Alıntı mustafanazif Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
asım zaten bu yazdığın şey, "bilimsel eleştiri" tanımlaması altındadır.
yani bir fotoğrafın örneğin, hem iyi yanlarını, hem kötü yanlarını ortaya koyarak yapılan eleştiridir.
karşılaştırmalı eleştiri de bu başlık altına yazılabilir.
örneğin bir fotoğrafı eleştiriyorsan, ya daha iyisini ortaya koyacaksın, ya da daha iyi çekilmiş bir örnek ile eleştiriye yön vereceksin.

burada üslup da önemli...
fakat eleştiride önemli bir kriter var ki o da tunanın da bahsetmiş olduğu gibi,
bilgi ve birikim...
yani bir eleştirinin dikkate alınabilmesi için bu iki unsur da önemli bir nokta...

eleştirinin ayrıca bir "bilim" olduğunu unutmazsak eğer, eleştiri yapan kişinin de konuya vakıf olmasının birinci şart olduğunun da önemle altını çizmek gerekiyor.
zaten buna vakıf olan kişinin "üslûbu" da eleştirel bir dildir, sokak ağzı değildir.

selamlar...
Çok haklısınız abi.

Benim istediğim ise yani insanları fotoğrafa nasıl ısındırabilmek üzerine eleştiri gibi demek istedim. Mesela ben ilk dslr aldığım zamanlarda bir kaç ay sonra flickr hesabıma gelen ağır bazı ekeştirilerden sonra(ki bunlar haklı eleştiriydi) fotoğrafı tamamen bırakmayı düşündüydüm. Benden adam olmaz lan ben çekemiyorum diye. Sonra flickr hesabımı kapattım ve uzun süre kimseye çektiğim fotoları göstermedim. Bi yerde bi fotomun beğenildiğini felan görğnce yeniden heves geldi ve daha fazla şevklen çekmeye başladım. Ondan sonra anladım ki bence yapıcı eleştiri sadece tanlış yerleri göstermekten ziyade daha çok doğruya yönlendirici, heves ettirici bir şey olmalı gibi gelmeye başladı. Tabiki bu şahsi görüşüm.

Ama bir diğer şahsi görüşüm de birini eleştirebilmek için ondan daha iyi bir şey ortaya koymuş olmak görüşünü doğru bulmuyorum. Yani ben belki pratik olarak mesela sizin kadar mükemmel fotoğraf çekemiyorum. Ama olabilir ki (küçük bi ihtimal ama :P ) sizin bir fotoğrafınızdaki gözden kaçırdığınız bir eksiği görebilirim.

Yani eleştiri yaparken insanların hevesini kırmayalım da inşallah ben bu yüzden çekiniyorum eleştiri yapmaya acaba hevesini kırıp fotoğrafa soğuturmuyum diye