Bu flash için Kablosuz Master olarak platlatılabilir denmiş, ben ancak slave moddan başkasına rastlamamıştım,
Bu flash için Kablosuz Master olarak platlatılabilir denmiş, ben ancak slave moddan başkasına rastlamamıştım,
Aldım kullanıyorum da ilk defa harici flaşla çalışmaya başlamış olmaktnadmıdır yoksa bugüne değin hep denem yanılma ile gelmiş olmamdanmıdır TTL olayının farkını göremedim. Flaşı TTL moda aldığım halde patlamalar oluyor. Birde ayarlardan girilierek başka bir flaşın patladığını gördüğü anda patlatılabiliyormuş. Fotoğraf makinesinin dahii filaşı ile patlatma şansı olur mu ? Bilenler yardımcı olabilir mi ?
Canon EOS 6 D
Canon EOS 50 D
Canon 24-105 mm F:4 L USM
Canon 28-80 USM Lens
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Canon EF 50 mm F:1,8
Yongnuo YN 568 EX Flaş
Yongnuo YN 603 C Tetikleyici
Ölçümü hatalı yerden yaptırdıysanız doğal olarak karanlık veya fazla ışıklı çıkması olağandır, bu durumda flaş pozlama telafisini -+ ayarlayıp çözebilirsiniz. Makinenin tepe flaşı ile yn-565'i uzaktan patlatabilirsiniz. Flaşı 2.kanala alıp tepe flaşını açarak 1.flaş patladığında flaş ışığını gören yn-565'in de patlaması gerekli. 560 modelinde bu sekilde oluyor en azından.
Evet fakat "2.kanal" derken kastettiğiniz "S2" modu olması gerek. Aslında bu "kanal" değildir. Kanallar infrared ya da radyo bazlı veri aktarımında/tetiklemede, üniteleri birbirinden ayırmakta ya da gruplamakta kullanılır. S1 ve S2 modları ise "kanal" değil, optical slave modlarının değişik versiyonlarıdır. S1 modunda flaş hangi flaşı görürse görsün çakar, S2 modunda ise E-TTL bir flaşın ölçüm amaçlı çaktığı ön-flaşları görmezden gelip sadece asıl flaş çaktığında çakar. Olayda herhangi bir veri aktarımı yoktur, sadece optik olarak diğer flaş ışığını algılama durumu vardır. Kanal olarak nitelemek yanlıştır ve infrared ya da radyo bazlı tetiklemeler ile karıştırılabilir.
Arkadaşın gövdesi 40D olduğuna göre optik slave modunu S2'de kullanması daha uygundur zira 40D'nin tepe flaşı E-TTL'dir. Yani asıl çekimden önce ölçüm amaçlı flaşlar çakabilir. Bu flaşları görmezden gelmeyi isteriz.
Oligomer ve kench arkadaşlarım verdiğiniz cevaplar için sonsuz teşekkürler. İlk defa bir forumda gerçekten bilgi sahibi insanlardan ve gerçekten samimiyetle cevaplar alıyorum.
Evet ışık patlamasından bahsediyordum. Özellikle kench arkadaşımın Enstantane (shutter speed)'nin flaş pozlamasında etkisi yoktur, cümlesi kafamda şimşeklerin çakmasına neden oldu. Şöyleki bildiğim kadarıyla flaşlar ortalama 1/1000 sn. lik bir süre de çakıyor. Ben şimdi enstantene hızımı 1/60 dan 1/250 düşürsem ne fayda. aynı ışığı yine görecek sensörüm. ISO 100'ü kolay kolay bozmak istemediğim içinde geriye bir tek diyafram ayarı ile oynamak kalıyor ki sanırım F:8 den aşağı inmek pek mantıklı değil. Buraya kadar sorun yok tekrar teşekkür ederim.
Ben hala flaşta S1 ve S2 modlarını çalıştıramadım. Flaşımı makinemin dahili tepe flaşı ile çaktırmak istiyorum. Elimde Yongnuo RF603 C tetikleyicim var ama bunu kullandığım zaman dahili flaşı kullanamıyorum. Çift flaşla ( dahili flaş + Yn 565 EX) -STROBİST- denemeler yapma gayreti içinde olduğumdan bunu nasıl yapabilirim. Uzaktan tetikleme işinde E-TTL olayını sarf-ı nazar ediyorum. Sebebini biliyorsunuz zaten.
Dipnot: Body değişikliği yaparak 50 d ye geçiş yapmıştım.
Canon EOS 6 D
Canon EOS 50 D
Canon 24-105 mm F:4 L USM
Canon 28-80 USM Lens
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Canon EF 50 mm F:1,8
Yongnuo YN 568 EX Flaş
Yongnuo YN 603 C Tetikleyici
Ne demek. Yardımcı olabildiysek ne güzel...
S1 ve S2 modlarına gelince... bu modları kullanmak için tetikleyiciye gerek yoktur. Zaten tetikleyici olmadan harici flaş kullanabilmek için konulmuş bir özellik o. Gereken sadece flaş önündeki kırmızı pencerenin, diğer flaşı (sizin durumunuzda makinenizin tepe flaşı) algılaması gerekir. Makinanın tepe flaşını açın, Yongnuo'yu S2 moduna alın. Tepe flaşıyla senkronize olarak çakması gerek.
Fakat, bu durumda dez avantajınız, tepe flaşının da çekiminize dahil olmasıdır ki genelde bu istenmez. Çünkü tepe flaşı sadece E-TTL modda çalışır. "Flash exposure compensation" hariç tepe flaşınıza hiç bir manuel müdahale yapamazsınız. Dahası makinanız Yongnuo'dan habersiz olacağı için konuyu sadece tepe flaşı ile aydınlatmaya çalışır. Dolayısıyla tepe flaşı gereğinden fazla güçte çakar. Ama zaten strobist denemeler için tepe flaşını işe dahil etmeyin. Objeler üzerine lens ile aynı eksende ışık verdiği için, harici flaşın "key light/ana ışık" etkilerine ve varyasyonlarına engel olur. Tepe flaşı olmadan tek bir harici flaş ile çok güzel kompozisyonlar ve portreler çekilebilir. Yeter ki gerektiğinde reflektörlerle "fill light/dolgu ışığı" yaratabileyi bilin. Zira reflektörler de ikinci bir flaş olarak kullanılabilir. Youtube'da ve google'da "one light photograpy" şeklinde arama yaparsanız faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Yongnuo'yu tepe flaşı kullanmadan tetiklemek için iki adet RF-603 kullanın. RF-603'lerin birini makinaya, diğerini Yongnuo'ya takın. Bu durumda Yongnuo M yani Manuel modda olmalı, S2'de değil.
Fakat illa ki tepe flaşına ve S2 moduna mahkumsanız unutmayın ki, tepe flaşı Yongnuo'dan habersizdir ve konuyu tek başına aydınlatmaya çalışır. Bu nedenle makinayı full manuel pozlamaya alın (Av ve Tv modları olmaz) ve çekim sırasında tepe flaşı avuç içinizle bloke ederek etkisini azaltın ya da başka tarafa sektirip yönlendirin. Böylelikle kompozisyonunuzu direkt aydınlatmamış olur. Gereken ışık gücünü ise Yongnuo üzerinden ayarlayın. Tabii tepe flaşını bloke ederken insaflı davranın, çok abartırsanız S2 modu tepe flaşını algılamayabilir.
Bana kalırsa S1/S2 modlarının tek esprisi birden fazla harici flaş kullanımında tek bir tetikleyici set ile tüm diğer flaşları tetikleyebilmektir. Yani mesela 4 tane Yongnuo'yu sadece bir tanesine RF-603 takarak ve diğerlerini S1 moduna alarak topluca tetikleyebilirsiniz. Bunun dışında mantıklı bir kullanım alanı göremiyorum.
Konu kench tarafından (13.June.2012 Saat 14:31 ) değiştirilmiştir.
Sorunuz tam anlaşılır değil. Patlama derken fazla ışık (fazla pozalama) mı, yoksa flaş çakmasını mı kastediyorsunuz anlamadım. Eğer fazla pozlanmış sonuçlar alıyorsanız ölçüm hatası olabilir ya da etrafta çok fazla yansıtıcı obje olabilir (örnek: beyaz duvarlı dar bir koridor). Bu gibi durumlarda flash exposure compensation ile +/- değerler girebilirsiniz. Aslında YN-565 biraz fazlama pozlama yapabilen bir flaş, çıkış gücü bazen gerekenden fazla olabiliyor ama çoğu kez sorun olmuyor.
Bunun yanında seçtğiniz diyafram ya da ISO değeri flaşın minimum gücünün ötesinde kalmış olabilir. Diyaframı kısmak ya da ISO'yu düşürmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca önemli ve az bilinen bir gerçek: Enstantane (shutter speed)'nin flaş pozlamasında etkisi yoktur, sadece ortam ışığı ile flaş ışığını oranlamanıza yarar. Yani enstantane ne kadar hızlı ise ortam ışığı o kadar az etkili olur, fakat flaşın etkisi aynı kalır. Fazla pozlama var diye enstantaneyi hızlandırmanız bir işe yaramaz. Bu da sizi yanıltmış olabilir.
TTL olayının farkı, flaş gücünü sizin ayarlamanıza gerek bırakmamasıdır. Flaş seçtiğiniz diyafram ve ISO değerine göre uygun ışığı patlatır. Fakat harici derken kastettiğiniz makine üzerinde değilken patlatmak ise, 40D ile YN565'in TTL fonksiyonunu sadece gövde üzerindeyken kullanabilirsiniz. Harici olarak E-TTL modunu kullanabilmek için E-TTL kabloya yada kablosuz pahalı TTL tetikleyicilere ihtiyacınız var (PocketWizard, Cowboy Studio gibi). RF-602/603 gibi ucuz tetikleyiciler manueldir dolayısıyla flaşın E- TTL fonksiyonunu kullanamazsınız. Ama flaş E-TTL modundayken gene de çakabilir. Bu sizi yanıltmasın. Ölçüm yaparak çakmıyordur, en son ayar ne ise o ayarda çakıyordur.
Ayrıca S1 ve S2 adı altında iki adet "optik tetikleme" imkanınız var. Bu modlarda başka bir flaşın çaktığını görünce kendisi de otomatik çakar.. FAKAT... gene E-TTL olarak değil... Gücü ve zoomu gene manuel olarak ayarlamanız gerek. S2'nin farkı, eğer tetikleyici flaş TTL ise (örneğin makinenizin dahili flaşı) ölçüm almak için önceden ufak çakmalar yapabilir. S2 modu bu gibi ön çakmaları görmezden gelir ve asıl flaş çaktığında devreye girer. S1'de ise ne görürse çakar.. Sorunuzun cevabı evet. Makinenizin dahili flaşı ile optik tetikleme yapabilirsiniz. Ama dediğim gibi flaş gücünü ve tüm diğer ayarları manuel olarak flaş üzerinde ayarlamanız gerek.
40D ile YN-565 müthiş uyumlu çalışıyorlar. Flaş gövde üzerindeyken tüm flaş seçeneklerine 40D menüsünden de ulaşabilirsiniz. Tıpkı bir Canon flaş gibi uyumlu çalışıyor. Gayet başarılı bir ikili. Severek kullanıyorum.
Konu kench tarafından (12.June.2012 Saat 17:45 ) değiştirilmiştir.
Kablosuz master olarak değil, slave olarak patlatılabilir. Yani E-TTL master olabilen bir flaşınız (EX580 I/II), ya da E-TTL tetikleyiciniz (ST-02), ya da dahili E-TTL master'lı gövdeniz (7D, 60D ya da 600D) varsa bu flaşı E-TTL modunda harici olarak kullanabilirsiniz. Fakat YN-565 kendisi master olarak kullanılamaz. Yani başka bir E-TTL slave flaşı, E-TTL modunda tetikleyemez. Sadece kendisi tetiklenebilir.
Bunun yanında E-TTL modunu harici olarak kullanmak için E-TTL uzatma kablosu kullanabilirsiniz. Ya da kablosuz olmasını isterseniz radyo frekansları ile çalışan alıcı/vericiler kullanılabilir (Pocket Wizard, Pixel King gibi). Bunlar için flaşın slave yada master olması farketmez. Tüm E-TTL destekli flaşlar, bu alıcılar ya da uzatma kablosu üzerinde tıpkı makine üzerine takılmış gibi çalışırlar.
Konu kench tarafından (12.June.2012 Saat 18:00 ) değiştirilmiştir.
Öncelikle mesajlara verdiğiniz ayrıntılı cevaplar için çok teşekkür ederim. Cevaplarınız gayet açıklayıcı idi. Birinin Sorunlara kafa yorduğunu görmek çok hoşuma gitti. Bu forumda yeniyim ve çok güzel ilk izlenim oluştu bu yüzden.
Flashı ebaydan aldığım kişiye geri gönderdim, 19 mayıs itibari ile yeni gelişmiş yn565ex ler varmış değiştirip gönderecek.
Pil konusunda size katılıyorum, bence de kesinlikle şarjlı pil kullanılması gerekiyor. Eskiden sıkı bir GP2700 fanatiği idim, şimdilerde Sanyo Eneloop kullanıyorum ve daha memnunum kesinlikle daha iyi. Eskiden yarım kalan pilleri 2 hafta sonra kullanmaya başladığımda 10 poz çekemezken, Eneloop larla piller kaldığı yerden devam ediyor. Buda bu tür yeni Alkaline miş gibi olan pil teknolojilerinin sayesinde. 12 adet Eneloop + GP PowerBank Mega 8li şarj makinası son derece uyumlu çalışıyor.
Flashta dediğiniz gibi bir sorun olabilir garantili olduğundan fazla kurcalamadım. Ama bahsettiğiniz arızadan olması mantıklı.
Bunları anladım ancak benim sormak istediğim tam olarak şu;
60D nin menüsünden sadece harici flashı seçdiğimde E-TTL olarak YN565ex in patlamasını istiyorum, ama yapamadım.
Flashın menüsünden Kablosuz slave modondan başka seçenek bulamadığımdan, mutlaka dahili flashı yukarı kaldırırsam harici flash patlıyor, patlarken dahili flash nesneyi aydınlatmayacak kadar az miktarda ışık saçarken haricininde patlamasına neden oluyor, sonuç stabil değil tabiki.
Benim istediğim 60D nin içinde var olduğu söylenen kablosuz tetikleyici ile dahili flashı kaldırmadan YN565ex i patlata bilirmiyim?
Birde 1/250 den yukarı çıkamayacağımı biliyorum bu tür flash la ancak, makinanında dahili flashı AV modda, f2.8-3.5 arasında flashı kullanmak istediğimde yine 1/250 den yukarı çıkmıyor,
Portre çekeceğimden alan deriniği olsun istiyorum, f8-10 uğraşmakta istemiyorum, iso100 oluyor genelde bu durumda.
Bu konuyla ilgili bi yorum alabilirmiyim acaba.
Enstantene hızını azaltabilmenin yolu ND filitre kullanmaktan geçiyor. Ambiant Light dediğimiz ortam ışığını ND filitre kullanarak düşürebilirsiniz. Bu sayede daha açık diaframlarda alan derinliğine hakim olurken enstantene değerini flaşın senkron hızına düşürebilirsiniz...
FujiFilm X-T2 , Fujinon XF 18-55mm F2.8-4 R LM OIS , Fujinon XF 10-24mm f/4 R OIS , Fujinon XF 23mm f/2.0 WR , Fujinon XF 56mm F1.2 R , Samyang 12mm f/2.0 , Vivitar Series1 70-210mm f/3,5 VMC
Tam olarak anlamadım,60D + YN-565EX kablosuz tetiklenemez mi?
Benim yapabildiğim şu
s1 (yn-565 ekranında 51 gibi okunuyor) bu modda iken benim 60D tepe flash patlarken sanırım 565 in sensörü bu flash görüp oda patlıyor,
ben tepe flash hiç patlamasın 565 kablosuz patlasın istiyorum
60D + Yn-565Ex ile böyle bir işlem mümkün mü? Extra bir aparat olmaksızın? (ayrıca wireless tetikleyici olmaksızın)
eğer gerek var ise
kablosuz (wirelss tetikleyici) de TTL özelliği aranmalı mı her kablosuz tetikleyici olur mu? Flash ın TTL mod ile çalışması için.
60D ile YN-565'i kablosuz olarak TTL modunda tetikleyebilirsiniz. Ama S1 modu ile değil. S1 modu basit bir optik tetiklemedir. Patlayan herhangi flaş ile kendi de patlar. Ayarları ise tamamen manuel yaparsınız.
TTL olarak kablosuz kullanmak için gövdenizin flaş menüsüne girin ve "wireless flaş" modunu aktive edin. Flaşı ise "TTL slave" moduna alın (S1-S1 modları değil). Kullanırken dahili flaşın patlamamasını istiyorsanız, bunu gövdedeki flaş menüsünden ayarlayabilirsiniz. Ama ben böyle bir gövde hiç kullanmadığım menü neye benziyor bilmiyorum. Kullanma kılavuzunuz gereken bilgileri içeriyordur.
Önceki mesajda sorduğunuz düğmenin işlevi "2nd Curtain" modunu açmaktır. Yani flaş perde açıldığı anda değil, kapandığı anda patlar.
"Biz, kendisini inceleyen Evren'iz. Burada olma nedenimiz bu."
- Carl Sagan
ben hala anlayamadım.
60D makine 565ex'i s1 ve s2 modlarında dahili flaş çaktırarak kullanabiliyor. (bu durumda ettl kullanılamıyor tabii ki)
ancak dahili flaş çaktırmaksızın ettl olarak kullanabilir mi?
önemli olan flaşın makinenin ayarlarını algılaması. 565ex harici kullanılacak. dahili flaş çakması da istemiyoruz.
yorumunuz nedir buna?
Az önce 565 sparişi verdimhiç aklımda yokken akşam akşam masraf açtım kendime
60D Kullanıyorum, YN565 hakkında Biraz araştırma yaptım baya bir gelişme kaydettim Buradaki konular sayesinde.
Ancak hala aşağıdaki sorunun net cevabı yok
Biraz daha zaman geçmiş son yazılan yorumlardan sonra, varmı 60D-YN565 ikilisini kullanan ve yardımcı olacak.