2fotoğraftaki genel sorunda güneşle alakalı (ışığın doğru kullanılmaması)

Öncelikle ışığın dik geldiği saatler, gün ortası gibi saatlerde fotoğraf cekmek bir eziyet ve ışık sorunudur, ayrıca gümüşi bir gök yüzü var buda güneşi bulutların arasında yayarak kötü bir ışık sağlıyor Örnek olarak odanızın tavanının tamamen florosanla kaplı oldugunu dusunun, gözünüz odadaki nesleri görmekte zorlanacak, renklerde dogru renkleri göremeyecek ve en önemlisi gözünüz kamaşacaktır,hele bir de gözünüzde gözlük olduğunu dusunun..Aynı durum fotoğraf makinanınız başına gelmiş

Bu sebepten genellikle fotğrafcılar sabah ve akşam saatlerinde fotoğraf çekmeyi yeğler ışık dik değil yandan gelir, gölgeler oluşur, kontrastlar yakalanabilir v.s.

Bu tarz durumda fotoğraf cekmek zorunda kalırsak neler yapmalıyız? Her durumda olduğu gibi oncelikle RAW çekmeliyiz ki yanlış pozlanmış fotoğraf ile oynayabilelim, ardından parasoley kullanmalıyız, UV filtre kullanmamalıyız, ışığın durumuna bağlı belki polarize filtre kullanılabilir, pozlamayı -1 olarak ayarlarsak bir miktar parlayan görüntülerden kaçınabiliriz.

Ben puslu havalarda siyah-beyaz dramatik fotoğraf çekmeyi yeglerim açıkcası konumuda buna göre seçmeye gayret ederim.

Filtre ile ilgili yorumumsa UV filtre kullamayınız derim, buyuk ihtimal kit lens aldınız, zaten optik kalitesi ''çok kaliteli'' olmayan bir lensin onunde yine başka bir cam koyarak kalite kaybını arttırıyor olacaksınız, ilerde almış olduğunuz optik kalitesi ust bir lense kaliteli bir filtre kullanmanızı tavsiye ederim; kaliteli bir filtrenin fiyatı kit lensinizle aynı olacaktır.

Ve son olarak objektif seçimi ile noktalayayım çünkü çok uzattım; yine kendi fikrimce öncelikle elinizdeki ekipmanları sonuna kadar kullanarak tanımanız yonunde olacaktır, makinanızı ve objektifinizi tanımadan hangi makina ve objektifi alırsanız alın sonuç aynı olacaktır ayrıca kit objektiflerle çekilmiş çok çok kaliteli fotoğraflar izlediğimi soylemek isterim yani objektifinizi kucumsemeyin.

ama ben bu objektifden sogudum değiştirmek istiyorum derseniz öncelikle ne çekeceğinize karar vermeniz gerekmektedir, ''portre, macro, manzara,konser, ornito vs'' buna göre seçiminizde yardımcı olabiliriz.