Yücel bey ben de katkıda bulunanlara teşekkür ederim. Bu arada, Uğur beyin verdiği linklerde Güner beyin anlattıkları da çok yararlı bilgiler içeriyor.
Benim konuyu açmamdaki öncelikli neden, fotoğraf makinemizdeki renk uzayını seçerken neyi seçmeliyiz konusuydu. Doğru seçim yapmalıyız ki pişman olmayalım. Tabii kullanım amaçları girince işin içine, konu dallanıp budaklanıyor ve kafa karıştırıcı hale geliyor.
Ama konuyu değerlendirirken kişiye özel değil herkese özel bakmalıyız. Yani herkesin kullanım amacı ve kullandığı donanım aynı olmayacaktır.
Ben kendi kişisel düşüncemi özetleyeyim elimden geldiğince.
1- Makinemdeki ayarı sRGB'de bırakmayı doğru bulmuyorum. Evet raw çekiyorum çoğunlukla ve renk uzayının etkisi yok. Ama Adobe RGB'nin çok az da olsa histogramı düzeltmesi gibi yararlarının olduğunu söyleyen de var. Her halükarda, sRGB en fakir renk uzayı, elimdeki pahalı bir makine, niye minimum standartta çalışayım? Kaldı ki, bazı çekim modları raw desteklemiyor, mecburen jpeg çekmek zorunda kalıyoruz. O durumda da ayarım en düşük kalite renk uzayında kalsın istemem. Bu nedenlerle makinemin renk uzayını Adobe RGB'de bırakıyorum.
2- Fotoğraf çekmekteki amacım sadece monitörden izlemek ya da web'e yüklemek değil. Örneğin, fotoğrafçının çektiği vesikalık fotoğrafı ya da biyometrik fotoğrafı beğenmiyorum. Hepsi şipşakçı. Elde çekim bol ışık, tabak gibi bir surat çekip veriyorlar. Evde kendim çekiyorum. İlkel şartlarda bile çok daha iyisi çıkıyor. Ama evde kullandığım fotoğraf kağıdı yeterince iyi kalite olmuyor. Mecburen fotoğrafçıda bastırıyorum. Ya da çok hoşuma giden bir fotoğrafı fotoğrafçıda büyükçe bastırıp, çerçeveletip evimin duvarına asmak isterim. Belki bir süre sonra bir yerlerde sergi açmak isterim. Çalıştığım firmaya ait fotoğraflar firma kataloğunda kullanılabilir. Örnekler böyle uzar gider. Tüm bunlar için sRGB kullanmak yanlış olur. sRGB'den diğer formatlara dönüş mümkün değil çünkü. O nedenle işlediğim raw fotoğrafları da Adobe RGB formatında işliyor ve saklıyorum.
3- Bütün yazıcılar da sRGB çalışmıyor. Ben HP 6500A kullanıyorum. Eski bir model olmasına rağmen, renk profili olarak Adobe RGB seçme şansım var.
Evde baskı yaptığım zaman da, daha zengin renk uzayında daha kaliteli renkler etmek varken, sRGB kötü bir tercih olur.
4- Bütün monitörler de illaki sRGB ile çalışmıyor. 1000 TL'nin altında bile %74-%99 Adobe RGB uyumlu monitörler var. Bugün kullandığım monitör sRGB kullanıyor olsa bile, daha sonra Adobe RGB uyumlu monitör alma olasılığım neden olmasın? O zaman, sakladığım değerli fotoğrafları daha zengin bir renk uzayı içinde izleme şansım olur.
Paylaşım için, web'e yüklemek için ya da herhangi başka bir düşük kalite kullanım için, her zaman düşük formata dönüştürmek zaten mümkün.
Kısacası, ben makinemde Adobe RGB kullanmayı tercih ediyorum.
Sizin sorularınıza gelince... Raw çekerken renk uzayının bir etkisi yok. Ama dediğim gibi, Adobe RGB'nin az da olsa yararlı olduğunu söyleyen de var. Bence sRGB'de tutmanın da hiçbir artısı yok. Prophoto çalışmanızı, çok değerli ise Tiff olarak kaydedin bence. En az kayıpla kaydetmiş olursunuz. Ama en yüksek kalite jpeg'den 6-7 kat daha fazla yer kaplar.
Selamlar, sevgiler.