebekleri de sayarsak altı kişiyi, bir kapıyı ve bir minareyi kesme başarısı göstermişsiniz!
Sadece çekerken değil, seçerken de özen göstermek de oldukça önemli. Digital olanağınızı bol bol kullanmanızı öneririm. Bu kareyi keşke biraz daha geriden, biraz daha ileriden, farklı kadraj ve açılarda, belli zaman aralıklarında, farklı zaman dilimlerinde -örneğin arkadaki caminin maksimum ışık aldığı saatlerde, hatta aylarda- 10-15 kez çekmeyi deneseymişsiniz eminim bu kadar çok olumsuz eleştiri almayacağınız bir fotoğraf görme şansımız olurdu..
Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
Yeşil dallarız dünya ağacından
Gençlik denen bir millet var, ondanız.
NHR.
Caxcan :
ben kareyi anlatilmak isteneni begendim, exif bilgilerinizi merak ettim, sadece. Cunku dusundumde diyaframin biraz daha acilmasi yani cocugu netledikten sonra arkasina dusen alanin flulasmasi dahami guzel olurdu diye dusundum kendi kendime ?