Merhaba. Konu her ne kadar eskimiş olsa da bundan sonra bu konuya bakanlar için yazmak istedim. Bu konuda başıma bişeyler gelmişti. İlgili hukukçulara bu konuda danıştım. Sonuç şudur; mutlaka bir sözleşmesi olması gerekir. Zımni rıza olayı yani objektife gülümserken fotoğrafını çekersem bu iş tamamdır diyorsanız o iş öyle olmuyormuş. Bu durum, sadece modelin fotoğraf çekilirken rahatsız olmadığı anlamına geliyor yani model size istekli ve rızası olarak poz verdiğini gösteriyor. Eğer model sizi bu konuda şikayet ederse siz haklısınız problem yok.
Şu anda fotoğrafın sorunsuz sahibi olmuş oluyorsunuz. Fotoğraf sahibi olmanız o fotoğrafı dilediğinizce kullanabilmeniz anlamına gelmiyormuş. Sahibisiniz ama modelin rızası yoksa hiç bir şekilde paylaşamazsınız. Buna facebook da felan paylaşmada dahil.
Biraz anlamsız bir durum gibi geliyor bana ama bu şekildeymiş. Fotoğrafın sahibisiniz fakat işte o kadar sadece fotoğrafın sahibisiniz. Paylaşmak, yayınlamak gibi şeylerin hepsi için yazılı sözleşme gerekmekte.