5D, vivitar2.5/28mm M, porst 2.8/35 M, yashinon ml 1.4/50 M, helios 2/58 M, Samyang 1.4/85 M, jupiter 2/85 M, tair 11a 2.8/135 M, smc takumar 4/200 M, canon 1.8/50mm II
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Abi seninle bunun testini yapmıştık hatırlıyorsan:
5dmk3 vs 60d
bunlar küçük halleri:
5dmk3
60d
bunlar da tam boyları isteyen alsın biçsin baksın:
5d mk3
5d mk3 full - Download - 4shared - Hll Ibrhm Drn
60d
60d full - Download - 4shared - Hll Ibrhm Drn
Konu Halil Ibrahim Duran tarafından (12.April.2013 Saat 15:56 ) değiştirilmiştir.
evet hatırlıyorum ama bende örnekleri yoktu bulamadım daha doğrusu
o zaman sana so what demek istiyorum bro : )
https://www.youtube.com/watch?v=0XoyDqFy5pU
işte tam olarak bahsettiğim bu:
dolayısı ile konu içerisinde resimli anlatımların yanlış: (bkz: resim 1-2-3-4 ve canon fotoğrafı. bu konunun ilk sayfası)
eğer crop anlatacaksan aynen burada çekmiş olduğum fotoğraflar gibi, 1:1 boyutlarda resim çıktılarını örnek baz almalısın.
yoksa dediğim gibi, yeşil çerçeve, kırmızı çerçeve, mavi çerçeve al sana 1.6 crop demek olmuyor... senin o mavi çerçeve içerisine aldığın görüntü de büyük oluyor...
yoksa senin resimli anlatımına göre şu sonuç çıkıyor:
ff'de çek, kenarlardan maket bıçağı ile kes 1.6 oranında, geriye kalan görüntü 1.6 crop görüntüdür.
öyle mi?
pratikte öyle değil işte bakınız yukarıdaki örnekler.
ben bunu söylüyorum ama bir türlü anlatamıyorum
sen buna istersen digital zoom de istersen X zoom de: olan olay budur.
ve bu olay olurken de, aynı zamanda bazı matematiksel işlemler olmakta: bunun linklerini de dün verdim
alan derinliği, difraction gibi konular da gündeme geliyor.
crop sensörün ilk çıkış amacı zaten uygun maliyetli sensör üretmekti.
bu sensör üretilirken sadece kırpma baz alınmadı yani başka bir matematiği de var bunun...
benim anladığım, canım 550D 'm benim. daha çok sevdim aleti (mizi).
Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
Yeşil dallarız dünya ağacından
Gençlik denen bir millet var, ondanız.
NHR.
Bu konular ne kadar çok konuşulsa da her benzer tartışmada kendi adıma yeni kazanımlar elde ediyorum. Bu anlamda forumda fikir beyan eden herkese teşekkürlerimi sunuyorum
Şuana kadar ki bilgilerimle, aynı mesafeden, aynı lens ile aynı diyafram değerinde çekilen fotograflarda APS-C ile FF gövdenin aynı alan derinliğini verir diye biliyordum. Nitekim intenette de bunu destekleyen bazı kaynaklar var. Mesela Bob Atkins diyor ki;
“If you use the same lens on a Canon APS-C crop sensor camera and a 35mm full frame body and crop the full frame 35mm image to give the same view as the APS-C crop image, the depth of field is IDENTICAL”
Kaynak: Depth of Field, Digital Photography and Crop Sensor Cameras - Bob Atkins Photography
Aslında düz mantıkla baktığınızda da durum böyle gibi gözüküyor. Ne de olsa APS-C format 1.6x oranında fotografın göbeğinden kırpma yaparak fotografın sadece orta bölgesini kaymağını alıyor gibi gözüküyor, ama gerek hesaplama araçları gerekse yazılı kaynaklar durumun böyle olmadığını gösteriyor. Mustafa Nazif Hoca’nın da belirttiği gibi aynı uzaklık aynı lens aynı diyafram ile 7D, DOF değerini 7.68m verirken, 5d mark III, 15m olarak veriyor. Yani APS-C bu koşullarda daha az net alan derinliğine sahip. Aynı değil. Bu görüş wikipedia’da da desteklenmiş;
“Cropping an image and enlarging to the same size final image as an uncropped image taken under the same conditions is equivalent to using a smaller format; the cropped image requires greater enlargement and consequently has a smaller circle of confusion. The cropped image has less DOF than the uncropped image.”
Kaynak: Depth of field - Wikipedia, the free encyclopedia
Bu noktaya kadar wikipedia ile Bob Atkins’in belirttiği yorumlarda ve bu forumda yapılan yorumlarda farklılıklar görülüyor ki çık çıkabilirsen içinden. En iyisi deney yaparak sonuçları görmekJ
Diğer bir yaklaşım ise yine wikipedia’nın da belirttiği gibi aynı lens, aynı diyafram değerinde, netlenen objeye yakınlaşıp uzaklaşarak APS-C ve FF’de aynı görüş açısını elde ettiğimizde FF’in verdiği alan derinliği daha az. Bu da zaten FF bir gövde için beklenen bir durum. Çok şükür herkes bu konuda hemfikir
Yalnız burada önemli bir nokta var ki, net alan ile net olmayan alanın keskin bir çizgiyle ayrılmadığı. Yapılan tüm hesaplamalarda net olmayan alanın başladığı nokta, keskinlik derecesinin belli bir değerin altına düştüğü nokta olarak kabul ediliyor. Aslında mutlak keskinlik sadece odaklanılan tek düzlem ve onun dışındaki tüm dikine alınan düzlemlerde görüntü görece olarak sonsuza gittikçe bulanıklaşıyor. Burada da resmin büyüklüğü ya da yapılacak baskının büyüklüğü gibi değişkenler devreye giriyor sanırım. Çünkü resmi yada baskıyı büyüttüğümüzde bulanık olarak algılayacağımız kısımlar da değişecek. Bunun da ne kadar düzgün yapılabildiği lensin kalitesine yada karakteristiğine göre farklılık gösteriyor. Yani her 50mm’nin aynı diyafram değerinde netlenen noktadan x kadar uzakta aynı bulanıkığı vermeyeceği gibi bir durum var. Mesela hep derler ya; Zeiss 50mm f2 lens yada bir Canon 35mm 1.4 lens muadillerine göre az keskinlik verse de verdikleri 3d pop efekti yada arka planı daha iyi silme becerileri nedeni ile diğerlerinden sıyrılır. Dolayısıyla DOF chartları bize bir fikir verse de en iyisi pratik yaparak görmek. Her lensin kendine göre karakteristiği var ve bunu da kağıt üstünde görmek istiyorsak bunu en iyi yansıtan mtf chartlar. Bu da başlı başına ayrı bir konu..
Crop cektiginzide fotografa yaklasmiyorsunuz. MP buyuk oldugu icin daha buyuk kare elde ediyorsunuz ayni taarken daha buyuk olmasi gibi. Zoom efekt ile Magnify olayini yani buyutme olayini bence karistiriyorsun sevgili mustafa.
Sonucta alan derinligi degismiyor degisen sey MP'i buyuk olan makinenin fotografinin buyuk olmasindan ibaret. Yani matemetik hesaba girmeden atiyorum 18mp APS-C ile cektigin goruntu 24MP FF ile cekip kirptigin goruntu ile ayni. Fotografin ebadi nin ise algidaki yanilsama disinda Depth of Field yani alan derinligi kavramina bir etkisi yok.
Ne kadar yuksek tararsan veya fotografi ne kadar yuksek MP makine ile cekersen cek bu uc kavram degismedikten sonra alan derinligi degismez. Sadece algida yanilsamayapar.
O uc kavramda
1- Lensin odak uzakligi
2- Objeye uzaklik
3- Diyafram acikligi
Fotografin boyutumu; tamamen gorece ihtiyaca gore ve kullanilan MP veya tarama cozunurlugune gore degisen bir olgu. Boyut alan derinligi algisinin yanilsmaasina etki etsede alan derinligini fiziksel olarak degistirmemekte daha dogrusu degistirmemeli fizik kurallari ve teoriye gore.
Realitede ise durum daha evveld dedigim gibi senseor yuzeylerinin homojen olmamasi ve filmde 0.2 mikron olan yuzey farkliliginin dijitalde daha cok olmasi, Uretimde kaynaklanan milimetrik degisiklikler (5D Mk II ile III un ayni olmamasi veya D600 ileD800'Un) Makinenin AF duzeltmesi icin dijital goruntunun ıolusmasindaki algoritma degisiklikleri ve en onemlisi zoom lenslerde kullanilan lens yapisi nedenleri ile zaten hic bir makinenin artik alan derinligi bir digerini tutmuyor. Her makineye gore ayri hesap yapilmasi gerekiyor. Illa hesap yapilmasi gereken durumlarda.
Bire daha evvel sordugum soruyu tekrarlamak istiyorum. Aranizdan kac kisi bu hesap kitabi yaparak fotogarf cekiyor. Bu sorunun sebebi bu konunuyu gereksiz gormem ve/veya uzamasin deiyerek degil ancak bu tarz ince hesaplara gereksiz yerde takilmanin bir cok ozellikle acemi kullaniciyi zorlayacak ve anlamsiz caba icine sokup fotograf cekme zevkini azaltacak oldugunu dusunmemden.
Cunku cok ozel mimari cekim, urun cekimiveya hiperfokal gerektiren calismalar yapilmadiktan sonra ki bu durumda bile sadece cok ciddi islerde bu kadar vakit alici hesap kitapla ugrasilir bu alan derinligi meselesinin hic onemli olamayisindandir. Spontane cekimde konuyu kacirmak istemiyorsaniz oturup hesap kitap yapmazsiniz en fazla DOF tusuana basip alan derinligini kontrol eder ve cekersiniz.
Bu alan derinligi farki konusunun fotografin temlleri acisindan anlasilmasi gorece olarak onemli, neyin neden yapildiginin veya goruntunun hangi prensipler ile olustugunun anlasilmasi icin elzem olmakla birlikte gunluk cekim de pratik kullanimi cok olmayan, bir konu oldugunun altinin cizilmesinin onemli oldugunu dusunuyorum.
Sevgiler.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.
arkadaş konu nereden nereye geldi.
ana konuyu bıraktık içindeki tali konu ana konu oldu...
ben crop faktörüyle ilgili yazı yazdım döndü dolaştı alan derinliği oldu
3 gün önce çekimdeydim; ve tüm gün bir fabrikanın çekimini manuel lensle yaptım.
pro bile olsan bu riske girmenin bir anlamı yok ve şahsen bu riske giren birinin bu bilgilere zaten ihtiyacının olmadığını düşünüyorum. ve forumda bu tip bilgilere ihtiyacı olmayan çok kişi olduğu gibi, ihtiyacı olanlar da var.
bu forumda ne yazıyorsak da bilgilendirme amacıyla yazıyoruz ve bilgi verirken de zaman zaman bilgi aldığımız da oluyor. zaman zaman da hatalarımız oluyor, bunları da görüyoruz...
siz magnification factor'u zoom olarak kabul etmiyorsunuz, fakat dediğim gibi kabul edilse de edilmese de kağıt üzerinde bir "büyütme" söz konusu.
ve ben de bu teknik büyütmenin, virtual bir büyütme olmadığını sensör kaynaklı bir büyüme olduğunu savunuyorum. yani imajı büyük çekmiyor sensör zaten yapısal olarak büyük çekiyor fark burada...
e, bunlaır da konuşamayacaksak o zaman forum ne güne var canım...
ayrıca bu büyütme, digital olur ya da olmaz; mesele bu değil zaten bu başlığın sorusu, "zoom yapar mı?"
magnification (büyütme) zoom değil dersiniz biz de eyvallah deriz, ben de zoom olduğunu savunurum
mesele mutlak doğruyu bulmak olmasa bile en azından bunları konuşabilmekte... zaten forumlar ne için var ki?
Image sensor format - Wikipedia, the free encyclopedia
ayrıca bkz: Digital Camera Sensor Sizes: How it Influences Your Photography
bakın burada image sensör boyutunun alan derinliğine nasıl etki edildiğini anlatıyor matematiksel olarak
bana dersiniz ki crop faktör'ün, sensörün ne alakası var canım alan derinliğiyle dersin ama burada bir çok kaynağı araştırdığınız zaman da, hem alan derinliğine hem bir çok noktaya etki ettiğini de görüyoruz.
bu konuda başka söyleyecek bir şeyim yok.
ve burada o kadar çok link verdim ki crop sensör ile alakalı hem matematiksel hem mantıksal veriler
e, ibo o zaman yapar mı yapmaz mı sorusunu soruyorsan ki bu başlık aynı zamanda bir cevabı da " hak eder ", o zaman sadece "evet" ya da "hayır" diye kısa bir cevap mı vereceğiz?
gördüğüm kadarıyla bu başlıktan bir çok kişi alması gerekeni almış ve alıyor...
dolayısı ile bana göre konuşulan hiç bir şey de boşuna değil...
iyi forumlar (çok klişe bir cümle ama öyle)...
bu arada son not olarak: dediğim dedik çaldığım düdük hesabı yapmıyorum
herkesin kendi tecrübe ve bilgi birikimlerine göre, bazı verileri yorumlama hakkı vardır
bu ve yazdıklarım kendi yorumlarımdır... katılmamak serbesttir.
Konu mustafanazif tarafından (12.April.2013 Saat 22:45 ) değiştirilmiştir.
Alın bir büyük format 3-5 cm sensör farkının nin lafını etmeyin
İNTERNETİME DOKUNMA!
Ben sadece tek bir şey söylüyorum, Halil İbrahim'in son paylaştığı karşılaştırmalı 5d m3 ve 60 d fotoğraflarında sadece "4" rakamına dikkat edelim, hangisi daha büyük sanırım Mustafa Nazif'in de anlatmak istediği benim de katıldığım nokta bu, gene de çok faydalı bilgi bakımından doyurucu bir karşılaştırma oldu oluyor kimse birbirine inandığını dikte etmeden yazdığında ortaya bir beyin fırtınası çıkıyor ve forumdan amaçlanan maksimum fayda sağlanıyor bana göre, benim bu soruya cevabım yani sentezim evet crop faktör sensörler büyütme yapar bunun tersini savunanlara da aynı derecede saygı duyuyorum, herkes kendi inandığı şekilde devam ederse daha mutlu oluruz.
Son söz aslolan ışıktır,ışığı doğru kullanmaktır makineler, sensörler hepsi araçtır klişe gibi olabilir ama gerçek budur, ben bunu daha başarabilmiş değilim ama bir gün bunu yapabilirsem bütün bunların hepsi anlamsızlaşacak ve ondan sonra gerçekten fotoğraf çekmeye başlayacağım...
herkese iyi geceler sevgiler saygılar...
fotoğraf çekmek resim yapmak gibidir yetenek yoksa 5dmarkIII olsa elinde beyhudedir.
Zoom: Mesafeyi yakinlastirma
Zoom in Optik olarak veya fiziksel hareketle objeye yaklasmak
Zoom out: Optik olarak veya fiziksel olarak objeden uzaklasmak
Magnify: Buyutmek Buyutec, argandizor, tarayici vb araclar ile var olan boyutun daha buyuk olarak sunulmasi, basilmasi, gosterilmesi, gorunmesi.
Her zoomin hareket objeye yaklasildigi icin magnification / buyultme yapar ancak her magnification / buyultme zoom in demek degildir. Zoom in yada zoom out olabilmesi icin fotografta asagida yazdigim etkilerin olmasi gerekir
Bunlari neden yaziyorum. Kavram karmasasi oluyor. Kisisel tercih olarak ne dersek diyelim bir de bu isin litaraturu var.
Zoom factor: Objeye optik duzenlemelerle yakinlasma durumu. Zoom factor degistiginde;
1- Objenin sensor uzerinde kapladigi alan degisir
2- Objenin cevresindeki objelerle iliskisi degisir (yigilma efekti vb)
3- Odaklanan objenin onunde ve arkasinda olusan net alan degisir.
Bunlarin hic birinin crop ile alakasi yoktur.
Magnify Factor: Fotografi cekilmis objenin daha yuksek taranarak, yuksek mp ile cekilerek, buyuk basilarak veya bir saydam araciligi ile duz bir yuzeye isik ile yansitilarak buyumesidir. Bu durum degistiginde:
1- Baski bıoyutu degisir.
2- izleme boyutu degisir
Bu faktorun alan derinligi uzerine hic bir etkisi yoktur. Cektiginiz fotografi isterseniz 150 MP ile cekin sadece dahada buyuk gorursunuz. Buyuk gormeniz, normal boyuttaki bir seyi binanin uzerine yansitarak buyuk gormenizden farkli degildir. Fotografi istediginzi kadar buyultun buyuk basin hic bir sart altinda Fiziksel olarak alanderinligi, objelerin diger objelerle ilieskisi gibi degerler degismez.
Crop/kirpma islemi fotografi buyultmez. Sadece denk gelipte elinizdeki makinenin MP degeri FF olan bir diger makineye gore daha yuksek veya ayni ise, FF ile cekip kirpmanizdan daha buyuk baski alacak kirpilmis bir kare elde edersiniz. Ancak MP denilen kavram makineye gore gorecelidir. Dolayisi ile APS-C yani crop yani jkirpilmis sensor goruntuyu buyut diyemezsiniz. 8MP APSC sensorun goruntusu 22MP FF ile cekilip kirpilan fotografin goruntusunden kucuk olur. Bu noktada APS-C nin buyultmesi gibi bir olaydan soz edemeyiz.
Kavramlar uzerinde bir dil birligine varamazsak;
APS-C zoom da yapar; FF kcuuk fotografta uretir. Alan derinligide denize yuzmeye gider. Bizde bu sicaklarda birbirimiz yeriz.
Sevgiler.
Konu tunapala tarafından (13.April.2013 Saat 02:27 ) değiştirilmiştir.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.
Ornito = 7D diyorsak, MAKRO = ne diyeceğiz? APS-C mi, FF mi?
Elimzde 100 mm Canom macro lens var diyelim.
APS-C, Ömer'in dostlarını ürkütmemek için çok yaklaşmadan (zoom değil valla, zoom gibi olduğu için) çekmek için iyi. İiyi güzel de ömürcek kardeşin burnunun dibine girmek, otlardan ayirt etmek için FF olsa daha mı iyi olur acaba?
Konu promete tarafından (13.April.2013 Saat 13:14 ) değiştirilmiştir.
Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
Yeşil dallarız dünya ağacından
Gençlik denen bir millet var, ondanız.
NHR.
sayın promete verdiğiniz örnek herşeyi açıklıyor bende benzer bir konuda bu durumdan bahsetmiştim olayın karışma noktası; zoom çarpanı ile başlayıp net alan derinliğinin konuya katılması ile oldu . çok da iyi oldu çünkü okuyan insanlara bilgi olarak çok şey katacağını düşünüyorum katkısı olan arkadaşlara teşekkür ediyorum ve konu ne kadar uzarsa o kadar da faydalı bilgi paylaşılacaktır .
Bu mesela 100mm objektifi hangi mesafeden hangi kompozisyon için kullanacağımızla ilgili. Şahsi kanaatim örneğin tek bir papatya taçı ve etrafındaki yaprakları çekeceksek doğal ışık ve ISO gerektirmeyen çekimler için (yeterli ışık yahut ring flaşlı vs. yapay ışık desteği) crop, dinamik aralık farkının önemli olduğu yahut ISO gerektiren çekimlerde FF.
Bu arada focus stacking yapılacaksa sensör boyutundan ziyade fazladan cross type AF noktası ve işlemci hızı yönünden elverişli body tercih etmek gerekir kanaatindeyim..
(Konu nereden nereye aktı. İçerikli tartışma olsun, fikir yürütme olsun. İyidir, iyi..)
Konu bohemiantirad tarafından (13.April.2013 Saat 17:20 ) değiştirilmiştir.
"Öğrenmek Benim Mutluluğumdur.." (Orhan Hançerlioğlu)