To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Buradaki anlatima gercek disi gozuyle bakan arkadaslar icin bir kac kisa bilgi;
1- Karli havanin ozellikle sogukta yagmura gore makinelere etkisi daha azdir. Sebebide kar buz partikulleridir yani su kadar akiskan degildir makinanin deliklerinden iceri giremez makine uzerinde erimedigi surece.
2- Mark II ve Mark III weather resistance sistemlerdir. Buda su gecirmezlik ozelligi degildir ancak hava sartlarina, toza yagmura karsi dayaniklidirlar anlamina gelir.
Simdide Soguk havanin makineye etkisi yoktur soylemine gelelim sevgili mertmArk III un standar calisma sicakligi 0C - 40C derecedir.
Soguk havanin makineye etkisi coktur. Soguk havada cekim yapanlar ya makineleri izalosyana sararlar yada cekim esnasina kadar paltolarinin cinde tasirlar.
Asiri sogutmanin sensorde mavi lekelere yol actigi bilinmektedir.
Bence yasadigin en buyuk risk makineyi iceriden disariya cikartma yontemin olmus. Bu kar altinda kalmasindan cok daha etkiledi beni. Cunku sicaktan soguga gecislerde Makine birak werather Sealed olmasini water sealed bile olsa kameranin ve lensin icerisindeki havanin yogusup neme sebep olma riski var. Herkes anlattigin olayda bence bu ayrintiyi gozden kacirmis. Bu na ne olursa olsun cok dikkat etmek gerekir.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.
valla ben sıcaktan soğuğa veya tam tersine makine ile çıkmıyorum, genelde çanta ile çıkıyorum ve hemen de çantadan çıkarmıyorum. ortama çanta içinde yavaş yavaş ısıyı dengelesin diye beklerim.
örneğin çekimden sonra içeri girdiysem mutlaka evin serin bir yerinde çantada yarım saat bir saat bekletirim ondan sonra makineyi çıkarırım.
ve her zaman mutlaka çantamda silikon torbaları ve bir çorabın içine doldurduğum iki avuç pirinç bulunur.....
her zaman işe yarar piriç,
evde tuzluk içine tuzların nemini almak için ne koyuyorsunuz: pirinç.
ben tuzluğa silikon koyan hiç görmedim
doğru bilgi şudur:
o soğukta makine zarar görür, hele de sıcaktan pat diye çıkartılıp bırakılan makine çok zarar görebilir. bunu zaten tecrübesine her zaman güvendiğim tuna açıkça yazmış.
ama forumdan bir arkadaşımız bilerek veya bilmeyerek veya dikkat ederek veya etmeyerek (ki koşulları bilmiyoruz) böyle bir hikayesini bizimle paylaşmış. ben ve diğer arkadaşlar inanıyoruz böyle bir durum yaşadığına. bu bizim özgürlüğümüz. inanmamak da bir o kadar sizin özgürlüğünüz.
şu durumda niye inanıyorsunuz veya niye inanmıyorsunuz diye dayatmak ayrı bir gereksizlik olarak önümüze çıkar.
burada yapılması gereken ciddi bir uyarı yapmaktır. tuna da gayet yeterli bir uyarı yapmıştır. bu uyarıyı okuyan zaten makinesini öyle heder etmez, dikkat eder.
evet bu hikayesini anlatan mert arkadaşımız sonuna uyarıyı kendisi yazmış olsaydı daha iyi olurdu belki.
dediğim gibi inanmayabilirsiniz ama bu mertin böyle bir olay yaşamadığı anlamına gelmez veya makinesini kar altında bırakmayacağı anlamına da gelmez. sadece size mantıklı gelmez. tekrar ediyorum ama mertin ne koşullarda çalıştığını hiçbirimiz bilmiyoruz. belki çok kısa sürede çekimi tamamlaması gerekiyordu. belki çok ciddi paralar aldı bu işten ve makineyi gözden bile çıkardı, bilemeyiz.
doğru bilgi paylaşılsın diyorsunuz da yalan olduğu ne malum veya niye ispatlama yükümlülüğü olsun?
Konu Halil Ibrahim Duran tarafından (10.January.2013 Saat 09:54 ) değiştirilmiştir.
7D deki weather resistance sistemi Mark II ve IIIe göre karşılaştırılınca durumu nedir? Ortam sıcaklığının ani değişimlerinde tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi makinaya temkinli davranmakta fayda var.
sıcaktan soğuktan etkilenmesini geçtim bir kişi 8000TL lik aleti öylece bırakıp gidip yemek yiyebilir mi havada kar havası varsa ben bunu anlamıyorum.
millet bana yüklenmiş ama allahaskına bu hikaye hic mi kimseye abartı gelmiyor. 40dk hemde. birde buz kütlesi olmuş makina... madem bu kadar güveniyorsunuz birdaha buz kütlesine dönüştürün makinayı fotoğrafını çekin gösterin. siz bir hikaye anlatmışınız forum ortamında ve inanmayanları "neden inanmıyorsun diyorsunuz"... inandırın madem fotoğraf koyun... "size ne ister koyarım ister koymam, ister inanın ister inanmayın" diyorsanızda madem arkadaşlarınıza özelden hikayenizi anlatın, onlarda size özelden "uff, super, harikasın, çok iyi makinan varmış emmoğlu" desinler... ama herkesin görebileceği bir yerden "nispeten" hayali bir hikaye anlatıyorsanız, inananlarda olur inanmayanlarda. Ve madem bunu herkese açık bir yerde yaptınız, inanmayanlarıda inandırmanız gerekir... niye gerekir diyorum, sizin düzgün biri olduğunuzu düşünüyor, internet aleminde atıp tutan bir insan olmadığınızı varsayıyorum... sonuçta burası forum, doğru bilgi paylaşılmalı değil mi? ben bir birey olarak 5dm3 hakkında doğru bilgiyi araştırırken bu sizin hikayenizi görüp etkilenebilirim sonuçta.
ek not: ya herşeyi geçtim etkilensem bile makinayı 40 dk öylece birakıp gitmem yahu
mert başından geçen bir olayı yazmış... ben de şahsen ilk okuduğumda tuna'nın yazdığına benzer bir şey düşündüm. kar olduğu için çok büyü sorun olmaz,
esas sorun sıcaktan soğuğa geçerken oluşuyor ya da tersi durumlarda... ani ısı değişiklikleri vs...
kimse bu yazıyı okuyarak, kamerasını karın altına gömmez...
çekim şartlarını o an ekipmaların ağırlığını sayısını vs bilmiyoruz. ihtimal yemeğe giderken de bunlarıyanında taşımak istememiştir, güvendiği bir yerdir, sürekli çalıştığı bir yerdir makinayı bırakmakta mahsur görmemiştir.
dostum bence gereksiz ithamda bulunuyorsunuz...
selamlar.
Mert basindan gecen hikayeyi anlatmis. Teknik olarak yasanan olaylar mantga uyuyor ve makine saglam olabilir. 40 dakika birakma isine gelince ben ne yapiyim 3 saat 4 saat birakip uyumaya gidiyorum hemde sadece mark iii degil mark ii yaninda.
Isin teknik olarak olmasi mumkun, guvenlik olarakda olmasi mumkun. Bu aradaMark II yi birakin eski Soni Alpha D350 ninbasina Grand Canyon da benzer bisey geldi agactan talttaki kayanin uzerindeduran makineye kar kutlesi dustue hic bir sey olmadi. Benden ispat istiyosaniz ispati falan yok..basimdan geceni paylasirkende ispat zorunlulugum yok.
Sizin suphelerinizi gidermek gibi de bir zorunlulugum yok. Ayrica biraz aksine ispat yoksa birini yalan soylemkle itham etmeyede hakkiniz yok. Sizin mantiginiza uymamasi bahsedilen olayin olabilirligini azaltmamakta.
Saygilar
Not oturup aramaya vaktim yok ancak 7D ile yapilmis hatta antartikadaydi sanirim boyle testlerin videolari var. Supheniz varsa once arastirin.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.
İlk mesajınızda konuyu "masal" olarak nitelemek yerine, size inandırıcı gelmeyen kısmını açıklama yoluna gitseydiniz sanırım daha farklı olurdu her şey. Ben Mert beyi tanımam, yalnızca fotoğraflarını incelemişliğim vardır. Ancak size "yalan söylüyorsun" suçlamasını yaptıracak kadar manasız yada mantıksız gelen bir konu bir başkası için kabul edilebilir olabilir.
Burası fikirlerin, tecrübelerin ve bilgilerin paylaşıldığı sıcak bir ortam illa ki burada "yandaşlık" arayıp komplo teorileri oluşturmaya gerek yok. Suçlamadan önce sorsaydınız sanırım amacınız olduğunu iddia ettiğiniz "doğru bilgiye ulaşma" konusunda daha başarılı olurdunuz. Üslup önemli bu konularda. Evet benim gibi tasarrufları ile ekipman yapıp bu hobiyle uğraşmaya çalışan biri için MIII'ü o pozisyonda bırakmak akla sığacak bir şey olamaz. Lakin bu işi profesyonelce yapan biri için müşterisini ve kendini tatmin etmeye çalışan biri için o makinenin değil ortaya koyduğu değerin önemi daha fazla olabilir.
Ne olursa olsun bu şekilde itham etmeye hakkınız yok.
Olayın kendisine gelirsek evet o koşullarda ben de çekinirim ama kardan ziyade içeriden dışarı çıkarken olacaklardan. Geçenlerde zar zor aldığım 60D buğulanınca kısa süreli şok geçirdim ama makine ortam ısısına alışınca normale döndü. Ben de beklerken doğru bilgileri çok rahat bulabildiğim forumumuzdan bundan nasıl korunacağımı öğrendim. O yüzden tecrübelerini bizimle paylaşan deneyimli arkadaşlara teşekkürler.
amacım polemik başlatmak yada sataşmak değil kimseye ama herkes hikayeye gönülden koşulsuz inanmış, bende inanmadığımı dile getirerek anlatığı hikayenin gerçekliğini sorguladım. tabi herkes mert beyin arkadaşı olduğu için sorgulamam hakaret, itham gibi görüldü sanırım.
aydın beyde demiş bu makinalar water resistance sistemlerdir ve su geçirmezlik özelliği değildir bu diye. donmuş bir makina nasıl su geçirmiyor o zaman?
ayrıca çok sıcak ortamdan çok soğuk ortama makina zarar görür ve aydın bey buna açıklık getirmiş diyorsunuz ama ben bu konuda birşey söylemedim ki zaten. herkes "bak aydın bey açıklıyor" der gibi.
ek olarak mustafa nazif beyin dedikleri inanmak isteyen için olayı aydınlığa kavuşturuyor. tabi burda herkes de olaya inanmak istediği için ben boşuna konuşuyorum bu başlık altında.
mert bey eğer izin verirseniz tartışmayı daha objektif, yandaş olmayan bir foruma/tartşma platformuna taşımak istiyorum hikayenizden alıntı yaparak.
izin verir misiniz, eğer hikayenizin doğruluğuna inanıyorsanız?
son olarak burdur da hangi tarihte çekim yapmıştınız?
kimse kimseye yandaş değil ömer bey.
şahsım adına mert beyi bırakın yüzyüze tanımayı forumdan özel meşajlaşmam bile yoktur. insanlara sataşmadan önce bir düşünün...
yine de bu olamayacak bir hikaye de değildir.
siz niye bu kadar bir şeyleri diretme ısrarındasınız veya ne için kendi hikayesini anlatan bir insanı MESNETSİZ olarak yalan hikaye uydurmak ile suçluyorsunuz. benim anlamadığım o.
su geçirmemek üzere tasarlanan elbise ve ayakkabılar bile 2-4 saatten sonra su geçiriyor. makine niye geçirmesin. bu makineler ortam yalıtımlı geliyor ve diğer makinelerden daha korunaklı. burası doğru ama tamamen de su geçirmez değiller.
inanmamak size mantıklı geliyor olabilir. inanan niye mantıksız olsun?
doğduğuna inanıyorsun da öldüğüne mi inanmıyorsun.
bunu 40d ile yapıp hatta forumda video veya fotoğrafını hikayesi ile paylaşan bile vardı. ki 40d de böyle bir yalıtım özelliği yok. mk3 neden olmasın.
Oncelikle beni bu forumda adam kayirmak veya biri ile yandaslik yapmakla suclayacak insanin iki kere dusunmesi gerekir. Bunu bu forumun yoneticisi olarak degil Aydin T. Palabiyikoglu olarak yaziyorum. Bu forumda kurala uymadigi icin yonetici uzaklastirdigimida, sadece yetkiyi kotuye kullaniyor mu diye dusunmesin kimse diyerek bana hakaret eden adamada laf anlatmisligim vardir. Boyle bir itham veya ithama azicik yaklasan bir satir daha yazarsaiz bu sefer kisileri "yalan" ve "mesnetsiz" sucladiginiz gerekcesi ile uzaklastirilacaginiz konusunda sizi uyariyorum.
Belki bilmiyorsunuz ancak Merti bu forumdan daha once bir hatasi nedeni ile suresiz uzaklastiran biriyim. Daha sonra hatanin kabulu ve ozur dilenmesi ile yasagi kalkmistir.
Size azimle anlatilmak istenenleri madde olarak siraliyorum;
1- Bu makineler Hava kosullarina dayanikli uretilirler.
2- Sifir dereceye kadar Canon calisma garantisi vermektedir. Cok daha dusuk isi kosullarinda calistigi kanitlanmistir.
3- Makine is geregi saatlerce tek basina birakilabilir. Bunu bugun yildiz fotografi ceken herkez yapmaktadir veya timelapse. 24 saat timelapselerde adamin makinenin basinda bekledigini mi dusunuyorsunuz. Bu yaptigimiz isin riskidir. Sizin bu riski almayi dusunememeniz baskalarinin almayacagi anlamina gelmez.
4- Kar buzdur yani suyun kati halidir.(3. sinif fen bilgisi ders notu) Kati hal akiskan degildir. Dolayisi ile kati bir cismin makinenin icine girme ihtimali cok azdir.
5- Sicaktan soguga yada soguktan sicaga geciste her makine aninda zarar gorecek diye bir kural yok. Zarar gorebilir demek illa zarar gorur degildir. Profesyonel insanlar ekipmanini korur ama amac is yapmaktir gerekirse o sugga sicaga elli defa daha girip cikip isi bitirmek zorundadir. ZAman sinirlamasi vardir ve saire. Bir amatorun (bu isten para kazanmayan anlaminda) zaman genisligine sahip degildri.
6- Burada yapilan olayin alin sizde yapin diye degil basa gelen ve goreceli olarak ucuz yirtilan bir durumun paylasilmasidir.
Son olarak; Eger bir isin olabilme durumu var ise ve siz kisiyi tanimadan ve bilmeden ona yalanci diyorsaniz bu yanlistir. Lutfen paylastiginiz forumu banada gonderiniz.
Bu aradada eksik bilgi ile millete yanci, yalanci, masalci, sahtekar yakistirmalari yapmadan evvel LUTFEN biraz arastiriniz...
Bu linkteki Timelapse -25 derecede cekilmistir. Cekilme yontemi ve fotograflari var:
Beautiful Swiss Timelapse Filmed With Frozen DSLRs | Orms Connect
Bu linkte daha ayrintili gorebilirsiniz:
Frozen Camera: What a DSLR Looks Like When Shooting in a -25°C Environment
7D ile baska bir durum:
Canon EOS 7D DSLR field review.
Olympus ile yapilan calisma
E5...in the freezer - YouTube
D300S ile Kar altinda cekim
Snow Photography and Special Effects (DSLR Tutorial) - YouTube!
-60 Derecede cekim icin tavsiyeler:
Eoin’s -60°C photography tips | Chronicles from Concordia
Bu ornekler dahada cogaltilabilir tabii.
Sonuc olarak ben denermiyim, kamerayi koruyacak onlemler almadan asla ama olmayacak bir durum degil.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.
Halil İbrahim ağabey sana katılıyorum, ben de 600D ile -30 derecede çekim yapmıştım geçen yıl Sarıkamış'ta.
Arkadaşımız böyle şeylere alışkın olmadığından çok şaşırıyor olabilir, normal karşılarım.. Sonuçta makinesini yağmur çisentisinde dahi kullanmayanlar var, ki bence çok saçma
Bunun malının kıymet bilip bilmemekle alakası yok. MK3 alıp el bebek gül bebek kullanmak 4x4 offroad alıp asfalt yoldan çıkmamaya benzer..
Ömer Bey; niye bırakıp gidemesin yahu 8binlik makineyi? Adamın işi o, işinin gereğini yapmasından daha doğal ne var? Sokak ortasına bırakıp gitmemiş, fabrika ortamında emin olduğu ve güvendiği bir ortama koyup gitmiş.. Bu kadar şaşıracak bir durum yok, eminim siz de en az 15-20bin liralık arabanızı dışarda bırakıyorsunuz hergün..
''Amatörler ekipmanları için, profesyoneller para için, ustalar ise ışık için endişe ederler'' sanırım kilit cümle bu..
Saygılar..
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Fotoğraf Erkut Örer.
Okunmasını tavsiye ederim; http://www.canonturk.com/vbulletin/p...000-cekim.html
![]()
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Eğer içeri su damlası filan sızdıysa ileri de neme hatta oksitlenmeye bile yol açabilir. Makineyi takip etmek lazım..
Fabrikadan ilk çıktığımda makinenin önü çok buğulandı zaten silip tekrar çektiğimi belirttim.Şaşırdığım noktada içieride buğulanma yapmaması idi.Diğer bir nokta karın durduğu gayet sabit bir havada tripodu tam açarak çatı zeminine koydum.Doğal olarak 40 dk başında beklemeyeceğim için gittim yemeğimi yedim.Müneccim değilim kar yağdığını bilemiyorum.Antartika testinide gördükten sonra açıkcası makinemi her türlü şartta kullandım kullanacağımda.8000 tl lik makine bırakıp gidlirmi demiş.Arkadaşım ben çalışma şartlarımdan dolayı birçok koşula girmek zorunda oluyorum.Buda mecburiyetten oluyor.Sen adamın çekimine gidip kusura bakmayın içerisi çok buhar ben burda makinemi bozamam diyemiyorsun.Çünkü koskoca fabrika sen geliceksin diye ona göre hazırlanıyor.Daha önce makinemi spa ya hamama hepsine soktum.Spa ve hamamda abimizin dediği gibi içinde pirinç olana havasız bir poşet ile soktum.Ama burda böle bir şansım yoktu.Buharlı ortamdan soğuk havaya bir daha asla sokmam.Ama kar ve yağmurda acımadan çekerim.Çekeceğimde.Kimseyi bir olaya bir cümleye inandırmak için uğraşmam.Kusura bakmada bizim gibiler doğru yanlış böle testleri yapmasa sen o makineyi evden dışarı çıkartmaya korkarsın.
Ben o 8000 tl lik dediğiniz makineyi alıp tekneli paraşüte biniyorum otelin dış görünümünü çekmek için,yeri geliyor elimde makine havuza giriyorum kafama kadar suda ,yeri geliyor helikoptere bağlanıp fotoğraf çekiliyor.Ben bunları yapmak zorundayım.Çünkü bu işi yapıyorum.Adama gidip ben sizin hava fotoğrafınızı çekemiyorum diyemiyorum malesef.Umarım açıklayıcı olmuşumdur.
Not:Bundan sonra sizin için yazılarımın sonuna lütfen evde denemeyin yazıcam.![]()
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Eğer cevabınız bana ise ben takibi yanlış aksettirdim affedin. Ben aksamını takip edin babında yazmıştım. Belli noktalarda paslanma v.b. durumlar olabilir. İşinizi layıkıyla yapıyorsunuz.. Başarılar.