Mustafa;

Fotografta olmayan bir seyin fotografi cekilemez mi? yoklugun mesela veya gercek degistriilip ureticinin algisindan gectigi gibi sunulamaz mi? Fotograf sadece pozitif alanlarin degil negatif alanlarinda bir sunumu degilmidir? Bu noktada eger ureticinin algisinin filtresinden gecmesi yansimanin yansimasinin degilde yansimanin algilanmasini sunmazmi. Algilama farkli olacagi icin her sunulan gercekten ve/veya en azindan bizim gercegimizden farkli olmaz mi. Gercegin disina cikildiginda olusan uretim de fotograf degilmidir?

Ayrica ne kadar bekledigin, ne kadar hazirlik yaptigin fotografin bir parcasidir. Bir fotograf; (fotografcinin gecmisi, bilgi birikimi, egitimi, sosyal cevresi, kulturel altyapsi, ideolojisi) + (fotografin planlama suresi) + ( fotografin denklansore basildigi anin) toplamina esittir. Bu denkleme bazen fotografda kullanilan malzeme ile fotografin baskiya yada izlmeye hazirlanma asamasi etki eder.Yani bir butunun icerisinden tabiri ceiz ise isimize gelmeyen parcalari cikartip yorumlamamak gerekir.

Ayrica Orada olmadan fotograf cekilemezmi? Mesela google earth un ozelligini kullanarak sokakta gezsem su an istanbulda ve bir kare capture etsem bu fotograf olmaz mi?

Bende soru bitmez bugun, kendimce cevaplasamda bu ara cok kafa yoruyorum biraz cok seslilik iyi gidiyor.