CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Sayfa 1 Toplam 4 Sayfadan 123 ... SonuncuSonuncu
Toplam 71 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree146Likes

Konu: Forumun Edebi Dilinin, Doğru İletişim İçin, Gelişmesi Lazım....

  1. #1
    boyabadanaci
    Guest

    Exclamation Forumun Edebi Dilinin, Doğru İletişim İçin, Gelişmesi Lazım....

    Sevgili arkadaşlar,
    Pek çok kereler aranızda ve sanal sohbetleriniz arasında konuya dahil olup iletişimin doğru yapılması konusunda fikirlerimi paylaşıyorum..
    Fikir özgürlüğünün diretildiği bu günlerde, bu özgürlüğün edinilebilmesi için önce fikrin doğru sunulması ve savunulması gerektiğini sıkça dile getirdim..
    Bunun için de dile ve edebiyata hakim olmak ve bunu da dilin kuralları ile doğru sunabilmek gerekiyor..

    Bu konuda, dün akşam sevgili arkadaşımız Çağın Anıl'ınbenimle paylaştığı, benim de bir köşe yazarı olarak takip ettiğim, Ahmet SELİM Beyefendinin (ZAMAN Gazetesi) bir yazısından bir paragraf paylaşmak istedim. Lütfen iki kere okuyun.. Sonra da bir kere daha okuyun..

    "Aslında konuşmak da yazmak da kelime seçme işidir. Ne var ki seçmek için seçilecek malzeme lazım. Âşinalık derecesinde bilip haberdar olmak da yetmez, tasarruf kapasitenizde onların bir yer tutması gerekir. Kelimeler sözlüğe bakarak değil doğru kullanımlarıyla karşılaşarak ve kendi tasarrufumuza kazandırılarak öğrenilir. İhtiyacını hissettiğiniz manaya tekabül eden kelimeyi bilmiyorsanız onun yerine yakınmış gibi gördüğünüz birini rastgele kullanırsınız. Burada seçimlik bir durum yoktur ki. Kelimeler ve kavramlar nüanslarıyla içinizde var olacak ki en uygununu rahatlıkla seçebilesiniz. Kelime seçmek sadece konuşurken yazarken değil düşünürken de gerekir. Kelimelerden cümlelere geçeceğiz, kuracağımız cümlelerle de düşünce terkip edeceğiz! Düşünemeyen konuşup yazabilir mi?

    "Biz davayı kelimelerde kaybettik" sözünün manası da bu zaten."


    Herkese selam eder, iyi günler dilerim..










    Konu boyabadanaci tarafından (06.June.2013 Saat 08:35 ) değiştirilmiştir.

  • #2
    keyhusrev - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    cihad karaali
    Makina:
    Şimdilik gözlerim...
    Üyelik tarihi
    15.March.2013
    Nereden
    Karaman
    Yaş
    39
    Mesajlar
    231

    Standart

    Güzel bir noktaya temas etmişsiniz Vefa Bey gerçekten. Bizim bu forumda, diğer pekçok forumdan farklı olarak daha seviyeli bir şekilde muhabbet edebilmemiz lazım, neticede bizi burada buluşturan ortak bir amaç var. Arkadaşlarla muhabbetlerimiz esnasında da elimizden geldiğince seviyemizi koruyarak ve yazmış olduğumuz mesajlara dikkat ederek iletişim kurmalıyız ki, bu muhabbetler, bu iletişimler bize, fotoğraf bilgisi yanında bir şeyler de katabilsin. Dikkat etmeye etmeye bir noktadan sonra güzel Türkçemizden giderek uzaklaşıyor, kısa mesaj mantığında hareket etmeye başlıyoruz.

    Ben bazen okuduğum yazılı kağıtlarında bile çok garip ifadelerle karşılaşabiliyorum: "ewet, no, ok, hatta ifadeleri"

    Bu gibi durumlar da bizi biraz da tembelliğe itiyor, kurallardan iyice uzaklaştırıyor. Doğru ifade edemeyince de malumunuzdur fikirler yanlış anlaşılıyor, yanlış anlatılıyor. Eh, her yazılandan da şaka mı yapıldığı, gerçekten mi söylendiği bilinemeyeceği için de farklı durumlar ortaya çıkabiliyor normal olarak.
    Umarım bundan sonra bir nebze daha dikkat edilir de arkadaşlar arasında tatsızlık ya da ne bileyim fikir alışverişlerinde kırgınlıklar olmaz.

    Bu güzel paylaşım için tekrardan teşekkür ederim.










    kafsadfotograf likes this.
    El-intizâr, eşedd-ü min-en-nâr!
    (Beklemek, ateşten daha şiddetlidir!)

  • #3
    kaan89 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Kaan Okyar
    Makina:
    Canon 50D
    Üyelik tarihi
    15.August.2012
    Nereden
    Konyaaltı, Antalya
    Yaş
    34
    Mesajlar
    367

    Standart

    Bende paylaşımınızı dikkatlice okudum Vefa Bey.Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ediyorum.Ders çıkartılacak bi konu.










    Kaliteni düşürürsen , farkını kaybedersin...

  • #4
    altantuncer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    altan tuncer
    Makina:
    beklemede
    Üyelik tarihi
    20.September.2012
    Nereden
    adana
    Mesajlar
    245

    Standart

    Malesef ülkemizde kitap okuma alışkanlığı pek olmadığından dolayı zengin kelime haznesine sahip değiliz.Bu da insanlarla iletişimi bir hayli zorlamakta.
    Yılmaz Özdil'in bir kitabının arkasındaki tanıtım metni çok hoşuma gitmişti.
    Bir
    İgnliiz üvinersitesinde ypalın arşaıtramya gröe, klemileirn hrflareinin hnagi
    srıdaa yzaldıklarıı ömneli dğeliimş asılnda...





    Öenmli
    oaln, briinci ve sonncuu herflarin yrenide olamsımyış... Çnküü, kleimleri hraf
    hraf dğeil, btüün oalark oykuormuşsz... Ardakai hraflrein sırsaı kıraşık da osla
    düüzgn ouknuyormuş.





    Trüban
    bduur.





    Tartıışlan
    mselee ne oulrsa olusn, bşınaa ve sounna “trüban” koyğduunda, aarda ypılaan
    yaınlşları görmeszin...





    Yaınlşları
    düüzgn gbii oukmyaa, düüzgn gbii anlmaaya bşlarsaın.





    Sbaah
    klkaarsın trüban konşuuursn, aşkam yaatrsın trüban konşuuursn.





    Kaafn
    alalk blulak oulr ama...





    Akılnda
    bi tek trüban klaır

    Tabi bunların yanında günlük konuşma kelime sayısının azlığı ve türkçeye giren yabancı kelimelerin fazlalığıda cabası.











    JaCKiE_BrOwN and kokteyl like this.

  • #5
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Sevgili Vefa,

    Her zamanki gibi önemli, önemli olduğunun tam aksine de, ben dahil, bir çok kişinin dikkat etmediği bir değerimize parmak basmışsın. Bu öyle bir değer ki bizim kim olduğumuzu ve nasıl anlaşılacağımızı ortaya koyar. Kültürümüzün, bizi biz yapan değerlerin, en nadide, en narin ama en hırpalanmış yanı, dilimiz.
    Maalesef kendi elimizle yetiştirdiğimiz, ya da genelde yetiştiremediğimiz, yeni nesil sosyal ağlar denilen iletişim (i) aracının yan etkisi olan bir nev'i zehir ile zehirleniyorlar, zehirleniyoruz! Cümleleri 140 harf ve sembolle sınırlamaya çalışırken güzelim kelimelerimizde olmadık harf çıkarımları ile, affedersiniz ama, saçma sapan başkalaşıma uğramış yabani kelimecikler ortaya çıkıyor. Bu bence milli servetimize yapılan canice ve bir o kadar bilinçsizce vahşet!
    Zaman zaman belki bunu ben de yapmış olabilirim, belki hata ile, belki dalgınlıkla; internette yazarken halen noktalama işaretlerini yerinde kullandığımı teessüf ile birlikte söyleyemeyeceğim. Bu güzel uyarı ile birlikte, Allah'ın (azze ve celle) da izniyle, kullanmaya başlarız.

    Zaman Gazetesi 'nin yazar ve fotomuhabirlerinin çalışma şekilleri ve iş disiplinlerini beğeniyorum. Bu paylaştığın yazıda da günümüzde ender rastlanan Osmanlı zamanında kullanılan kelimelerin özellikle seçildiğini düşünüyorum. Yazar yazısını yazarken kelimeleri özenle seçtiği aşikar. Yazına ve alıntı yaptığın yazıya can-ı gönülden katılıyorum. Kişinin kelime zenginliği fikri zenginliği beraberinde getirir; sadece dile değil kendine de hakim olmayı sağlar.

    Dilimiz, özellikle devamı olduğumuz Osmanlı 'dan kalanı dilimiz içerisinde ziyadesi ile farklı farklı anlamlarda bir çok kelime mevcut idi. Zaman içerisinde küreselleşmenin bir yan etkisi olarak, maalesef eski sırf eski olduğu için, ithal kelimeler dağarcığımıza yerleşmeye başladı. Oysa ne güzel demiş rahmetli Mehmet Akif Ersoy:
    Eski eski olduğu için değil, fena olduğu için atılır,
    Yeni yeni olduğu için değil, iyi olduğu için alınır.

    Bi'tteessüf sırf fiyakalı gözüksün diye ithal kelimeler daha derin manalar taşıyan kelimelerimizin yerine geçmiştir. Tabii ki kullanılması teknik olarak zorunlu kelimelerden bahsetmiyorum. Bir teknik mühendisin işi gereği uluslararası standartlarda kullanması gereken bir takım kelimeler olacaktır. Ama ve fak'at günlük hayatta bu denli yozlaşmaya bir anlam vermeye zorlanıyorum.

    "Allah (azze ve celle) onların kötü gününü göstermesin." diyerek dua ediyorum, ediyoruz. Sadece dua etmekle maalesef iş bitmiyor. Bu dua için bir de niyet ve amel gerekiyor. Veled ve evladımızı (ii) istikbale hazır etmek gerekiyor. Ülkemizde veraseten iletilen bir sürü lüzumsuz bilgi ve alışkanlığın yerine kültürümüzü ve diğer manevi değerlerin verilmesini daha doğru buluyorum. Ancak bu şekilde ve önce Allah'ın (azze ve celle) izniyle kötü gününü yaşarken görmeme imkanı bulunabilir.

    Bu yazı ile beni bana getirdiğin için ben senden razı oldum Allah (azze ve celle) da senden razı olsun. Zaman gazetesinin yazısını gündeme getiren Çağın 'dan da Allah (azze ve celle) razı olsun.

    (i) Sosyal ağlar ile iletişim tümcesine şerh düşmemin bir sebebi var. ben sosyal ağların aslında ve çoğunlukla sosyallikten insanı uzaklaştırdığını görüyor, düşünüyor, üzülüyorum.
    Bir ekran ve klavye başında harikalar yaratabilen çocukların gerçek hayatta maalesef iki kelimeyi bir araya getirmekte zorlandığını görüyor, hayrete kapılıyorum.
    Dikkat buyurun! Yolda yürüyen, araba kullanan herkesin elinde telefon bir şeyler yazmaya çalışıyor.
    Bundan bir iki yıl önce devriye ekipleri Sarıyer sahil mevkiinde denize düşen bir kız çıkardılar, sordular "niye atladın?" diye. Gelen cevaba bakın: "Mesaj yazıyordum, nereye bastığımı görmedim bile" hem üzücü bir o kadar da komik bir durum! Zannedersin ülkeyi kurtaracak.

    Ben 15-16 yaşlarında iken babam faturaların ödenmesi gibi ufak tefek işlerin halledilmesi için beni gönderirdi. Aynısını benden 8 yaş büyük abime de yaptı, benden 4 yaş küçük kardeşime de yaptı. Ben dershane ve okul kayıtlarımı hep kendim yaptım. Babam yanımda olmadı bazı zamanlar. İyi ki de olmamış.
    Aynı davranışı ben şimdi kızıma yapıyorum. Daha altı yaşında, maşallah, kızımla sanki benim akranımmış gibi sohbet ediyoruz. Dışarı oynamaya çıktığında yanında dolanmıyorum. Bekliyorum, izliyorum her kurduğu arkadaşlıkta, her düşüp kendini toparlamasında, toparlarken bana bakıp gülümseyerek "bir şeyim yok baba! merak etme" diyerek oyununa dönmesinden keyif alıyor, kızımla iftihar ediyorum.
    Bunun yanında bu kadar özgüveni fazla yetiştirmenin aileyi zorlayıcı etkileri de olmuyor değil.
    Bazen bir karış dili ile öyle lakırdılar ediyor ki hayrete düşüyor, diyecek kelime bulmakta zorlanıyorsunuz.

    (ii) EVLAT kelimesi maalesef günümüz Türkçe'sinde yanlış kullanılan bir kelimedir. VELED çoçuk, EVLAD çocuklar demektir, yani EVLAD zaten çoğuldur. buna bir örnek daha verecek olursam, EVRAK kelimesi çoğuldur, tekili VARAK'dır.










    Konu Halil Ibrahim Duran tarafından (06.June.2013 Saat 10:57 ) değiştirilmiştir.

  • #6
    boyabadanaci
    Guest

    Standart

    180 HIT, 4 BID....
    Forumun bu mevzuya verdiği önem budur...










    mertop likes this.

  • #7
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Alıntı boyabadanaci Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    180 HIT, 4 BID....
    Forumun bu mevzuya verdiği önem budur...
    Verdigi degil abi; vermedigi onem ortada!

    Verseydi sayac rakamı degil yazılan ufak yorumlara, yazılara bakıyor olurduk


    Tapatalktan gonderdim Turkce karakter varsa "tepetaklak" olmus olabilir











  • #8
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Standart

    Merhabalar;

    Oncelikle sabah oldu kalktim daha yeni goruyorum. Aksam olup eve gidip daha yeni gorecek bir coklari oldugu gibi. Dolayisi ile verilen onemi gormek acisindan biraz aceleci bir tepki verdigini dusunuyorum sevgili Vefa.

    Ancak unutulmamali ki genel ve populer konular insanlarin daha cok ilgisini ceker. Simdi sen gelmis burada edebi diyorsun, dile hakimiyet diyorsun, kendinizi gelistirin diyorsun vs...

    Yahu sevgili dostum biz otobusun onundeki yaziyi okumaya usenip sofere soran bir milletiz. Bunun degismesine daha cok var. Hayatimida Televizyon gibi bir cihaz bu kadar yer kapladigi surece daha cok zamanimiz var. Dolayisi ile malesef beklentileri cok arttirmamak gerekiyor.

    Ayrıca ben bir fotogarf cekip, kimse ilgilenmediginde kabahati kendimde ararim. Neyi, nerede yanlis yaptimda kimse ilgilenmedi. Ne eksik bu fotografta. Bizler bazen up uzun yazilarimizla insanlari korkutuyor olabilir miyiz? Yada onlara ulasamiyorsak sebebi ne? Bunlarida dusunmek gerekir. Hatali oldugundan degil yanlis yontemden kaynakli olabilir mi bunun sebebi?

    Hep soylerim, usenmem gene soylerim: "Biz yazi ile iletisim kuruyoruz. Yazilarimizin mimikleri, gulumsemeleri, ses tonlari yok. Yan yana gelen kara kuru karakterler. Bu karakterlerin olusturdugu anlamin yanlis anlasilmamasi icin mutlaka dogru sozcukler kullanilmali, yazilan gonderilmeden evvel iki sefer okunup, iki sefer dusunulmeli. Ayrica okuyan insan oncelikle karsisindakinin iyi niyetli oldugunu dusunmeli"

    Eski ve yeni kelime kullanimina gelirsek. Dil dinamiktir, degisir. Bugun hic birimiz oz Turkce konusup yazmiyoruz mesela. Icerisinde farsca, arapca, italyanca, fransizca da dahil olmak uzere pek cok dilden etkiler var. Pantalon diyorsunuz mesela fransizca, televizyon ingilizce, fotograf latince, Bi'tteessüf arapca vs... Dolayisi ile dilin degismesinden yana hayiflanmak beyhude. Ancak bu degisen dilin oz guzelliklerini kayip etmemesi icin dile hakim olan kisilerin yazdiklari yazilar, konustuklari sozler ile yon vermesi gerekir.

    Insanlik tarihinde, ki buna Osmanli'da dahil, halk hic bir zaman cok edebi konusmadi. Edebi dil ile gunluk konusma dilinin arasinda her zaman mesafe bulundu. Halklar gunun populerligine ve karsilikli sosyal, ticari ve benzeri iliskide bulunduklari toplumlara gore hareket etti. Osmanlinin ilk doneminde Arap yarimadasi ile olan iliskiler dile buradan zenginlik katarken, Avrupaya ecmesi farkli bir yon verdi. Turkiye'nin bugun Bati ulkeleri ile iliskisi de Ingilizce'nin etken olmasina vesile oldu.

    Yazdiklarim biraz yuzeysel oldu bunu kabul ediorum ancak ben bir dil bilimci veya edebiyat terihcisi degilim. Mutlaka bu alanda egitim alan dostlar daha iyi aciklayacaktirlar. Uzun lafin kisasi dil degismektedir ve degisecektir. Bunun onune gecmek mumkun degildir. Herkes edebi konusmak ve yazmak zorundada degildir. Edebi kismina bu kadar hakim olabilsem fotografciligin yaninda yazarlik da yapardim sanirim.

    Ancak edebi olsun veya olmasin tum yazilarimizda dikkatli ve olculu olmali, anlamini degistirabilecek, yanlis anlamaya mahal verebilecek kelime dizilerinden kacinmaliyiz. Once kendimizi kontrol etmeli, sonra karsimizdakinin iyi niyetine inanmaliyiz.

    Sevgiler ve Saygilar.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

  • #9
    boyabadanaci
    Guest

    Standart

    Sevgili Tuna,
    Dil elbetteki yaşayan bir varlık gibi zaman içerisinde gelişir ve zenginleşir. Buna zaten en ufak bir itirazım yok.. Dil aynı zamanda türetemediği, ki çoğunlukla icat ile ortaya çıkmış, isimleri ve fiilleri ise dışarıdan ithal eder. Örneğin, senin de ifade ettiğin gibi, televizyon, mesaj çekmek/atmak vs gibi.. Yada yada yabancı karşılığının tek kelime ile izahı yoktur, ki buna da özellikle hukuk dilindeki Farsça ve Arapça kökenli ifadeler ile rastlaşıyoruz..

    Lakin bu dili düzgün kullanmayacağız anlamına gelmemeli...

    Forumlarda ve forumumuzda, özellikle son zamanlarda, o kadar çok gelişi güzel yazılmış, kelimeleri yozlaştırılmış yada hiç noktalama işareti dahi kullanılmamış (nokta da buna dahil) paylaşımlar ile karşılaşıyoruz ki..

    Bu hobiye bu denli zaman ve nakit ayıran arkadaşların, değer verdikleri bu hobilerinde ki paylaşımlarında da, en azından yakın bir özeni bekliyor insan... Kimseye divan edebiyatı örnekleri sunun demiyorum... Ama Dilin de ırzına geçmeyin demek istiyorum..

    Özellikle son günlerdeki malum konjonktür de göz önüne alındığında ifadenin yalınlığı ve anlaşılırlığı çok daha önem kazanıyor...
    Çünkü iletişimde, herkesin bildiği yada bilmesi gerektiği gibi, ne anlattığın değil ne anlaşıldığı önemli...

    Bu sebeple ortak değerlerimiz etrafında daha sıkı kenetlenebilmek ve yanlış anlaşılmaların önüne geçebilmek yada en basit görüş ile "Allah'ın verdiği o değerli nefesi boşuna harcamamak" için dilimize dikkat etmeliyiz diye düşünüyorum...

    En azından bu hobinin kültürel kalitesi bunu gerektiriyor...











  • #10
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Beni kimse anlamıyor diyorsan "diline sahip çık, Türkçe'yi turkcheleştirme"

    Sevgili Vefa, sana slogan yazdım.











  • #11
    Mert Gundogdu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Administrator

    Status
    Offline
    İsim
    Mert Gündoğdu
    Makina:
    5D Mark IV
    Üyelik tarihi
    15.July.2009
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    36
    Mesajlar
    8,190

    Standart

    Alıntı boyabadanaci Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    180 HIT, 4 BID....
    Forumun bu mevzuya verdiği önem budur...
    Yanlış anlaşılmak istemem kesinlikle fakat, forum olarak ne yapabiliriz bu konuda abi? Edebiyat, yazım kuralları bölümü falan mı açalım?











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #12
    Mert Gundogdu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Administrator

    Status
    Offline
    İsim
    Mert Gündoğdu
    Makina:
    5D Mark IV
    Üyelik tarihi
    15.July.2009
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    36
    Mesajlar
    8,190

    Standart

    Alıntı Halil Ibrahim Duran Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Beni kimse anlamıyor diyorsan "diline sahip çık, Türkçe'yi turkcheleştirme"

    Sevgili Vefa, sana slogan yazdım.
    Bu arada Vefa abi'nin eski mesajlarına bakacak olursanız, v yerine w yazılı olan mesajlarını görebilirsin abi. O yüzden birbirinizin yazdıklarını devamlı beğenerek, mesajlar yazarak sitem etmenin bir manası yok. Bu konulara gelene bir fotoğraf forumu olarak kadar kaç saat uğraşıp yaptığımız incelemelere yorum gelmezken bu konuya yorum beklemek yanlış olur.










    altantuncer likes this.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #13
    boyabadanaci
    Guest

    Standart

    Sevgili Mert,
    Siz moderatörlerin yapabileceği bir şey yok sanırım..

    Bu daha çok özsaygı ile alakalı...

    Kişi sahip olduğunu iddia ettiği meziyetlerin, yada toplumdaki konumunun gerekliliklerini yerine getirmeli..
    Forumda kimse, yaşı itibariyle, çocuk değil...

    Dediğim gibi bu bir kültür meselesi...
    İnsanlar arkasında durduğu sürece değer kazanır ve yayılır..

    Be sebeple benimki yöneticilere değil forumun kıymetli üyelerine yönelik bir yakarış...

    Edit: İkinci mesajını görmemişim...

    Evet forumda walla, wallahi şeklinde kullandığım ifadeler mevcuttur...
    Ancak genel olarak, özellikle geyik değil ciddi yazışmalarda, üslubuma ve ifadelerime çok dikkat ederim..
    Her yazdığımı iki kez okumaya çalışırım...
    Mümkün olduğunca net ve anlaşılır yazarım...

    Yapılan incelemelere de ilgi gelmeyişi söz konusu ise, bunun da yine kişilerin özsaygısı ve kültür seviyesi ile ilgili bir mevzu olduğu kanaatindeyim..

    İbrahim'in yazdıklarına beğeni vermem ve tersi durum için belki de benim sadece son dönemde bu özelliği kullanıyor olmam, üstelik bu süreçte de forumda sadece bir iki arkadaşım ile aynı görüşte olmam sebep olabilir.. Dolayısı ile, sebep bu ise ki umarım düşünülen bu değildir, bir yalakalık yada kayırmacılık sözkonusu kesinlikle değil..










    Konu boyabadanaci tarafından (06.June.2013 Saat 21:42 ) değiştirilmiştir.

  • #14
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Yaptıgın cogu incelemede benim mesajım var.
    Kendi adıma gecmis donemlerimde elbette benim de dil kullanımında hatalarım vardır.
    Hatta yazımda da hata yapanların arasında kendimi de saydım.

    Karsılıklı yazıstıysak ne ziyanı var?
    Bu elestirine cok da mana veremedim.

    Ben bir cok fotograf baslıgına katkıda bulunuyorum, Vefa'yı saymıyorum bile.

    Bu yazdıgını katılımcı olmayanlara yazman daha isabetli olmaz mı Mert'cim?

    Kendi yazımdaki amacım dilimizin duzgın kullanılmasıydı.

    Zira kotu bir konu degil. Toplumsal bir yara!


    Tapatalktan gonderdim Turkce karakter varsa "tepetaklak" olmus olabilir










    Snow likes this.

  • #15
    Mert Gundogdu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Administrator

    Status
    Offline
    İsim
    Mert Gündoğdu
    Makina:
    5D Mark IV
    Üyelik tarihi
    15.July.2009
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    36
    Mesajlar
    8,190

    Standart

    İbrahim abi, ben " benim yaptığım incelemelere yazmıyor musun?" mu demişim yoksa forumun genelinin foruma bir şey yazmadığını sadece okuduğundan mı bahsetmişim? Konuyu farklı yerlere çekmeye gerek yok.

    Forum olarak kültürel seviye düşük olabilir, bu forumun değil ülkenin problemidir. Bugün Türkiye genelindeki bir çok forumdan daha kaliteli ve kültürel olarak yüksek bir noktada olduğumuzu düşünüyorum. Arada çürük elmalar çıkmıyor mu? Elbet çıkıyor. Burada söz senin gibi eğitimcilerde oluyor abi. O yüzden konunun başlığı hatalı. Forumun değil, Türkiye'nin Edebi Dilinin diye bir konu açman gerekmekteydi.










    keyhusrev likes this.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #16
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Ben yanlıs anladom, pardon!

    Bizim yazdıgımız sitem de bu kotu gidishata bir dikkat cekmek, biraz farkındalık.

    Belki birkac kisiye faydası olur.

    O yuzden tepkine anlam verememistim.


    Tapatalktan gonderdim Turkce karakter varsa "tepetaklak" olmus olabilir










    Mert Gundogdu likes this.

  • #17
    keyhusrev - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    cihad karaali
    Makina:
    Şimdilik gözlerim...
    Üyelik tarihi
    15.March.2013
    Nereden
    Karaman
    Yaş
    39
    Mesajlar
    231

    Standart

    Çekilin ben edebiyat öğretmeniyim

    Arkadaşlar elbette önemli bir konu ve elbette değişime önce kendimizden başlamalıyız. Netice itibariyle kültürel ve akademik olarak belirli bir seviyenin üzerinde olan kişilerin bulunduğu bir forumdayız. Biraz gayret ile bu gibi konuların da üstesinden gelinebilir. Ama tabii arkadşların da üst tarafta değindiği gibi sorunun çıkış noktası okumamak! Ne kadar çok okursak o kadar güzel bir ifade yeteneğine sahip oluyoruz. Kelime hazinemiz genişlediği için de düşüncelerimizi ifade ederken kelime bulmakta zorlanmıyoruz. Tabii bu da yine şahsi özveri, şahsi istekle mümkün.

    Burada tutup da fotoğra üzerine herhangi bir konu tartışılırken, "Bir saniye arkadaşım bu yanlış yazılmış, şöyle yazman lazım.. ya da ifadende sorunlar var, anlam muğlak, anlaşılmıyor!" demek de olmaz. Arkadaşların kendileri dikkat etmeliler bu duruma, ki güzel yazılmış, imla ve noktalamasında sorun olmayan, sağı solu düzgün bir yazı emin olun daha zevkle okunuyor.

    Öğretmenliğe başladığım yıllarda kompozisyon dersi vardı ayrı olarak, o derslere girince fark ettim ki, güzel yazanların, kağıdı güzel ve temiz kullananların, ifadeleri düzgün olan ve imla-noktalamasına dikkat edenlerin kağıtlarını okumak benim için daha zevkli oluyordu, tabii bu durum nota da yansıyordu

    Bence burada da aynı durum geçerlidir. Gerekli kurallara uyularak yazılmış mesajlar daha güzel görünecek ve daha zevkle okunacaktır. Bizler dikkat ettikçe, kanaatimce arkadaşların pekçoğu da bu noktada dikkat etmeye başlayacaklardır.
    Öğrencilerimle messenger üzerinden konuşurken, ilk başlarda hiçbir kurala dikkat etmemelerine kızardım, uyarırdım, zamanla onlar da dikkat etmeye başladılar. Bana gönderdikleri smsler ve mailler şimdi son derece düzgün.
    Biraz gayretle üstesinden gelinir bence.










    El-intizâr, eşedd-ü min-en-nâr!
    (Beklemek, ateşten daha şiddetlidir!)

  • #18
    corhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Ceren ORHAN
    Makina:
    Canon 50D
    Üyelik tarihi
    05.April.2012
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    211

    Standart

    Aslında Türkçeyi ciddi şekilde yanlış kullanma cep telefonlarının çıkmasıyla başladı. Daha önce de yanlış kullanılmıyor muydu? Tabii ki kullanılıyordu fakat bu derecede katledilmiyor. 5 sene önce bir arkadaşım tarafından yazılan mesajlara "okuyamıyorum bir daha yaz" diye cevap vermişliğim çoktur. İş artık v/w işini geçmiş bir durumdaydı. Vefa Abi, ben bu durumun elbet düzeleceğinin kanısındayım fakat maalesef senin bahsettiğin bir düzelme ile değil yaşın ilerlemesinin getirdiği bir düzelme ile. Akıl başa daha iyi yerleştikçe bunun farkına varılarak düzeleceğini düşünüyorum. Tuna Abinin de söylediği gibi otobüslerin üzerindeki durak bilgilerini okumazken, teknolojide dahi bu üşengeçliği, tembelliği gösterirken ve çoğu zaman vakit darlığından söz ederken bu durumun kişisel olarak düşünüldüğünde yaşa bağlı olarak kalıyor. Evet ben de yapıyordum mesaj yazarken v harfi yerine w'ye basmayı ama öylelerini gördüm ki klavyedeki b harfi yerine beta sembolünü kullanan. Ben betanın hangi tuş kombinasyonu kullanılarak yazıldığını halen bilmiyorum adamlar bunu b harfi yerine kullanıyor. Hayret ediyorum gerçekten.










    Canon 50D | Canon 50mm f1.4 | Canon 28mm f2.8 | Yashica AF 70-210mm | Yashica AF 35-70mm Macro

  • #19
    keyhusrev - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    cihad karaali
    Makina:
    Şimdilik gözlerim...
    Üyelik tarihi
    15.March.2013
    Nereden
    Karaman
    Yaş
    39
    Mesajlar
    231

    Standart

    Benim sevgili gençlerim halen "Türk" kelimesini küçük harflerle yazıyorlar defterlerine ya da sınav kağıtlarına ve ben engelleyemiyorum. Zordur ama düzeleceğine eminim.










    El-intizâr, eşedd-ü min-en-nâr!
    (Beklemek, ateşten daha şiddetlidir!)

  • #20
    boyabadanaci
    Guest

    Standart

    Mert, ülkenin edebi diline etki edecek bir konumda ve seviyede de değilim..

    Ancak öğrencilerime sunum yaptırarak, kötü yazılmış ödevlere yada sınav kağıtlarına puan vermeyerek vs bunu yapmaya çalışıyorum..

    Yada parçası olduğumu düşündüğüm ortamlarda çaba gösteriyorum...
    Bu forum da etkin olduğum iki forumdan biri.. Ki yoğunluğum yine CanonTürk üzerinde..
    O sebeple bir parçası olduğumu düşündüğüm bu ortamın da menfaatlerini gözetmek isterim..
    Hoş zaten belli bir seviyenin altında olsa, bu forumda göremezdiniz beni..

    Sen de, belki de bir nevi evladın (doğrusu veledin) gibi gördüğün, bu forum ile ilgili en ufak eleştiriye hassasiyet gösteriyor olabilirsin.
    Ancak bence gerek yok..
    Aksine burası ne kadar iletişimin doğru kurulduğu ve yönetildiği bir ortam olursa, o kadar uzun ömürlü olacaktır..
    Bu konudaki fikirlerimi gerek şahsına gerek genele zaman zaman açmışımdır..
    Ve pek tabi olumlu ve olumsuz tepkiler de almışımdır..

    Belki eleştirilerin bir kısmında sosyal ve siyasi duruşumda etkin olabilir, ancak ben buna pek de imkan vermiyorum, yada vermek istemiyorum..

    Forumda son dönemlerde pek sık yazmama sebebim ise; zaten pek çok soruya pek çok arkadaş cevap verebilecek nitelikte..
    Dolayısıyla sadece bir soruya geri dönüş olmadığını düşündüğümde yada kritik bir bilgi olduğunu düşündüğüm konularda yazıyorum..
    Yada yanlış gittiğini düşündüğüm bir konu var ise..


    Bu sebepler ile yazdıklarımın şahsına değil, forumun geneline bir ifade olduğunu ve tek amacının kişisel tatmin değil, forumun toplu çıkarları için olduğunu ifade etmek isterim..


    Alıntı corhan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Tuna Abinin de söylediği gibi otobüslerin üzerindeki durak bilgilerini okumazken, teknolojide dahi bu üşengeçliği, tembelliği gösterirken ve çoğu zaman vakit darlığından söz ederken bu durumun kişisel olarak düşünüldüğünde yaşa bağlı olarak kalıyor. Evet ben de yapıyordum mesaj yazarken v harfi yerine w'ye basmayı ama öylelerini gördüm ki klavyedeki b harfi yerine beta sembolünü kullanan. Ben betanın hangi tuş kombinasyonu kullanılarak yazıldığını halen bilmiyorum adamlar bunu b harfi yerine kullanıyor. Hayret ediyorum gerçekten.
    Sevgili Ceren,
    Mesleğim ve yan girişimlerim nedeni ile yazışma ve iletişimin sık olduğu bir konumdayım..
    Eğer bu sorun erken yaşta çözülmez ise emin ol ileriki yaşlarda başka problemler ile kişilerin kariyerlerine mâl olabiliyor..
    O sebeple ciddiyetine erken varmak gerektiğini düşünüyorum..
    En azından burada başlansa, belki de farklı bir kapı açılır...










    Konu boyabadanaci tarafından (06.June.2013 Saat 22:19 ) değiştirilmiştir.

  • Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •