Alıntı Bluedays Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Benimde Canon SX20 makinam var. Yaklaşık 6-8 ay önce almıştım. Bilseydim DSLR bir makina alırdım. Gerçi makinamdan memnunum. Yarı profesyonel bir makina. Hemen hemen tüm ayarları kendim yapabiliyorum. Yani ben yapamıyorum da, makina izin veriyor demek istiyorum
Fotoğraf çekiminde arkadaşımız gibi bende başta hayal kırıklığına uğramıştım. Çektiğim fotolar, internette gördüklerimden alakasızdı. Şimdi biraz daha güzel kareler yakalayabiliyorum. Daha çok kompozisyon ve makro çekmek hoşuma gidiyor. Makinam da bunları fazlasıyla karşılıyor.
Dün altuğ arkadaşımızın gönderdiği (kendisine minnettarım bu hususta) national geographic fotoğrafçılık okulu cd'lerine çalışmaya başladım. Gerçekten çok eğitici. İşimi fazlasıyla görecek sanıyorum. Birde pratik yapacağım bol bol.

Siz üstadların da yardımıyla inşallah bizlerde birgün güzel fotoğraflar çekebileceğiz. Ben , fotoğrafla bilgisayarda oynanmaması gerektiği, oynanırsa senin o fotoğraf üzerinde bir etkin kalmayacağı kanaatindeydim. Gördüm ki, bu işlem işin doğasında var. Neticede ben compakt bir makina ile çekiyorum diyelim, siz dslr ile çekiyorsunuz. Bilgisayarda oynamasakta sizin makinanız benimkinden çok daha fazla imkan sunuyor. Yani ha bilgisayarda oynamışız, ha makinada ayarlamışız gibi düşünmeye başladım. Bu durum baya tartışılmıştır fotoğraf forumlarında. Bu işin özü nedir üstatlar? O kadrajı yakalamak mı?? Bir kaç ufak değişiklik yapmak, o fotoğrafı senin çektiğin gerçeğini unutturur mu? Yoksa yapılması gereken bu mudur?

İkinci sorum da arkadaşlar, sürekli raw modunda çekin diyorsunuz. Makinamda hangi formatta çektiğimi bilmiyorum. (Yeni olduğumuz için cahilliğimi bağışlayın.) Bunun bir ayarı var mıdır makina üzerinde? Yoksa mesela benim makinam sadece jpeg mi çekiyordur? Tam DSLR olmadığı için?

Biraz uzun bir yazı oldu dostlar.
Sizlerin desteğiyle bu işi öğreneceğiz.

Şimdiden teşekkür ediyorum.

Saygılar.
Rica ederim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
Fotoğrafı çekerken istediğin görüntüyü makineni ayarlayarak çekmek en makbulü ama koşullar el vermiyorsa photoshopta ufak düzenlemeler yapabilirsin.