Arkadaslar merhaba,

Oncelikle bana tesekkur eden bir ka kisi olmus onlara bende tesekkur ederim ama konunun benimle bir alakasi yoktur. Ben sadece ricaci oldum sagolsun Onur usenmedi, vakit ayirabildi yazdi. Tesekkurler kendisine...

Ardndan onur sana on punalik uzman sorusu Bugun senin yazini okuduktan sonra esim sordu. Cevabini az cok biliyorum ve ona aciklayabildim ancak burada cekim yapan tum arkadaslari ilgilendirebilecek bir durum ve senin bilginle aciklanmasi daha dogru geliyor.

Soru su:

"Kendimiz" icin cekim yaparken X markanin urununu kullandik, uzerinde logosu gozukuyor. Markayi kucuk dusurecek bir fotograf degil. (Bildigim kadari ile marka degerlerine yapilan bir saldiri olursa ve ozellikle kurgulanmis ise fotograf marka sahibinin dava hakki olabiliyor)

a) Bu fotografi kendi portfolyomuzda kullanabilirmiyiz? Yani satisi olmayacak, yaptigimiz urun cekimlerine ornek olacak, web sitemizde duracak veya is gorusmesine giderken kart baskisini yanimiza alip ornek olarak sunacagiz.

b) Bu fotografi bir sergide sinirli baski ve sanat eseri olarak kullanip, bir tablo gibi satabilirmiyiz?

c) Bu fotografi stok siteleri gibi alanlarda ticari olarak kullanabilirmiyiz.

Buradaki sikinti surada sonucta hepsi ticari kullanima giriyor. Alip evimizin duvarina sahsi kullanim icin asmiyoruz. Her birinde cektigimiz fotograf uzerinden veya dolayli yolla para kazaniyoruz. Ancak her uc madeninde durumu birbirinden farkli. Cevaplarida fakli bildigim kadari ile.

GEne sana zahmet veriyorum.

Sevgiler