Merhabalar arkadaşlar.. uzun zamandır bu konu hakkında yazı yazmayı düşünüyordum. Ama sınavlarımın sıkışıklığı ve derslerimin yoğunluğundan kafamdaki cümleleri toplamam ve bu konu hakkında yazmam vakit aldı biraz. Yazıma başlamadan önce söylemek isterim lafımı kimse kişisel olarak algılamasın lafım kendim dahil herkesedir kimseye laf sokmak değil amacım..

Öncelikle düşünmemiz gereken şey "ekipman" nedir? Bir işin gerçekleştirilmesi, bir üretimin yapılabilmesi, bir işletmenin faaliyetini yürütebilmesi için gerekli olan araç, gereç, malzeme, donatma ya da donatım. Eğer bunu fotoğraf dünyasında düşünmek gerekirse makinemiz olur lensimiz olur flaşımız olur vs vs... Ekipmanlar fotoğraftaki cansız dilsiz şikayet edemeyen varlıktır. Bir fotoğrafı çektiğimizde beğenmediğimiz zaman suçu kolayca üstüne atabildiğimiz cevap veremiyceğiniz bildiğimiz masum mekanik parçalardır. Biz ya bu lens çok geniş açı çekemem kesinlikle daha dar açı almam gerekiyor dediğimizde "hayır ne alakası var sen kadrajı oturtamamışsın daha" diyemezler. Bu da hepimizin işine gelir ve genelde kötü çekimlerin suçunu ekipmanımıza atarız ve sonra da şu lensi şu makineyi alsamla başlayan cümleler kurup kendimizi avuturuz.

Ben nasıl mı başladım ? Ben ilk olarak babamın Rus malı olan bir analog makineyle çektiği fotoğraflarla bu işe ısındım. yıllar sonra evdeki samsung marka kompakt makineyi kullanmayla başladım. Doğa fotoğrafları çekiyordum ve fotoğraf çekmek hoşuma gitti. İçimde bu hobiye dair bir aşk doğmaya başladı. Sonra bir dslr makine almam gerektiğine karar verdim. neden ? çünkü "bu makine bana YETMİYORDU" . bu cümleyi bu kadar sık kullanacağımı bilseydim eminim o kompakt makine seviyesinde kalabilirdim. çünkü hiçbir zaman hiçbir şey yetmez gelecekti. ilk olarak @katharsis adlı arkadaşımdan çok temiz bir 1000d aldım ve o kadar hevesliydim ki her yeri her şeyi çekiyordum. Prizleri ağaç dallarını sokakları.. Aradığım makineyi bulmuştum ve yıllarca hiç değiştirmeye gerek duymadan bu makineyle gideceğimi düşünüyordum... Tabi ki kader ağlarını ördü ve ben de 18-55 bana yetmiyor furyasına katıldım ve kendime bir 50mm f1,8 aldım. Hem ucuz hem de istediğim gibi alan derinliğini yok ediyor çektiğim kişi/nesnenin arkasını flulaştırıyordu. Kendi kendime dedim insanlar abartıyor binlerce liralık makine almak lens almak saçma başka bir ekipman almadan ben bu şekilde yıllarca devam ederim. Tabi ki tahmin ettiğiniz gibi oldu ve makinem bana yetmemeye başladı ve hemen arayışlara girdim. Makine değiştirecek çoğu Canontürk üyesi gibi tavsiye bölümüne bir başlık açtım. Öneriler havada çarpışıyordu "5d al!" "5d eski 50d al!" " 50d ye ne gerek var 40d al! " " sen neyine güvenip yeni makine almak istiyorsun otur oturduğun yerde " gibi değişik öneriler vardı ve kafam resmen allak bullak olmuştu ve sonra gittim varımı yoğumu satıp salih abiden çok temiz bir 5d aldım. Artık bunu ömür boyu kullanacağımı hayatta satmayacağımı iddaa ediyordum taa ki şaka şaka daha da bişey alamadım şu anda 5d+50mm kullanıyorum ama içimde her zaman bir istek vardır ah bir 24-105 olsa taksam gezsem ah bir geniş açım olsa uzun pozlasam diye. Bu tüm beynimizi ele geçiren "ekipman canavarı " bizi sürekli yeni ekipmanlar araştırmaya itiyor.

Gelelim benim dışımda genel yaklaşıma. Forumdan da isim olarak bildiğim her ekipman başlığının altında yorum yazan uzman önerisi yapan insanlar var . Kesinlikle çok okumuşlar kesinlikle bilgileri uçsuz bucaksız. Ama hiçbir zaman fotoğrafları görülmez onların. Hiçbir başlık altında fotoğraf paylaşmazlar. Siteye girip bu lens iyi bu makine kötü demeyi tercih ederler. Genelde bu insanların paraları da çoktur ve ekipmanları sadece toplamayı severler. Bir kere bile kullanmayacağını bilse de alırlar ekipmanı yok dememek için. Ben onlara daha çok koleksiyoncu gözüyle bakıyorum. Saygım sonsuz bilgilerine ve ekipmanlarına ama bana garip geliyor. Mesela bir buçuk iki yıl önce mark2 nin üstüne makine yapılamaz daha iyisi çıkmaz diyen kişiler mark 3 çıkınca birden mark2 leri satıp direk mark3 aldılar ve mark 2 şöyle kötüydü böyle iğrençti diye yazmaya başladılar. Gariptir hala anlayabilmiş değilim.. Bu insanlar onlarca ekipmanını dizip fotoğraf çekmek dışında fotoğraf çekimi yaptıklarını da görmedim daha..

Sonuç olarak elimizdeki ekipmanları suyunu çıkarana kadar kullanmamız gerekir bence. taa ki istediğimiz sonuçları alamaz olmuşsak ekipman değişikliğine gitmeliyiz. Çünkü bu ekipmanlar çok pahalı malzemeler hem maddi hem manevi yoruyor o paraları biriktirmek (özellikle benim gibi öğrenciler için). Şu an elimdeki ekipman bana yetiyor demek ki daha o ekipmanı aşacak bilgiye veya yeteneğe gelmemişim ekipman hayali kurmanın çok anlamı yok. Forumda çok sık kullanılan bir söz çok hoşuma gider ; en iyi makine en güzel fotoğrafı çekecek olsaydı en kaliteli daktilo da en güzel romanı yazardı. Kesinlikle doğru bir söz. En iyi ekipman elinizde olan ekipmandır ve artık şunu mu alsam bunu mu alsam derdini bırakın çıkın dışarı makinenizin denklanşörünü eskitmeye bakın !! iyi günler..

Not: bir imla kuralı yapmışsam affola uzun zamandır ilk defa bir yazı yazdım. Umarım kimse üstüne alınmaz lafım şu veya bu kişiye değil ben de bir ekipman canavarı olduğumu kabul ediyorum