hukukun uygulanması ülkemizde "bilim"den ziyade "yıldız falı"na daha yakın bir uğraş
Bu soz cok hosuma gitti...

Benim tecrubelerime gelirsek (Dikkat edin bilgi degil tecrube) Oncelikle markalar Onur'un dedigi gibi taninabilirlik adina herseyi yapiyorlar, Uluslararasi bir cok marka degil guzel gostermek kotu gosterseniz dahi sansurcu zihniyet yiyecegi korkusu ile ki bu dunyada cok ciddi bir problem markalar icin herhangi bir sorun cikartmiyor. Ancak onlem olarak Frkli etiket kullanmak vb durumlar cozum olabilir.

Ben konuya etiksel acidan yaklasmak istiyorum:

Burada etiksel olarak onemli (kanuni kismini sevgili Onur sagolsun acikladi) olan fark niyette ve surada yatiyor. Siz bir ogrenciyseniz, reklam alaninda ilerlemek istiyorsanzi ise basvururken istenilen portfolyoyu kendi imkanlarinizla cekmis olmaniz gerekiyor. Burada henuz isssiz oldugunuzda varsayilarak elinizin altinda, dolabinizda bulunan urunlerle ise girisiliyor. Bunu alip henuz profesyonel degilken web sitenize yuklemeniz veya is basvurunuzda gostermeniz sorun degil. Tabii sunu ima etmeden. "Ben bu marka icin calistim ve cekim yaptim" Yani gecekci olmak. Alaninizda ilerleyip profesyonel olduktan sonra ise mumkunse bu fotograflari sadece ani olarak tutmak ve yayinlamamak gerekiyor. Cunku o isten para kazanan biri oldugunuz icin o fotograflari o firma icin cekmis yanilgisini ister istemez olusturuyorsunuz.

Isin sergi kismina gelirsek yogun bir reklam bombardimani altinda ne bilincli ne bilincsiz sekilde markalardan kacamiyoruz. Dolayisi ile fotograflarimizi markalardan arindirmak mumkundegil. Cole ciktigimizda dogayi kirleten plastik bir sise varsa uzerindede bir marka varsa cektigimiz fotograf bir still life kompozisyon olur ve bir urunu dogayi kirletirken gostermis oluruz. Ancak kurgulanmamistir. Dolayisi ile urunu yaptiginin disinda gostermiyor oluruz. Bunu bir dogayi kirletme konulu sergide yayinlarsak bence sorun yok. Veya evde cektigimiz sanatsal bir duzenlemede kullanilan bir sarap markasinin gozuktugu bir fotografin naturmort ogeli bir sergide kullanilmasinin bir sakincasi yok. Acnak o fotograf ile urun cekimi siparisi aliyorsaniz o sergide o zaman isin sekli degisiyor. Bu arada ilk verdigim plastik sise ornegine gelirsek mumkunse tabii sadece bir urun kirletiyor mesaji yerine tum plastik siseler kirletiyor mesajini vurgulayacak sekilde marka gostermemek siseyi belki baska bir acidan cekerek gostermek gerekir.

Stok siteler konusuna geldigimizde ise bastan Onur'un acikladigi sebeplerden oturu markali fotograf yayinina izin vermez, en azindan benim bildiklerim.

Aslinda bu sorulari sorma sebebim birazda suna dayaniyor. Etiksel olarak dogru kabul ettiklerimiz her zaman hukuka uymuyor, ve Onur'un bahsettigi gibi Hukuksal alan bir yildiz fali. Bilgileri bilmek cok onemli ancak once rahat nefes alabilmek icin etiksel olarak dogru hareket etmek gerekir. Yuksek etiksel degerler cercevesinde hareket ettiginiz takdirde hukuk ile basinizin belaya girme sansi cok azdir.

Tabii Pardon filmi her zaman yeniden cekilebilir