konunun özüne hakim olamayınca konudan konuya atlandığı için bir şey yazamıyorum. Aklıma gelen ilk söylem "Sanat sanat için midir yoksa halk için mi?" Konunun gidiş yönü bu soruya da doğru ilerlemesini sağlayacaktır diye düşünüyorum. Ben tüm sanat için çekilmiş fotoğrafların bir şey anlatmaması gerekli diye düşünüyorum. Mimari bir fotoğraf tabiki bir şey anlatmayabilir ama onu sunuş tarzı önemlidir. Sanat için mi yoksa belge için mi çekildiğini anlamak önemlidir.
Çekilen bir bina fotoğrafını estetik bir biçimde sunulmaması için bir gerekçe yoktur. Ama iş gazeteye satılık ilanı vermekse bunda sanat aramak yanlış olur.

Başka bir örnek de şu olabilir. Elinizde, bilgisayarınızda kimselere göstermediğiniz illaki birkaç iyi fotoğraf vardır. Peki siz bunu bana ya da başkasına göstermeyecekseniz onun neresi sanat olur. Bir şey anlatsa ne olur anlatmasa ne olur. Sonuçta ortada bir seyirci yok. Sadece siz varsınız. O yüzden sanat bence sanat için değil sanat halk içindir. Danışıklı dövüş veya bir döngü içerisinde sanatçı da izleyen de haz duymalıdır. Bu da sadece estetik kaygıyla olabilir diye düşünebiliriz.