Tahirin açtığı, neden varız konusu amacından saptığı için yeni konu açma ihtiyacı doğdu.tahirin açtığı konu daha çok anladığım kadarıyla neden varız.niçin varız maneviyat anlamında. bu konuyu burda daha rahat tartışabiliriz.

hindistandaki insanlar ölüm sonrasında ruhlarının hayvanlarda buluştuğuna inanıyor.ve inançlarının gereği olarak yılan ile evlenenleri gazetelerde okudum,tapınaklarında fareler geziyor.hayvanlar insan muamelesi görüyor.inançlarını yaşıyorlar.

bir insan atasının maymun olduğuna kalbten inanıyorsa bunun gereği gibi inancına sahip çıkmalı. darwin,e göre tek hücreliler canlılar balığa dönüşmüş,balıklar karaya çıkıp maymun olmuş onlarda insan olmuş eğer öyleyse bu maymunlar ilerde insan olucak demektir.balıklarda maymun.fakat asıl mesele insan ne olucak.darwin kitabblarında evrimin helen devam ettiğini belrtiyor.bir ayı mesela balina olabilirmiş. bunu tartışalım.ben bilim adamlarının bu konuda kitap ve konuşmalarından örnekler vererek ve kişilerin anlaması için bilim adamlarının yaptığı deneyler ve hesaplamalardan örnekler vereceğim.

bu konunun siyasi,ideoljik,sosyal,dinsel.bilimsel,ahlaki ve felsefi olarak bir çok tartışalacak yönü bulunmaktadır.