CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Sayfa 1 Toplam 3 Sayfadan 123 SonuncuSonuncu
Toplam 44 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree59Likes

Konu: Fotograf ve Elestiri (Elestirmek ve Elestiriyi anlamak)

  1. #1
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Exclamation Fotograf ve Elestiri (Elestirmek ve Elestiriyi anlamak)

    Fotograf Elestirmek

    Forumda bir suredir uzerinde konusulan bir durum. Gunluk hayatta baska sitelerde de karsilastigimiz, zaman zaman hosumuza giden zaman zaman bizleri kizdiran, uzen kiran yorumlar...

    Bu yazdia biraz bu yorumlarin nasil olmasi gerektigine nasil siniflandirilmasi gerektigine deginmek istiyorum. Hayatta bir cok seyin olmadigi gibi burada yazilanlarda kesin dogrular degil bunu tum yaziyi okurken aklinizin bir kosesinde bulundurmanizi ancak bir yandan da bu yaziyi yazan kisinin bu alanda cokca tecrubesi bulundugunu hatirlamanizi rica ediyorum.

    Bastan elestirinin ne oldugunu ve neden yapilmasi gerektigini soyleyelim. Burada bahsettigimiz elestiri bir urun ve/veya portfolyo uzerine yapilacak sebep sonuc iliskisi iceren ve ayrintilari ile bunu anlatan elestirilerdir. Yoksa "fotografinizi begendim" veya "olmamis" vb yaklasimlar bir neden gostermedigi icin, fotografciyi yonledrimeden ve ona bir sey kazandirmadan uzak oldugu icin, elestiriyi yapanin hem kisisel bilgisi ve tecrubesi, hemde fotografci hakkindaki bilgisi konusunda bir ayna tutmadigi icin, anlamsiz sozlerden ibaret olacaktir. Herkesin fikirleri degerli olmakla birlikte fikrin aciklamadan yoksun olmasi ve bir yere tasimamasi bu tarz basit cumlelerin goz ardi edilmesini gerektirir. Bu yazida elestiri sozcugu kullanildiginda biraz evvel soyledimiz gibi bilincli, yonlendirici ve basi sonu olan elestiriler kastedilmektedir.

    Bu sirada dusulen bir yanlistan soz etmek istiyorum. Fotograf elestirisi dendiginde aslinda fotografin icinde bulundugu durum ile alakali olarak bir cok farkli mecrada ve amacta uretimin elestirisnden bahsediyoruz. Bu durumun farkinda olmayan dostlarin bir sokak fotografcisi gozu ile mimari calismayi, bir reklam fotografcisi gozu ile sokak fotografini degerlendirmesi ise bir cok sikintiyi beraberinde getiriyor. Oysa her dalin kendine gore beklentileri ve iletisim bicimi soz konusu.

    Orenklendirmek gerekirse reklam calismasinda kullanilacak bir fotografta objenin net sekilde gozukmesi, kompozisyonunun toplumun algisina gore bakan kisiyi yormadan kisa bir an icerisinde objeyi belirtecek sekilde duzenlenmesi ayni zamanda kullanilacak calismanin gereklerini yerine getirmesi yani mesela bir billboardda kullanilacaksa arka planin kolay dekupe edilebilmesi sosyal mesyada kullanilacak gizli reklam amaci tasiyorsa ona gore cevre duzenlemesi bulunmali.

    Bu noktada lens seciminden, isik secimine ve diger her turlu fotografa etki eden objenin konuya ve ise uygunlugu fotografcinin becerisini, bilgisini ve yaraticiligini gerektirir. Bu fotograf elestirilirken bu ve benzer etkenlere gore elestirilir. Bir fotografci cekilecek x kareyi "kuralina uygun" cektikten sonra degisik arayislara girebilir, bu kuralari yikarak kendi dilinide olusturabilir tabii ki ancak once "dogru teknik" ile dogru kareyi cekmesi yani uzerine nasil bir bina insaa edecek olursa olsun temellerini saglam atmasi gerekir.

    Eger fotografci dalinin gerektiklerini hic uygulayamiyorsa ve bunu bilgisizlekten yapiyorsa ben yaptim oldu yaklasimi sadece kisa bir sure ise yarayacaktir. Ancak bu elestirel konumda duran kisiyi nasil etkiler. Elestirecek kisi eger fotografci bilgisiz ve bu kuralsiz cekimlerin fotografcinin dili oldugu yanlisina duserse elestiriler dogru yone gitmeyecek, eger fotografci bilincli ve elestiren kisi bunun farkina varmaz ise gene bu elestiriler ukalalik boyutunda kalip bir yere varmayacaktir. Elestiri yapan bunun ayrimina nasil varabilir?
    Her kes bir fotografi begenip begenmeme ozgurlugune sahipti ve bunu dile getirebilir. Ancak bizim burada tartistigimiz konu elestiridir, yani kisisel begenilerden bir adim otesi.

    Dolayisi ile oncelikle elestiri yapacak olan kisi elestiri yapacagi konuda bilgili ve donanimli olmalidir.Cok iyi bir manzara fotografcisi, icinde bir cok simge ile mesaj verme kaygisi guden bir kurmaca fotografi tum fotograf dallairnin temeli olan ritim, isik golge iliskisi disinda elestiremeyebilir eger gostergebilimi bilmiyorsa cunku anlayamaz ve anlamak zorunda degildir. Nasil bir doga fotografini bir portre fotografcisi cozmekte zorlanacaksa bu da oyle bir durumdur.

    Tabii sunu da unutmamak lazim.Elestiri yapmak icin bilgi ve o alanda tecrube gerekir, fotografci olmak ve/veya daha iyi fotograflar cekmis olmak degil. Muzik elestirmenlerinin bir cogu muzik aleti calmaz veya sinema elestirmeni herkes yonetmen degildir. Ancak butun bu alanlarin ve alt alanlarinin anlatim bizimlerinin dogrulari vardir elestirmen bunlari bilir ve o gune kadar baktigi binlerce fotografin isiginda donanimli biri olarak elestirir.

    Cektiginiz ve sergilediginiz her kare, o ana kadarki bilgi birikiminiz, tecrubeniz, ve sizi siz yapan daha bir cok etkenin butunudur. Fotografin cekilme ani cok kisa iken o ana sizi getiren surec o anda denklansore basma sebebinizi olusturan yapi cok daha uzundur bu sebeple elestiri yapmadan evvel fotografa ve/veya portfolyoya elestirel gozle bakan kisinin o fotografciyi tanimasi, en azindan daha once yaptigi isleri bu alanda ki evrimini incelemis olmasi gerekir. Bilmiyorsa once bunlari sorarak elestirinin daha saglam temellere oturmasini saglamak onemlidir. Cunku bir portre fotografcisinin seneler sonra geldigi soyut yaklasimda bir fotografini elestirirken isik kullanimi yanlis gelse bilebunun fotografcinin tercihi mi, bilgisizligi mi oldugu ancak daha onceki isleri ile kiyaslanarak anlasilabilir.

    Yeri gelmisken bir parantez acarak su ornegi vermek isterim. Yanlis hatirlamiyorsam Dali idi ama Picasso da olabilir. Hos isim burada cok onemlid degil. Biz unlu ressam diyelim. Bu unlu ressamin atolyesine bir gun yakinlardaki bir tavuk ciftliginin sahibi gelir. Kendisinden ciftligi icin bir resim/logo yapmasini ister. Yuksek bir rakkam uzerinden anlasirlar ve ressam isi uc hafta sonra gelip almasini soyler. Ucuncu haftanin sonunda ciftlik sahibi gelir ressam ona bir kagit uzerine iki tane cizilmis cizgi ile tamaladigi eserini uzatir. Ciftlik sahibi kuplere biner. Basalr bagirip cagirmaya ve parasinin hesabini sormaya. Oyle ya oiki cizgiyi cocuk bile cizer. Ressam biraz susra sonra bir dakka gelinder. Ciftlik sahibini alir arkadaki odaya goturur. Duvarlarda yuzlerce en gercekcisinden, en anatomigine incelenmis, cizilmis yorumlanmis horoz resimlerini gorur. Ressam derki ben bu parayi bu calismalar icin aldim. Bu surecin sonucudur elinizdeki urun. Ve bu urun bildigim kadari ile hala o firmanin logosu. Birde hatirlayabilsem ismini ornegini koyacagim. Belki hatirlayanlar cikar o zaman lutfen haber versinler.

    Ama burada anlatilmak istenen olayin ana fikrini kacirmayalim. Bir urunun temelinin ne oldugu o urune bakan kisinin degerlendirmesinde oldukca buyuk bir etkendir. Dolayisi ile o orunun elestirisinde de etken olmak durumundadir.

    Yukarida yazdiklarimizda hem kimler elestiri yapabilir (Dikkat edin kimler begenisini dile getirebilir degil) ve hangi temeller uzerinden yapilmalidir konusunu anlatmaya calistik. Kisaca toparlamak gerekirse sunlari soyledik.

    -Her yazilan yorum elestiri degildir. Begeni belirtmek elestiri degildir.
    -Elestiri yapmadan evvel urunu ortaya cikan kisinin en azindan uretim gecmisini bilmek gerekir.
    -Elestiride ovgu de yergide belli sebep sonuc iliskileri ile yer almalidir ki sizi bir yere tasisin, anlamli olsun.
    -Elestiri yapacak kisi elestiri yaptigi fotograf dalina hakim olmak durumundadir. Daha iyisini cekmek zorunda degildir. Bir dali iyi tanimak o dalda fotograf cekmeyi zorunlu kilmaz.

    Bu kisa toparlamadan sonra devam edelim.

    Fotograf ve portfolyo elestirmek, bir tema uzerine oturan bir grup fotograf ile bir ani, olayi veya kisiyi yansitan tek bir fotografi elestirmek farkli yaklasimlar gerektirir.

    Tek bir fotografi elestirirken sunlara dikkat etmek gerekir; Fotografi ceken kisinin fotograf bilgisi hakkinda fikrimiz ve bilgimiz var mi? Fotografcinin benzer baska calismalari var mi? varsa bu noktadaki tercihleri kendi tercihimi yoksa eksiklik mi?Kendi tercihi ise kullanilan teknik fotografta anlatilmak istenen veya vurgulanmak istenen konu, obje vb ogelere uygun dusmus mu? Bunlar in cevabi olumlu veya olumsuz ise neden? Bu sorular arttirilabilecek olsada en azindan bu sorular esliginde elestirilen tek bir kare fotografin elestirisi olumlu yada olumsuz da olsa fotografciya bir fayda saglamasi kacinilmazdir.

    Seri olarak veya tematik bir anlatim amaci ile sunulan bir portfolyolarda ise durum biraz farklilik gosterir. icerisinde yer alan fotograflar tek tek tabiiki onemlidir ancak burada her fotograf kollektif bir katilimla bir tek konuyu aciklamayi veya bir seyi gostermeyi amac edinir. Grup halinde sunulan bu fotograflar da birden fazla cekim teknigi ve yontemi tercih edilmis olabilir. Bu noktada fotograflarin bir araya geldiginde hedefine ulasip ulasmadigi tek halindeki basarisindan daha onemlidir. Bir dokumanter calismada normal sartlarda basarisiz sayilabilecek atiyorum bir portre fotografi butune onemli bir katki sagliyor olabilir. Veya fotografcinin sundugu urun portfolyosu icerisindeki fotograflarin temel amaci fotografcinin bakis acisini ve o gune kadar yaptigi urun fotografi calismalarini sunmasidir. Kitap icin calisilmis bir lifestye fotograf da olabilir bir restoran icin cekilmis tuzluk fotografida. Doalyisi ile seri veya tematik calismalarda butun, teklerden one gelir. Yukaridaki sorular butun icin oncelikle sorulur ardindan, butun unutulmadan fotograflar tek tek de incelenebilir.

    Yazinin sonuna yaklasirken sunu da eklemek isterim; Batan beri yazdigim fotografciyi tanimak, bilgisini bilmek onemlidir derken bilgili ve deneyimli fotografcilar veya onlarin urunleri elestirilmez anlaminda demiyorum. Bunun onemi kendi farkindaligimizin olmasindadir. Eger bizden cok daha bilgili ve tecrubeli bir fotografcinin urununu elestiriyorsak cok daha dikkatli olmamiz elestiriyi yaparken daha ince ayrintilari gozlemlememiz gerekir. Cunku bu gibi durumlarda kendi bilgi ve tecrube eksikligimiz ile yanlis elestirme riskimiz daha fazladir. Bundan akcinmak cok kolaydir aslinda. Begenmedigimiz bir sey hakkinda ahkam kesmeden evvel bir soru sormak bizi bir cok sikintidan kurtarir.

    Ornekleyelim dersek; Elimizde ufuk cizgisi sag asagiya dogru egri ve yuzleri gozukmeyen, yikintilar onunde oturan insanlarin kontarsti az, siyah ve beyaz tonlarin ekisk oldugu, siyah beyaz bir fotografi olsun.Genel kuralalra gore Insan cekerken goz temasi onemlidir, ve ufuk cizgisi duz olmalidir, siyah beyazlarda tam siyah ve tam beyazin bulunmasi yeterli kontrasitn olusmasi beklenir. Eger bunu ceken tecrubesiz biri ise elestirenin isi nispeten kolaydir. Bu teknik eksiklikler uzerine sozunu soyleyebilri. Peki bunu ceken kisi oldukca tecrubeli bir fotografci ve bu sekilde sergiliyorsa durum nedir? Teknik beceriksizlikten soz etmek burada sikinti dogurabilir cunku o fotografci size egri kadraji tercih etme sebebinin dengesizlik hissi vermek, Sag tarfi asagida birakmasinin sebebini kotuye giden durumu gostermek, insan suratlarina yer vermeyisinin sebebini olayi bireysellestimeden ve izleyici katharsise ulasmadan yabanci boyutunda tutmak icin kullandigini soyleyebilir.

    Burada elestirmeden evvel yukarda behsettigim soruyu sormak cok sey kazandirir elestiri getirmek isteyen kisiye. O surda sundan ibarettir: "Ben fotografinizda bu noktalara dikkat ettim, bunlar geleneksel kullanimin disinde bunlari tercih etmenizin sebebi nedir?"
    Eger karsidaki bilincili tercih ettiyse size bunu aciklar eger bilincli bir tercih degilse ya hemen savunmaya gecer ya sizi azarlar her halukarda elestirniz yerini bulmus olur.

    Son ularak birde elestiriye nasil bakmaliyiz konusuna deginmek istiyorum. Oncelikle elestiriye acik olmak ve yapilan elestirilere her ne kadar kotu olursa olsun iyi niyetle bakmak gerekir. Biri zaman ayirmis sizin fotograflariniza bakmistir ve dusuncesini dile getiriyorsur. Anack bu dusuncenin ne kadar dolu olup olmadigi ve elestirimi yoksa begeniyi dile getiren basit bir vurgu mu oladugu ayrica onelidir. Ayni elestiri yapmasi gereken kisi gibi elestiri yapani da incelemek gerekir. Sozun arkasinda bir fikir ve bilgi varmi yoksa ahkam mi kesilmis bakmak gerekir. Eger bos bir begeni bildirimiyse cok uzerinde durmamak gerekir. Hatta olusuz yada olumluysa bile cevap vermemek tercih edilebilir. Ancak eger arkasi dolu ve sebepleri ile yapilan bir elestiriyi incelerken sizi kizdirsada uzsede, kendiniz hakkinda objektif olmaniz elestiride dogruluk payi olabilecegini goz onune almaniz gerekir.

    Genelde uzun uzun yazarim bu sefer laf iyice uzadi... Umarim yazilanlar hem elestirilerinize, hemde size gelen elestirilere bakis aciniza katki olur.

    Iyi forumlar











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

  • #2
    mustafanazif
    Guest

    Standart

    eline, emeğine, bilgine sağlık tuna... varolasın...











  • #3
    asimkalkan
    Guest

    Standart Ynt: Fotograf ve Elestiri (Elestirmek ve Elestiriyi anlamak)

    Okuyamadım ama kesin güzel yazıdır diye beğendim sonra okuyacam inşallah. Teşekkürler Tuna abi










    serdargenc likes this.

  • #4
    boyabadanaci
    Guest

    Standart

    Klavyene sağlık Tuna....
    Senin bu aynı zaman da sonuç olan girişlerini çok seviyorum...
    Aslında fotoğraf bir iletişim aracı...
    Ve her iletişim tekniği gibi bir eğitim istiyor...
    Aynı şekilde eleştiri de iletişim araçlarını kullanan bir yaklaşım...
    İletişim becerisi ve teknik bilgi eksik olunca, durum ortada..
    Fotoğraf bilgime güvenmediğim için kimseyi eleştiremiyorum...
    Şu sıralar biraz okumaya çalışıyorum...
    Örneğin mimari çekimler iyiden iyiye ilgimi çekiyor...
    Mimari fotoğrafçılık ve mimari akımlar ile ilgili birşeyler bulup okumaya ve bu doğrultuda çekimler yapmaya niyetliyim...
    Belki o zaman mimari fotoğrafları biraz olsun irdeleme yetisine sahip olurum, umarım...











  • #5
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Standart

    Alıntı asimkalkan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Okuyamadım ama kesin güzel yazıdır diye beğendim sonra okuyacam inşallah. Teşekkürler Tuna abi
    Ilk defa yazdigim bir seye boyle bir yorum aliyorum. Oncelikle guvenine tesekkurler ancak sen genede once oku sonra begen veya begenme










    asimkalkan likes this.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

  • #6
    asimkalkan
    Guest

    Standart Ynt: Fotograf ve Elestiri (Elestirmek ve Elestiriyi anlamak)

    Alıntı tunapala Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ilk defa yazdigim bir seye boyle bir yorum aliyorum. Oncelikle guvenine tesekkurler ancak sen genede once oku sonra begen
    İyi bari şimdi okuyim sonra yatarım











  • #7
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart Fotograf ve Elestiri (Elestirmek ve Elestiriyi anlamak)

    İyi bir ders notu gibi olmus tuna ellerine saglik.
    forumda elestiri pek bi az oluyordu simdi hic gelmez artik bu yazinin ustune


    Sent from my iPhone










    Selim Karakus and semih07 like this.

  • #8
    boyabadanaci
    Guest

    Standart

    Alıntı Halil Ibrahim Duran Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    İyi bir ders notu gibi olmus tuna ellerine saglik.
    forumda elestiri pek bi az oluyordu simdi hic gelmez artik bu yazinin ustune
    Sent from my iPhone












  • #9
    Hasan Naci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Hasan Naci Akyol
    Makina:
    5DM2
    Üyelik tarihi
    10.May.2011
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    37
    Mesajlar
    400

    Standart

    Forumdaki eleştiriye bu gözle bakan insanların olması güzel. Ben ilk üye olduğum zaman çok garipsemiştim. Eleştiri ya yoktu ya da azdı.
    Kısaca beğeniler sunuluyordu. Bir fotoğrafı beğenmek kötü bir şey değil de hangi fotoğraf mükemmel olabilir ki ?
    Yani bir fotoğrafta elbet bir eksik vardır. Eksik olmasa bile tamamen kişisel görüşlerimiz doğrultusunda bile eksik bulabiliriz. Hemde çok zorlanmadan.
    Eleştiri kısmına gelirsek. Eleştirinin bir dozajı değilde üslubu olması gerektiğine ve fotoğrafın """hangi şartlar altında""" çekildiğine vakıf olmakta önemli.
    Yani bazen bir kadrajın yarım olduğunu söylüyoruz ama belki adam o yarım kısmı almak için uçurumdan aşağı atlamalıydı Bilmiyoruz çeken kişinin nasıl şartlar altında o fotoğrafı ürettiğini. Bu sebeple eleştirmeden önce sizinde dediğiniz gibi sorgulamak daha önemli.

    Güzel bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #10
    asimkalkan
    Guest

    Standart Ynt: Fotograf ve Elestiri (Elestirmek ve Elestiriyi anlamak)

    Eleştiri için ben de bi tavsiyede bulunmak istiyorum.

    Hepimiz eleştirileri önemli görüyoruz ki gerçekten de önemliler gelişim için. Fos fos övmeyi de zararlı buluyoruz.

    Ama ben şahsen bazı eleştirleri görğnce çok rahatsız oluyorum(henüz tembelliğimi aşıp kendime portfolyo sayfası açmadığım için bana gelen değil başkalarına yapılan eleştirler burda bahsettiğim.)
    Çok birikimli eleştiri yapılıyor çok da bilgili ama bazen çok ağır olunca sanki "benden daha da adam olmaz lan" havasına girebiliyor insan.

    Ben daha çok teşvikli eleştiri taraftarıyım. Önce fotoğrafın beğendiğiniz biriki kısmını söyleyip biraz teşvikkar olmak.( Zaten hiçbir fotığrafda beğenilmeyecek kısım yoktur). Daha sonra yanlışı uygun bir dil ile gerekçeleri ile açıklamak. Daha sonrasında ise "bu yanlışı atlatabilirsin. Zamanla çözülecek şeyler." Tarzı umut verici sözler vermek. Bu bence insanın fotoğrafa çok daha yapışmasını sağlar. Sadece fotoğraf değil hayatın her dalımda böyle..

    Saygılar










    Hasan Naci and chronic like this.

  • #11
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart Fotograf ve Elestiri (Elestirmek ve Elestiriyi anlamak)

    Yine bu forumda alinti yapilan bir fotograf ustasinin ogrencilerine elestiriyi ogretmek cabasiyla koydugu bi kural hatirliyorum:
    Elestirilecek kareyle ilgili
    -en az bes madde yazilacak
    -ilk ve son madde olumlu olmak zorunda


    Sent from my iPhone










    Mert Gundogdu and asimkalkan like this.

  • #12
    mustafanazif
    Guest

    Standart

    Alıntı asimkalkan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Eleştiri için ben de bi tavsiyede bulunmak istiyorum.

    Hepimiz eleştirileri önemli görüyoruz ki gerçekten de önemliler gelişim için. Fos fos övmeyi de zararlı buluyoruz.

    Ama ben şahsen bazı eleştirleri görğnce çok rahatsız oluyorum(henüz tembelliğimi aşıp kendime portfolyo sayfası açmadığım için bana gelen değil başkalarına yapılan eleştirler burda bahsettiğim.)
    Çok birikimli eleştiri yapılıyor çok da bilgili ama bazen çok ağır olunca sanki "benden daha da adam olmaz lan" havasına girebiliyor insan.

    Ben daha çok teşvikli eleştiri taraftarıyım. Önce fotoğrafın beğendiğiniz biriki kısmını söyleyip biraz teşvikkar olmak.( Zaten hiçbir fotığrafda beğenilmeyecek kısım yoktur). Daha sonra yanlışı uygun bir dil ile gerekçeleri ile açıklamak. Daha sonrasında ise "bu yanlışı atlatabilirsin. Zamanla çözülecek şeyler." Tarzı umut verici sözler vermek. Bu bence insanın fotoğrafa çok daha yapışmasını sağlar. Sadece fotoğraf değil hayatın her dalımda böyle..

    Saygılar
    asım zaten bu yazdığın şey, "bilimsel eleştiri" tanımlaması altındadır.
    yani bir fotoğrafın örneğin, hem iyi yanlarını, hem kötü yanlarını ortaya koyarak yapılan eleştiridir.
    karşılaştırmalı eleştiri de bu başlık altına yazılabilir.
    örneğin bir fotoğrafı eleştiriyorsan, ya daha iyisini ortaya koyacaksın, ya da daha iyi çekilmiş bir örnek ile eleştiriye yön vereceksin.

    burada üslup da önemli...
    fakat eleştiride önemli bir kriter var ki o da tunanın da bahsetmiş olduğu gibi,
    bilgi ve birikim...
    yani bir eleştirinin dikkate alınabilmesi için bu iki unsur da önemli bir nokta...

    eleştirinin ayrıca bir "bilim" olduğunu unutmazsak eğer, eleştiri yapan kişinin de konuya vakıf olmasının birinci şart olduğunun da önemle altını çizmek gerekiyor.
    zaten buna vakıf olan kişinin "üslûbu" da eleştirel bir dildir, sokak ağzı değildir.

    selamlar...











  • #13
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Standart

    @Hasan Naci

    Elestiri konusunun disinda olsada konu acildigi icin bir iki kelam etmek istedim. Bir fotograftaki eksiklikler ozellikle kadraj hatalari gibi konularda olusan eksikliklerin sebebi, bahanesi ne olursa olsun (yazimda bahsettigim bilincli bir tercih ve anlatim dili olarak kullanim disinda) fotografin eksik oldugu gercegini degistirmez. Bizim o fotografin neden eksik oldugunu anlamamiza yarar ancak o fotografi daha "iyi" bir fotograf yapmaz. Genelde cok cok ozel, bir dahaa asla goremeyeceginiz (ikiz kulelere ucak carpmasi gibi), baska bir acidan cekme sansiniz olmayan, ve vazgecilmez diye kisaca isimlendirebilecegim noktalar disinda bazen bu fotografi cekmemek onemlidir. Vazgecilmez kismi bu arda kisiden kisiey degisir. Atiyorum x sanatcinin buyuk hayrani icin onun fotografina sahip olmak cok vazgecilmezdir. uzaktan kargacik burhgacik olsada cekmistir. Ancak bu durum o fotografi iyi yapmaz veya sergilenmesini anlamli kilmaz.

    Bu noktada elestirenden ziyade fotografi sergileyene sormak gerekir. Bu fotografi belli imkansizliklar yuzunden boye cektin peki cekilmeseydi ve/veya sergilenmesedi fotografci olarak senin ve izleyici olarak bizim kaybimiz ne olurdu?

    Umarim anlatabilmisimdir.

    Sevgiler.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

  • #14
    chronic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    İbrahim Susan
    Makina:
    Canon 60D
    Üyelik tarihi
    14.March.2012
    Nereden
    İzmir
    Mesajlar
    650

    Standart

    daha önce "sohbet" kısmında önermiştim. orada tabii ki gümbürtüye gitti konuşmalar arasında.
    "bugün çektiklerim" başlığı benzeri "fotoğraf ve eleştiri" temalı yeni ve sabit bir başlık açılması söz konusu olabilir mi?
    isteyen herhangi bir zamanda çektiği herhangi bir fotoğrafı exif bilgileriyle yükler (özellikle eleştiri duymak ve yanlışlarını görebilmek için) ve dileyenler yapıcı eleştirilerini sunarlar.











  • #15
    Junior Member

    Status
    Offline
    İsim
    mustafa gül
    Makina:
    5d mark 2 24 70
    Üyelik tarihi
    15.November.2012
    Nereden
    istanbul
    Yaş
    43
    Mesajlar
    12

    Standart

    cok faydali oldu tesekkürler











  • #16
    asimkalkan
    Guest

    Standart Ynt: Fotograf ve Elestiri (Elestirmek ve Elestiriyi anlamak)

    Alıntı mustafanazif Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    asım zaten bu yazdığın şey, "bilimsel eleştiri" tanımlaması altındadır.
    yani bir fotoğrafın örneğin, hem iyi yanlarını, hem kötü yanlarını ortaya koyarak yapılan eleştiridir.
    karşılaştırmalı eleştiri de bu başlık altına yazılabilir.
    örneğin bir fotoğrafı eleştiriyorsan, ya daha iyisini ortaya koyacaksın, ya da daha iyi çekilmiş bir örnek ile eleştiriye yön vereceksin.

    burada üslup da önemli...
    fakat eleştiride önemli bir kriter var ki o da tunanın da bahsetmiş olduğu gibi,
    bilgi ve birikim...
    yani bir eleştirinin dikkate alınabilmesi için bu iki unsur da önemli bir nokta...

    eleştirinin ayrıca bir "bilim" olduğunu unutmazsak eğer, eleştiri yapan kişinin de konuya vakıf olmasının birinci şart olduğunun da önemle altını çizmek gerekiyor.
    zaten buna vakıf olan kişinin "üslûbu" da eleştirel bir dildir, sokak ağzı değildir.

    selamlar...
    Çok haklısınız abi.

    Benim istediğim ise yani insanları fotoğrafa nasıl ısındırabilmek üzerine eleştiri gibi demek istedim. Mesela ben ilk dslr aldığım zamanlarda bir kaç ay sonra flickr hesabıma gelen ağır bazı ekeştirilerden sonra(ki bunlar haklı eleştiriydi) fotoğrafı tamamen bırakmayı düşündüydüm. Benden adam olmaz lan ben çekemiyorum diye. Sonra flickr hesabımı kapattım ve uzun süre kimseye çektiğim fotoları göstermedim. Bi yerde bi fotomun beğenildiğini felan görğnce yeniden heves geldi ve daha fazla şevklen çekmeye başladım. Ondan sonra anladım ki bence yapıcı eleştiri sadece tanlış yerleri göstermekten ziyade daha çok doğruya yönlendirici, heves ettirici bir şey olmalı gibi gelmeye başladı. Tabiki bu şahsi görüşüm.

    Ama bir diğer şahsi görüşüm de birini eleştirebilmek için ondan daha iyi bir şey ortaya koymuş olmak görüşünü doğru bulmuyorum. Yani ben belki pratik olarak mesela sizin kadar mükemmel fotoğraf çekemiyorum. Ama olabilir ki (küçük bi ihtimal ama :P ) sizin bir fotoğrafınızdaki gözden kaçırdığınız bir eksiği görebilirim.

    Yani eleştiri yaparken insanların hevesini kırmayalım da inşallah ben bu yüzden çekiniyorum eleştiri yapmaya acaba hevesini kırıp fotoğrafa soğuturmuyum diye











  • #17
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Alıntı chronic Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    daha önce "sohbet" kısmında önermiştim. orada tabii ki gümbürtüye gitti konuşmalar arasında.
    "bugün çektiklerim" başlığı benzeri "fotoğraf ve eleştiri" temalı yeni ve sabit bir başlık açılması söz konusu olabilir mi?
    isteyen herhangi bir zamanda çektiği herhangi bir fotoğrafı exif bilgileriyle yükler (özellikle eleştiri duymak ve yanlışlarını görebilmek için) ve dileyenler yapıcı eleştirilerini sunarlar.
    böyle bir başlık açılacaksa eleştiri şekilleri de belirlenmeli,
    örneğin benim az önce yazdığım gibi bir alt limit konabilir. bunun bir faydası da eleştiren gözü eğitmek....










    emir35 likes this.

  • #18
    gorkemkeser - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    görkem keser
    Makina:
    canon eos 450 d
    Üyelik tarihi
    02.February.2010
    Nereden
    istanbul
    Yaş
    38
    Mesajlar
    772

    Standart

    Alıntı chronic Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    daha önce "sohbet" kısmında önermiştim. orada tabii ki gümbürtüye gitti konuşmalar arasında.
    "bugün çektiklerim" başlığı benzeri "fotoğraf ve eleştiri" temalı yeni ve sabit bir başlık açılması söz konusu olabilir mi?
    isteyen herhangi bir zamanda çektiği herhangi bir fotoğrafı exif bilgileriyle yükler (özellikle eleştiri duymak ve yanlışlarını görebilmek için) ve dileyenler yapıcı eleştirilerini sunarlar.
    sanırım böyle bir başlık zaten var. Ben hatırlıyorum ama konuyu bulamadım şimdi.










    Canon EOS 450D | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II | Canon 50mm f1.8 II | Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM

  • #19
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Alıntı gorkemkeser Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    sanırım böyle bir başlık zaten var. Ben hatırlıyorum ama konuyu bulamadım şimdi.
    o başlıkta gökhan ve tahir yorumluyor sadece kareleri, onların da pek vakti olmadığı için atıl kaldı

    aradığınız konu burada (çöp kutusunda)
    http://www.canonturk.com/vbulletin/c...buyrun-v2.html











  • #20
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Standart

    Elestiri basliklarimiz vardi ancak herkesin elestiri yaptigi basliklarda zaman zaman elestirilerin cok yuzeysel kalmasi sebebi ile, sinirli kisilerin elestiri yaptigi basliklarda ise elestiri yapanlarin vakit problemleri ve kisilerin sadece iyi sozler duymak istemesinden kaynakli katilim olmamasi sebebi ile basliklar kapatildi. Gene dusunuyoruz ancak nasil olmali kara veremedik. Onerileri olan var ise bana ozelden ulassin.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

  • Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •