Arkadaşlar öncelikle bu konuya duyarlılık gösteren, paylaşımlarını esirgemeyen fotoğraf dostlarına çok teşekkürler.
.
Yalan söylemekten rahatsızlık duymayan - kişilik bozukluğu olan şahısların ellerindeki olanaklar maalesef bir hayli fazla. Böyleleri için kötülük iyilikten çok daha kolay..
Ancak şimdi neler olacağını söyleyeyim; Sn. OKEANUS ve benim paramı dolandırıcılıkla aldığı banka hesabı belli. Dolayısı ile bu banka hesabına giden paraların miktarları, bu giden paraların aktarılış şekli, paraların hangi kanallardan nasıl gittiği delillerle ortada.
Şimdi hukuki süreç de çok boyutlu şekilde işliyor..
Sonuçta paraların geri alınıp alınamaması en önemli mesele değil. Burada en önemlisi insanların iyi niyetini istismar eden kişi veya kişilerin karşısına çıkıp hakkımızı arayabilmek. Böylece hem dürüst kişilere olumlu örnek olabiliriz, hem de bu tip dolandırıcılıkların artmasını bir miktar dahi olsa engelleyebiliriz. İyiler kötülerden daha çalışkan ve daha cesur olmak zorunda.
"Bu kadar da olmaz" denilen olaylar her gün tüm dünyada olabiliyor. 22 yıllık bir fotoğraf amatörü olarak, internetten bir çok ikinci el makine ve objektif almış - takas etmiş birisi olarak tahmin edemediğim böylesi bir sorun benim ilk kez başıma geliyor. Profesyonel dolandırıcı olmuş adamlar. Ve sizi hassas olduğunuz bir konu ile veya dikkatsiz bir anınızdan faydalanarak gafil avlayabiliyorlar.
Günümüz ekonomik sisteminde herkesin mutlaka borçları oluyor. Kredi kartları vb. ödemeler nedeni ile bu yaşananlardan dolayı ben de çok sıkıntı çektim. Ama en azından hukuki süreç resmen başladı. Gerisi adaletin elinde.. Sahtekar bir insana güvendiğim için kendimi affetmiş veya paramın üçkağıtçılık ile çalınmış olmasını unutmuş değilim. Ancak, mevcut koşullar içerisinde en doğru şekilde kanuni yoldan çözüm arayışındayım.
.
Bu yazıyı yazma sebebim bazı önlemleri paylaşmaktı aslında. Yani benim bu son alışverişte karşımdaki kişinin konuşmalarına aldanıp kullanmadığım ama aslında kullanılabilecek yöntemler;
- Satıcı kişiden yazıştığınız ekranı satın almak istediğiniz ekipman ile fotoğraflamasını ve size mail atmasını isteyin. Burada kalite kontrolü yapabilir, makine ise bazı modellerde çekim sayısını kontrol edebilir, gerçekten doğru ekipmandan bahsedip bahsetmediğinizi dosya özelliklerine bakarak görebilirsiniz.
- GET sistemini ancak kişiye mutlak anlamda güvenirseniz tercih edin (satarken de alırken de). Yine de fotoğraf sitelerindeki ve alışveriş sitelerindeki olumlu alışveriş puanlarına / yayınladığı fotoğraflara bakın. Gerçekten fotoğrafla uğraşan birisi mi buna kesin emin olun.
- Ek bir önlem almak isterseniz iş yeri bilgilerini öğrenin, arayıp orada öyle birisinin çalışıp çalışmadığını teyit edebilirsiniz. (Bu yöntem bana etik gelmiyor, o nedenle kullanmıyorum. Sonuç da ortada gerçi..)
- Elden alışverişlerde objektif veya makineyi kontrol edebileceğiniz miktarda ışıklı bir yerde buluşun ki ekipmanı iyice inceleme şansınız olsun. Pastane gibi yerler hem yeterince ışıklı olur hem de çayınızı içerken dikkatlice bir iki deneme çekimi yapma fırsatınız olur.
- Elden alım yapacaksanız mümkünse konudan biraz dahi olsa anlayan bir arkadaşınızla beraber gidin. Üçüncü bir kişi bazen çok önemli bir detayı atlamanızı engeller.
- Bir malzemenin ucuz olmaması satıcının dürüst olduğunu göstermez. Ben dolandırıldığım bu son alışverişte biraz zarar edeceğim bir takasa girdim. Çünkü karşı tarafın 3 aylık bir bebeği olduğu yalanına inandım, baba damarım tuttu ve destek olmak istedim.
- Çok acele etmeyin, çok acele ettirmeyin.
- Karşınızdaki şahsın mail adresini google üzerinden tarayıp bakın. Fotoğrafla ilgisine dair özgün hiç bir şey çıkmıyorsa şüphelenin..
- Gönderilen mailin IP adresine bakıp göndericinin size söylediği bölgede olup olmadığını görmeye çalışın.
- Bütçenizi sarsacak risklere girmenizi talep eden kişilere güvenmeyin. Sizi önemseyen birisi büyük bir riske girmenizi istemez.
- *
*Bu önlemlere eklemek istediklerinizi paylaşabilirsiniz.
Selamlar, saygılar,
Ercan