Uzun suredir kafami kurcalayan bir durum vardi, bugun 21.yy haber ve paylasim kaynagi olan hem sacma sapan vakit gecirmemize hem de bir cok kisi ve olaya kolay ulasmamizi saglayan iyi mi kotu mu bir icat olduguna tam karar veremedigim facebook ile bu durumu tekrar gozden gecirme firsati buldum.

Oncelikle tekrar konunun gundemime girmesini saglayan sayfayi paylasiyim:

http://www.facebook.com/hirsizfotografcilar1?sk=wall

Fotografa yeni baslayan biri icin taklit etmek, gordugunu tekrarlamaya calismak cok dogal bir surectir. Zaten bu surecte su fotografi gordum ona benzer kare cektim seklinde cekilen fotograflarin tanimi yapilir. Begenilen fotografcilarin ismi siklikla dile getirilir.

Bunda bir sikinti yoktur. Bebek anne ve babasini taklit ederek ilk adimlarini atmayi ogrenir. Sesleri taklit ederek konusmaya baslar. Dolayisi ile taklit etmek, bilincli yapildiginda, ve taklit oldugu kabul edildiginde hem egitici hem de ogreticidir.

Ancak ogrenme noktasi gecildikten sonra baskasinin fotografini, yazisini, bir cesit kimligini taklit etmek ne kadar dogrudur. Yada yapilan taklitin uzerine kendinden bir seyler koymamak...

Ancak bu noktaya kadar halen taklit ve esinlenmedir. Hala kisi su kisinin isinden esinlendim diyebilir.

Problem bence bu denmedigi zaman baslar. Calinti fotograf iki turlu olur kanaatindeyim.

Birinci yontem baskasinin kadrajinin taklit edilmesi ve bunun teklit oldugu soylenecegi yere bunu ben dusundum denmesidir. Bu bir cesit dusunce, fikir hirsizligidir. Bunu yeni fotografa beslayanlar yapmaz sadece bakiniz Mehmet Turgut fotograflari.
Meren'in Gunlugu - Mehmet Turgut

Ikinci yontem (ve asla anlam veremedigim yontem) ise baskasinin fotografini alip yayinlamaktir. Bu benim fotografim demektir.

Internetin, bilgiye, imajlara ve ozelde fotograflara erisimin bu kadar kolay oldugu bir cagda hangi akla hizmet baskasinin fotografi alinip altina "adi bilmem ne photography" diye imza atilir bilemiyorum.

Gene bir ornek veriyim yukaridaki facebook sayfasindan...
Kudret Cayiroglu yazmis Atakan Bilgin hakkinda...

Hani anladim, emege sayginiz yok, baskalarina sayginiz yok. Yahu hic mi utanma duygunuz yok kendinizie sayginiz yok? Cekemediginiz (cekebilseniz kendi fotografinizi koyardiniz) fotograflarla is alsaniz gene cekemeyeceksiniz. Rezil olacaksiniz.

Kisaca anlayamiyorum bunun altinda yatan tatminsizligi ve guduyu. Hani insan salak olurda bu kadarda salak olmazki. Ortaya cikacagi gun gibi asikarken baskasinin fotografinin altina imza atilmaz ki...

Saygilar