Sayisal goruntu uretim surecinde kullandigimiz cihazlarin RGB uzaylarinin birbirleriyle uyumlu olmasi, goruntu kalitesini belirleyen onemli unsurlardan birisidir. Ornegin, Photoshop veya benzeri bir gorsel isleme yazilimi ile calisilirken kullanmakta oldugumuz fotograf makinesindeki RGB uzayi ile yazilim renk tercihlerini belirlerken sectigimiz RGB uzayi ayni olmalidir. Bunlar arasinda farklilik olmasi durumunda, uretilen sayisal calismanin renk ozelliklerinde sapmalar olabilecektir.
Farkli markalar tarafindan uretilen makinelerde genellikle sRGB ve Adobe RGB (1998) secenegi her zaman bulunmaktadir. Photoshop icinde ise Adobe RGB (1998), sRGB, ColorMatch RGB, ProPhoto RGB ve ekran kalibrasyon cihazi kullaniliyorsa, bu kalibrasyon cihazinin urettigi RGB profili olmak uzere sarkli secenekler mevcuttur.
sRGB, cok sayida amaca hizmet edebilen, bir cok goruntuleme ve baski cihazinin kendilerini esleyebilecegi standart bir uzaydir. Microsoft ve HP firmalari tarafindan gelistirilmis olan bu renk profili daha cok internet ve ekranlar icin yaratilmistir. Web tasarimi gibi, baski gerektirmeyen ve ekranlar uzerinde goruntulenen gorseller icin hayli uygun olan bu uzay, matbaa baskisi icin hic uygun degildir. Cunku sRGB gaminda bir dosya CMYK gamina cevrildiginde, %75 ile %85 arasi renk kaybi yasanmaktadir.
Adobe RGB (1998), sRGB’ye gore daha zengin bir renk gami icerir. Sonucta baski amaciyla CMYK’ya cevrilecek fotograflar icin tavsiye edilen renk uzayidir. Sadece internet ortaminda paylasilmasi dusunulen fotograflar icin ise dogru uzay degildir. Fotograflarin yalnizca internet ortaminda kullanilmasi durumunda sRGB renk uzayi tercih edilmelidir.
Ama, fotograflari sadece internet paylasimi ve ekranda goruntuleme amaci ile cekiyor olsak da RAW cekim yapiyorsak, onlari islemek icin actigimiz Adobe Camera Raw programinda sadece Adobe profilleri ile bas basa kalmayacak miyiz?
Siz makinenizde hangi renk uzayini seciyorsunuz? Neden?