Arkadaşlar konuyu yıllar sonra hortlatmış olacağım lakin son zamanlarda aklıma takılan bir soru. ne kadar araştırsam da tatmin edici bir cevap bulamadım.
Her ne kadar manzara fotoğrafı çekmeyi sevsemde sokak fotoğrafçılığıyla da ilgilenmek istiyorum. Lakin sokak fotoğrafçılığında korktuğum şey bu izin mevzusu. Olayın etik yada vicdan boyutunu bir kenara bırakalım. Herkes kendi içinde yapsın empatiyi ama sorum şu:
haber vererek yada haber vermeksizin, ana konu olarak yada arkada kalmış olsun bir insanın yüzünün yer aldığı fotoğrafları çekmek, bunları sosyal medyada yayınlamanın ve en önemlisi fotoğraf yarışmalarına katılmanın ve ticari kar elde etmenin hukuki boyutu nedir? Bunu en kolay nasıl aşabilir yada kitabına uydurabiliriz. Çünkü bu da yaşadığım birşey ki A6 boyutuna bastığım "fotoğrafımın çekilmesine izin verdim" metninin altına 20 TL teklif etmeme rağmen imzamı hiçbir yere atmam, adımı da söylemem diyerek çekinen simitçi amcadan sonra bunu gerçek manada araştırma gereği duydum. Hoş bir muhabbetten sonra çektiğim fotoğrafı gösterip izin istediğim simitçi amca üzerime kredi çekilir! korkusuyla hiçbir yere ismini yazmıyor imzasını atmıyormuş...