Bu sabah ruh halim kotu. Gece uyuyamadim sabah bas agrisi ile kalktim. Hava sicak disarda yapacak pek bir sey yok. Fotograf sitelerine bakmaya basladim.

Burasi dahil bir cok sitede "photoshop ile silseydin", "photoshop ile beyaz ayarini duzeltseydin", "photoshop ile kadraji toparlasaydin", "photoshop ile evlenseydin" gibi yazilar gordukce zaten agriyan begnim dusunmeye basladi "Ne kadar cok kisi fotograf yapmayi, fotograf cekmek yerine tavsiye ediyor" diyerek.

Reklam ve moda fotografciligini ayri tutarak soylemek istediklerimi taziyorum. Onlain isi siparis uzerine musteriye en mukkemmelini sunmak. Zaman zaman teknik yetersizlik, zaman zaman urnun abartilmasi vs gerekiyor. O zaman yardimci programlar kullanmak, fotografi manipule etmek kabul edilebilir gibi geliyor bana. Zaten %100 durust reklam diye ben birsey duymadim bilmiyorum duyaniniz var mi?

Her neyse kimleri ayri tuttugumuzu belirttikten sonra konumuza donelim. Sunu soyliyeyim photshop dusmani falan degilim, hem nasil olayim? Ekmek parmizin buyuk kismi onun sayesinde cikiyor.

Ama fotograflarin yalinligini bozacak, gercekligini carpitacak daha guzel gostermek adina manipule edecek islemlere ve heleki fotografa yeni baslayanlara bu islemlerin tavsiye edilmesine karsiyim.

Evet Fotografin kadraji, ufuk cizgisi, lensdeki lekesi, arkadaki parlamasi photoshop ile duzeltilebilir. Ama bu cekim esnasinda bastan yapilabilecek bir islemdir. Dogru pozlama, dikkatli kadrajlama, lensi onceden silme vb...

Bizler fotografin surasini duzeltseydin, layerlari soyle ayarlasaydin tavsiyeleri yerine tavsiyelerimizde fotografi cekerken suna dikkat etseydin buradaki sorun ortadan kalkardi demek mcuburiyetinde degilmiyiz? Belki degiliz ama daha dogrusu bu olmaz mi?

DSLR ler ile binlerce kisi "fotografci" oldu. Ama nasil? 1 Saatlik gezide 1000 fotograf cekim arasindan 20 tanesi ne bakarak cok guzel fotografcektim diyen kazara fotografcilar. Ve kalan 20 taneside photoshopda kurtarilir yorumu yapanlar. Kusura bakmayin da kopegimin boynuna takacagim otomatik bir kamerada butun gun icerisinde 20 tane iyi 20 tanede photoshop ile kurtarilacak fotograf ceker.

Peki gercekten makinesine hakim kisilerin tavsiyelerinde bu olguyu desteklemesi mi gerekli yoksa yonlendirmesi mi?

Burada garip bir sorun ortaya cikiyor isin kolayini bulduktan sonra dogrusunu ogretmektense bilen kisler ya kendi bilgilerinin demode oldugu korkusu ile dijital islemeye karsi cikiyor yada sadece kolayini yani dijital cozumleri tavsiye ediyor.

Bence fotografa baslayanlarin ilk basta dijital edit programlarina yaklasmamasi gerekir. Once Makinenizi nasil tutacaginizi, Ufuk cizgisini nasil kullanacaginizi, yuksek dinamik alan elde etmek icin pozlamanizin nasil olmasi gerektigini, ortam isigni nasil okuyabileceginizi, fotograftaki ritmi ve kompozisyonu ogrenin yani "Fotograf Cekmeyi" ogrenin.

Ondan sonra kisisel tercihiniz manipule edilmis, yapilmis fotograflar olursa ona kimse birsey diyemez.

Ancak fotogra cekmeyi ogrendiginizde bilgisayarin basinda fotograflari hazirlamak icin ne kadar az vakit harcamaniz gerektigini gorunce saisracaksiniz. Fotografa ve diger yapmak istediklerinize daha cok vakit kalacak.

Vakit ayirip okuyan herkese selamlar...

Kisa kisa notlar:
* Photoshop yardimci bir programdir kotu fotografi iyi yapmaz.

* Photoshopda manipule edilen fotograflar gercegi degil sizin gormek istediginiz gercegi yansitmaktadir. Bunu fotograflari yayinlarken izleyiciyi yanlis yonlendirmemek icin belirtmek gerekir.

* Fotografi photoshop ile kurtarma ihtiyaci duyuyorrsaniz:
a) Tekrari olamayacak cok onemli bir cekim (Or. Arka bahcnize meteor dusmesi) yapmis olmaniz gerekir
b) Cekim yaparken bilmenize ragmen isinize onem vermemis olmaniz, Tekrar cekim yapmaya usenmeniz vs. gerekir
c) Yaptiginiz cekimler hakkinda hicbir fikriniz olmamasi gerekir.

* Photoshopun cok ince bir cizgisi vardir. Yapilmis fotograf ile cekilmis fotografi o belirler.