Arkadaşlar bu yazımda sizlere bu işin teknik kısmından çok etik kısmı ile ilgili tecrübelerimi paylaşacağım. Aktaracağım kişisel tecrübelerimdir.
Modelinizi Tanıyın
Çekimden önce yapmanız gereken en büyük hazırlık modeli tanımak. İsterseniz hasselbladlarla sinarlarla en muhteşem ekipmanlarla çekim yapın, yeterince tanımadığınız insanlardan kolay kolay iyi poz alamazsınız, hele de ilk çalışmada iki tarafta da gerginlik varsa, iyice artar. Bu da fotoğrafa olumsuz olarak yansır.
Bu tarz durumların önüne geçmek için modelinizle en azından sohbet edin, onun kafasındaki fotoğrafla, kendi kafanızdaki fotoğrafı harmanlayın. Böylece iki tarafın da hoşuna gidecek kareler elde edebilirsiniz. Aksi takdirde sizin hiç beğenmediğiniz kareleri modeliniz ısrarla isteyebilir, sizin çok beğendiğiniz karelere ise modeliniz burun kıvırabilir. Bu da karşılıklı moral bozukluğuna sebep olabilir.
Makyaj
Makyaj konusuna her ne kadar fazla özen göstermesek de, doğru uygulanmış bir makyaj fotoğrafta fark yaratıyor. Konunuza ve konseptinize göre renkleri, parlaklığı, kapatılması gereken kusurları, konseptinize uygun hale getirmek için konulan ekstraları (ben, kaş kalınlaştırma, kan, morarma gibi) özenle (mümkünse bir makyöz tarafından, yoksa modelin kendisi...) çekime başlarken halledin. Doğru uygulanmış pudra ve fondoten, ustalıkla işlenmiş dijital müdahaleden daha doğru ve doğal sonuç verecektir. Tüm bunlarla dijital olarak uğraşmak dokuyu doğallıktan uzaklaştıracak, renkler garipleşecek ve ortaya çoğu zaman pek de hoş olmayan bir sonuç doğacaktır. Üşenmeyin, üşendirmeyin. Emin olun buna değecek.
Işık
Aslında bambaşka ve derin bir konu, fakat değinmeden de geçemeyeceğim bazı konular/koşullar var. Öncelikle ışık konunuza ve konseptinize uygun olmalı. Örneğin rahatsız edici bir kareyi yumuşak ışıkla çekmeniz veya dingin bir sahneyi sert ışıkla çekmeniz anlatımı zora sokacak, izlenirliği düşürecektir. Hele şimdi yaz aylarına girdik, ışık oldukça sertleşti. Birbirinden neşeli fotoğraflar için beyaz bir reflektör, bulamazsak en az 1m x 1m beyaz bez (çıtaya gerilmiş halde) bir çok sahnede hayatımızı kurtaracaktır. Gündüz flaş kullanmak istiyorsak, en basitinden flaş jellerimiz olmalı. Dave Hill tarzı çekimlerde ise gerek yok. Jeller yaratıcı kullanıldığında inanılmaz sonuçlar doğuruyor, beni bu kolaylıkla tanıştıran Mehmet Genç@Damenn üyemize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Bu arada güçlü el fenerleri bile iş görüyor bir çok sahne ve konuda oldukça başarılı sonuç veriyor, fakat bu çözümü kullanmak için asistan şart.. Bunun haricinde yüksek güçlü halojen spotlar, evde yapılan çeşitli çözümler sık başvurulan yöntemlerden. Fakat açık alanda güçlü Tepeflaşı ve kapalı mekanda Paraflaş'ın kolaylığı hiç bir şeyde yok.
Çekim Anı
Hepimizin en büyük hatalarımızı yaptığımız konu budur bence. Yedek hafıza kartı bulundurmamak, ham (raw) çekim yapmamak gibi... Çekimden önce cep telefonlarını sessize almak, konu/konsepte uygun bir müzik açmak, çekim sırasında bol bol konuşmak/talimat vermek (profesyonel modellerde konuşmaya bile gerek kalmıyor) bir çok konuda işe yarayacaktır. Bu konu herkesin kendi tarzına göre değiştiğinden söylenecek çok fazla bir şey yok.
Bir konu hariç.
DEKLANŞÖRE AZ BASIN
Amatör modellerle çalışmanın en büyük zorluğu birbirinin aynı olan fotoğrafların, model tarafından ayrı fotoğraf olarak algılanması ve tümünün istenmesidir. Bir set çekim sırasında yaklaşık olarak 50-200 defa deklanşöre basılır, ve bunların %90'ı çekimden sonra elenir, karşılıklı yalnış anlaşılmalara sebep vermemek için, hemen çekim sırasında eleyin fotoğraflarınızı, diğerlerini o an silin. Aksi takdirde "Hani benim fotolarım yaa" "Bi sürü çektik bu kadar mı veriyosun?" "Vermeyip napcan ki?" gibi tatsız diyaloglarla karşılaşmanız olası. Bu yüzden çekim sırasında dizüstü bilgisayarınız kesinlikle yanınızda olsun, hemen oracıkta hızlıca fotoğrafları eleyin (yanlış surat ifadeleri, yanlış kadrajlar, net olmayan kareler, ışığın hatalı olduğu kareler gibi) ve hemen gözünün önünde silin. Ne kadar fotoğraf içinize sindiyse o kadarı kalsın. Ve bunu yaparken de modelin bunu yaptığınızı görmesi çok önemli. (Böyle birşey bu işi bilen modeller tarafından kesinlikle yaşatılmamakta ama DSLR'ı görünce kendinden geçen arkadaşlarla ciddi problemler yaşayabilirsiniz, benim yaşadığım gibi arkanızdan çeşitli dedikodular bile üretilebilir)
Dijital Müdahale ve Manüpilasyon
Fotoğrafı vezir de eden rezil de eden kısımdır dijital müdahale kısmı. Olmadık yerlerde kullanılan olmadık filtreler, efektler, düzenlemeler seyir zevkini sıfıra indirebiliyor. Bu yüzden konu ve konsepte uygun, genel estetik anlayışına aykırı olmayacak şekilde yapın düzenlemelerinizi. Mümkün olduğunca hazır actionlardan uzak durun ki yaptığınız iş özgün olsun, sizin imzanızı taşımayı haketsin. Amatör modele bedava iş yapıyorsanız imzanızı silinebilecek/kesilebilecek bir yere atmayın. Mümkünse konuyu çok da bölmeden boylu boyunca yapın ki, silmeye çalışan rezil etsin fotoğrafı, kullanamasın.
Fotoğrafların Sunumu ve Teslimatı
Dijital ortamda yaptığınız teslimatlar JPEG formatında uzun kenarı 1200px'i geçmeyecek şekilde olmalı. Bunun sebebi ise beğenilen fotoğrafın baskı aşamasından önce tekrar manüpile edilip eserinizin bambaşka hale getirilmesini engellemektir. Takdir edersiniz ki, Ayasofya'yı "Daha güzel oldu ki böyle" deyip Maviye boyayan bir sorumluyu hemen herkes linç etmek ister. Eseriniz sizindir, ve onun üzerinde hiç bir tadilat yapılmamalıdır. Çok beğendiğiniz fotoğraf/fotoğraflar varsa, jest olarak 13x18 boyutundan az olmamak suretiyle birer adet hediye edebilirsiniz. Bu tamamen modeli ödüllendirme konusuna girdiği için kişisel tercihinizdir.
Kimi Çekerseniz Çekin Elinizde İmzalı Belge Olsun
Kim olursa olsun çekimden sonra başınızın ağrımaması için Model Sözleşmesi imzalatın. Bu işlem olası "Seni babama şikayet edecem!" "Seni abim dövecek!" "Sil fotoğraflarımı!" diyaloglarını baştan pasifize edecek ve "Acaba yarın bir arıza çıkarır mı?" tarzında düşüncelerinizi uzaklaştıracaktır. Aşağıda basılmaya hazır vaziyette bir adet sözleşme bulunmaktadır. Sorunsuzca yazdırıp kullanabilirsiniz.
Haddim olmayarak benim gibi amatörlere yardımcı olması dileğiyle.
Mete ALDIRAKLI