selamlar,

bildiğiniz gibi canonun 400mm f5.6 lensi fiyat performans olarak muhteşem birlens ve cogumuzun kullandıgı bir lens. biz kuşçular bu lens ile genelde crop sensorlu makineler kullanıyoruz. örneğin 60d yada 7d vs.



hep söylenen bir olay vardır. 1.6x carpanlı bir sensöre sahip makine kullanıyorsanız 400milimlik bir lens size 400x1.6=640mm lik bir mesafe sağlar. e doğal olarakta kuş fotosu çekerken büyük avantaj. e birde buna kaliteyi bozmayacak kadar bizde crop ekliyince, ortaya çok güzel kareler çıkıyor.



şimdi benim derdim şu. 5d mark3 gibi tam kare bir sensör yani çarpan oranı 1x olan bir makineye 400mm f5.6 yı takınca, kuş için kısa kalacak, doğrumu? yani 60d makinemde 400milimi 640milim gibi kullanmış oldugumdan tamkare makineye bu lensi takınca gerçek boyut olan 400milime düşüecek. ve kuşları uzaktan çektiğimize göre, fotoyu çektikten sonra daha fazla crop yapmak zorunda kalıcaz. vs vs vs. daha anlatsam uzar gider. işin aslı bu 400mm lensi tamkare makinede kullansak ne olur onu çözmek istiyorum.



evet tamkarede gerçek odak uzaklıgı olan 400 milim olarak kullanacağız ve 1.6 carpanlı sensore göre daha çok crop yapacağız ama diğer yandanda tamkare sensörde crop olayı 1.6 çarpanlıdan daha net ve keskin olmayacakmı....



umarım derdimi anlatabilmişimdir. teknik bilgi ve tecrübelerini paylaşacak herkese teşekkür ederim. yardıma ihtiyacım var.

yani asıl soru 60 d kullanıyorum 400mm f5.6 lens var (lensi değiştirmeden) ve fulframe makineye geçmek istiyorum ama bu carpan mevzusundan gecemiyorum. ne yapmak lazım acep...



teşekkürler...