Hocam kesinlikle çok haklı sözleşme konusunda, mahkemede öyle akıl almıcak kararlara anlamız tazminatlar ödersiniz
Hocam kesinlikle çok haklı sözleşme konusunda, mahkemede öyle akıl almıcak kararlara anlamız tazminatlar ödersiniz
Çalışmalarımı Merak Eden Arkadaşlar Web Sayfamı İnceleyebilirler
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Arkadaşlar Portre ve insan fotoğrafçılığında etik olmak için ne yapmamız gerekiyor?
mesala modelin rızasını almak için nasıl bir sözleşme yapılır. bu sayfanın başında arkadaşın paylaştığı sözleşme dosyası linki silinmiş. indiremedim.
Yurtdışında tfp denilen bir sözleşme ile nü fotorafı izini paylaşımı modelce veriliyor. Peki ya ülkemizde durum nasıl ?
Ben bir başlık açmak istedim fakat 25 mesaj yazmam gerekiyormuş. Burdan okuyupta cevap verecek arkadaşlarada teşekkür ederim.
Merhaba öncelikle acemice iç mekanda portre çekimleri yapmak istiyorum. Arkaplanda gradient ışık verip yapılan çekimler çok hoşuma gidiyor. Bu etkiyi hangi ışıkla vermek doğru olur? Strobe Flaş ile mi? Yoksa devamlı ışık ile mi? Arkadaki ışık sürekli mi yanan bir ışık olmalı yoksa oda çekim sırasında patlayan bir flaş ile mi o etkiyi vermeli ? Flaşa Konik mi kullanmalı?
sokakta bir amcamın fotografını çekerken "şu belgeyi de imzalayın" derseniz kimse imzalamaz-ben de imzalamam, imzalarım diyen de gerçekte imzalamaz.... zımni rıza diye bir kavram vardır, mesela bebeği kontrolü amacıyla sağlık kuruluşuna götüren bir anne "benim rızam olamadan çocuğumu muayene ettiler, şikayetçiyim" derse "hanım sen orada çocuğuna biberonla mama mı verilecek sanıyordun- oraya giderken oradaki işlemleri bilerek gittin"benzeri bir karşılık bulur...... velhasıl kelam ilgili modelin bir de size bakarken-el sallarken bir imajını alıp ve bunu bastırp kendisine verirseniz hem modelin gönlünü almış hem de herhangibir durumda modelin haberi ve rızası olduğunu kanıtlamış olursunuz...
elinize sağlık güzel bilgiler...
Model sözleşmelerine bir türlü ulaşamadım
Real yaşamın realist oyuncusu - Can Bekdemir
Canon EOS 7D - Canon 55-250mm - 50mm - 18-55mm
Saygılarımla...
FOTOĞRAF - Belgesel Fotoğraf | Fotoğrafta Etik | Fotoğrafçılar İçin Bir 'Model Sözleşmesi' Önerisi
Model sözlesmesiyle ilgili ,okumakta yarar var
Canon 70-200 L F4 Is-Canon 24-105 L F4 Is- Canon 100mm Usm Makro-Sigma 85mm 1.4-BW Pol.Filtre-Dörr Black 3 Tripod-Canon 430ex2 Flas-Bilora Makro Ring Flas
Mete senden rica etsem bu linki bana pm atarmisin. yada facebooktan gonderiver lutfen. facebook https://www.facebook.com/Shaun35
güzel paylaşım
Canon 1000D - 18-55mm / canon 50mm 1.8 / Canon 75-300mm / Tamron 10-24mm / Sigma 150mm Macro
Merhaba dökümanı biraz daha düzenliyip word belgesi olarak hazırladım buraki dropbox linkinden indirebilirsiniz. Hata ve/veya eksik varsa yazarsanız sevinirim.
bir konuda fikir istiyorum, çekim yaparken arka fon beyaz kişi kıyafeti de beyaz olunca PS ile müdaheleye gerek kalmadan renk ayrımı nasıl yapılır,yani fon ve giysi aynıymış gibi gözükmesin istiyorum.
konu açma hakkım olmadığı için buraya yazmak zorunda kaldım,umarım yardımcı olursunuz
Merhaba. Konu her ne kadar eskimiş olsa da bundan sonra bu konuya bakanlar için yazmak istedim. Bu konuda başıma bişeyler gelmişti. İlgili hukukçulara bu konuda danıştım. Sonuç şudur; mutlaka bir sözleşmesi olması gerekir. Zımni rıza olayı yani objektife gülümserken fotoğrafını çekersem bu iş tamamdır diyorsanız o iş öyle olmuyormuş. Bu durum, sadece modelin fotoğraf çekilirken rahatsız olmadığı anlamına geliyor yani model size istekli ve rızası olarak poz verdiğini gösteriyor. Eğer model sizi bu konuda şikayet ederse siz haklısınız problem yok.
Şu anda fotoğrafın sorunsuz sahibi olmuş oluyorsunuz. Fotoğraf sahibi olmanız o fotoğrafı dilediğinizce kullanabilmeniz anlamına gelmiyormuş. Sahibisiniz ama modelin rızası yoksa hiç bir şekilde paylaşamazsınız. Buna facebook da felan paylaşmada dahil.
Biraz anlamsız bir durum gibi geliyor bana ama bu şekildeymiş. Fotoğrafın sahibisiniz fakat işte o kadar sadece fotoğrafın sahibisiniz. Paylaşmak, yayınlamak gibi şeylerin hepsi için yazılı sözleşme gerekmekte.
Mete çok teşekkürler harika çok önemli bilgiler paylaşmışsın.
Benimde naçizane bir katkım olsun istedim belki birçok arkadaşımız bu durumu biliyordur bende Zack Arias'ın Onelight DVD sini izlerken öğrendim. Kendisi model çekimini anlatırken bir husustan bahsetti o da "Profesyonel bir fotoğrafçı, profesyonel bir model olsun olmasın özellikle bayan modellere dokunarak birşey anlatmamalı" şeklinde sebebi ise modelin bundan hoşlanmayabileceği ve gerginlik yaratabileceği. Aslıda siz çok güzel pozlar elde etmek için tamamen iyi niyetle karşınızdaki kişinin saçını, kıyafetini vs. düzeltirken, modeliniz bunu çaktırmasa da huzursuz olabiliyor.
Herkese saygılar ve sevgiler
Memento Mori -
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
bugüne kadar pek model çekimi yapmadım, bu sıralar öğrenmeye merak saldım, bu bilgileri almam güzel oldu gerçekten. teşekkürler.
Deklanşöre az basın cümlesine kesinlikle katılıyorum