CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Toplam 81 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree18Likes

Konu: Kazara fotografcilar ve photoshopa dokundurmalar.

Konulanmış Görüntüleme

  1. #11
    bohemiantirad - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Moderatör

    Status
    Offline
    İsim
    Onur Şahin
    Makina:
    Canon EOS 5D Mark II, Olympus OM-D E-M5
    Üyelik tarihi
    28.November.2011
    Nereden
    Antalya
    Yaş
    46
    Mesajlar
    1,897

    Standart

    Merhaba. Halil İbrahim'in anımsattığı Aydın Tuna Bey'in yazısı hakikaten çok isabetli belirlemeler içeriyor.

    İlkel insandan bizden sonraki geleceğe akmakta olan sanat serüveninde; "zorunluluktan doğan araç kullanma tekniği"nden bahsedilir. Tarih öncesindeki mağara ressamının elindeki de sanatı için var edilmiş alettir, Vanessa Mae'in büyülü parmaklarıyla nefis sesler veren elektro keman da..

    Vanessa ne kadar iyi çalarsa çalsın çıkardığı sesleri daha pürüzsüz, daha doğru dalga boylarında ve başkaca seslerle birleştirmek üzere bu sesler daha güzel işitilsin diye mikserlerde, üstün bilgisayarlarda pek çok işleme sokuyorlar hem kayıtlarda hem kayıtlardan sonra. Gelin görün ki bırakın bu bilgisayar müdahalelerini Vanessa'yı sırf elektro viyolin çalması nedeniyle, "akustiğe ihanet ettiği için" afaroz edenlerin sayısı az değil..

    Analog makine, dijital sistem, bilgisayar yazılımları, merceklerin önüne taktığımız filtreler; kanaatimce hepsi "alet". "Homo erectusken" taş balta, "homo sapiens sapiensken" (evet sapiens iki kere yazılıyor) başkaca şeyler kullanan en gelişmiş tür iyice gelişti ve bugün bambaşka şeyler kullanıyor. "Aleti mümkün mertebe sadece görüntüyü ilk yakaladığın anda kullan. Bundaki verileri yazdığın bilgi işleyicide pek kurcalama. İşin makbulü sonradan az müdahale ettiğin verileri aletinle bir anda yakalayabilmektir" yaklaşımı, Aydın Tuna Bey gibi hakiki ustaların geçerli görüşleridir.

    Benim gibi amatörün amatörü, iki boyutlu görüntü aşığı adam ise "keşke adam gibi PS öğrenebilsem" der ve ekler "güçlü, omurgası sağlam görüntüyü ve kompozisyonu doğru hamlelerle dozunda işlemek zamanı olan adam için hem büyük zevk hem de meditasyondur. Yeter ki işin suyu çıkmasın, asıl hâlin özü dejenere olmasın"..

    Zira hiç müdahale edilmeyesi görüntüler, fotoğraf dataları da aslında ham halleriyle sanat değeri taşısın yahut taşımasın sıfırlarla birlerin sayısız varyasyonlarında aktatılan karmakarışık iletiler bütünüdür. Ben o birlerle sıfırların yerinin bir miktar sonradan değiştirilmesinde mahsur görmem garabet bir yekün ortaya çıkmadıktan sonra..










    Konu bohemiantirad tarafından (26.March.2012 Saat 23:07 ) değiştirilmiştir.
    "Öğrenmek Benim Mutluluğumdur.." (Orhan Hançerlioğlu)

Bu Konu için Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •