Bunu daha evvel D700 ile 5D Mk II kiyaslanirkende soylemistim sanirim yeniden zamani geldi. Birazda papagan gibi tekrar ettigim bir durum. Her zaman profesyonel seri olarak bir Nikon ardindan Canon ardindan Nikon daha iyi makina cikartir. Bu bir kisir dongudur bana sorarsaniz danisikli dogustur. O donem profesyonel makinelere yeni gececek kisi o donemde hangisi daha iyiyse onunla baslar. Profesyonel fotografci eger cok genis ekstrem bir butceye sahip degilse kolay kolay sistem degistirmez. Degistiremez. Cunku sisteme gore bir suru lensi, flashi, filtresi ekipmani vardir. Olay sadece basit olarak bir body almak degildir. Bugun elimdeki sistemi tamamen satip Nikon'a geciyim desem 5000 USD civarinda uc asagi bes yukari bir masrafim olur. Bunun parasini ne kadar zamanda cikartacagim cok onemlidir benimm icin. Aldigim Nikon bana ekstradan para kazandiracak mi buda onemlidir. Eee bundan 3 sene sonra Canon cikartinca ne halt yiyecegimde baska bir sorudur. Burada marka isimlerine takilmayin elimde Canon malzeme oldugu icin soyluyorum ayni durum Nikon ekipmana sahip biri icinde gecerlidir. Bu ezberi bozan tek durum 5D Mark II'Nin video ozelligi ile ortaya cikip piyasa kurallarini nispeten degistirmesidir. O donem videoya yonelen Nikon kullanicilari "mecburen" canon kullanmaya basladi. ama bu ancak cok nadiren gerceklesen bir durumdur.

Bir diger acidan bakarsakda makineseciminde tabiikikalite onemlidir ama o makineyi ne icin kullanacaginizda cok onemlidir. Ornegin bir studyo fotografcisi icin Nikon cok guzel bir Orta format alternatifi edek makinesi olabilir, ancak bir haber fotografcisi icin ozellikle hiz goz onune alindiginda dosya boyutu cok onem kazanir. Nikon'un dosya boyutlari cok buyuk su piyasa icin mesela. Kimse makine karsilastirirken makinenin sadece yaptigimiz is icerisinde flash gibi, lens gibi bir alet oldugunu unutmasin. Aldiginiz aleti aktif kullanabileceginiz bir yatiriminiz yoksa aleti verimli kullanamazsiniz. Bu cok kaliteli bir elektrikli testere alip sehirde apartmanda yasamaya benzer. Kullanamazsiniz. O dosyalari saklayacak verid eponuz isleyceginiz bilgisayariniz, hiz icin kullanmak zorunda oldugunuz kart bunlarin hepsi bir yatirimdir. Bir masrafdir.

Dolayisi ile alet secerken marka bagimlisi olmamak gerekir ama ne icin nasil ne sekilde kullanacaginiz, yatirimin maliyeti ve profesyonel olarak bu alandaysaniz yatirimin gerekliligi cok onemlidir.