CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Sayfa 1 Toplam 4 Sayfadan 123 ... SonuncuSonuncu
Toplam 78 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
  1. #1
    micro - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Yılmaz CEYLAN
    Makina:
    Canon
    Üyelik tarihi
    26.July.2009
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    41
    Mesajlar
    768

    Standart Hey!.. Sen bir fotoğrafçı değilsin...

    Elinde kamerası olan herkes fotoğrafçı mı? Bu sorunun yanıtı profesyonel fotoğrafçılar için 'hayır'. Ama onlar bu kez sadece 'hayır' demekle yetinmemiş, kendilerine 'fotoğrafçıyım' diyenleri teşhir etmek için bir de blog açmışlar.
    FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

    Emine Koç / CNNTurk.com
    Blogda, "Sırf kameran var diye sen bir fotoğrafçı sayılmazsın" dedikten sonra da ekliyorlar; kamerayı satın alabilirsiniz ama yeteneği asla!..

    'Dijital kamera çıktı mertlik bozuldu' derken artık cep telefonları ve iPhone ile de fotoğraf çekmek mümkün.

    Cilalı imaj devrini yaşadığımız bugünlerde böylelikle hergün binlerce görüntü üretiliyor ve aynı hızla tüketiliyor.

    Fotoğraf sanatçıları Gültekin Tetik, Serra Akcan ve Faruk Akbaş, işin sırlarını CNNTurk.com'a anlattı.

    1) Dijital kameralar ve Photoshop ile bugün herkes fotoğraf sanatçısı olduğunu iddia ediyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Gerçekten eline makine alıp kendine 'fotoğrafçıyım' diyen herkes fotoğrafçı mı?

    2) Bu işin kıstasları var mı? Varsa neler?

    3) Kameralı cep telefonları, dijital kameralar, photoshop... Tüm bunlara artık herkes kolayca sahip olabiliyor. Eskisinden daha çok 'fotoğraf' çekiliyor. O kadar çok ki aslında kimse onlara bakmıyor artık. Bir anlamda dijital bir kirlilik oluşuyor ve 'fotoğraf' değersizleşiyor. Sizce 'fotoğraf' ve 'fotoğrafçı' kavramları yeniden tanımlanmalı?

    4) Geleceğin 'fotoğraf'ı sizce nasıl?

    5) Fotoğraf sanatındaki teknolojik gelişmeler photoshop'u yarattı. Şimdi de photoshop, fotoğrafı yaratıyor. Siz photoshop konusunda ne düşünüyorsunuz?

    6) iPhonograpy'i yeni bir tür olarak kabul ediyor musunuz?

    GÜLTEKİN TETİK:
    Tetik kimdir?* 1959 yılında Çanakkale'de doğdu.

    * 1982 yılında Marmara Üniversitesi Basın Yayın Y.O. Radyo TV Bölümü'nden mezun oldu.

    * Profesyonel fotoğrafçılığının yanı sıra yönetmen, görüntü yönetmeni, yapımcı olarak da çalışmalarını sürdürmekte.

    --- GULTEKIN TETIK ----

    1) Tabii ki fotoğrafçı diyebiliriz ama çektiği fotoğraflar işe yarar mı veya sanatsal bir işlevi vardır diyebilir miyiz, hayır. Bir de son zamanlarda wedding story tarzı fotoğrafçılık trend olunca sahtekarlar ortaya çıktı.

    Geçenlerde bir fotoğrafçı arkadaşım Facebook'da yakaladı ve teşhir ettik. Bir Rus fotoğrafçının sitesinden çaldığı kaliteli fotoğrafları kendisininmiş gibi göstermiş. Facebook ve web sitesinde kullanıyor. Facebook'da farkedilince kaldırdı ama internette hala duruyor. Hatta web sitesi bile çalıntı bir yerden. Photoshop'ta imzaları silmiş. Bakın bu işe de yarıyor photoshop.

    2) 32 yıldır fotoğraf çekiyorum ve 10 yıldır eğitim veriyorum. Öncelikle teknik öğrenen herkes doğru fotoğraflar çekebilir ama fotoğraf mekanik bir şey değil sadece. Bu nedenle deneyim dışında sezgi, yetenek, ruh gerektiği gibi en önemlisi gözün estetik eğitilmiş olması çok önemli.

    Nasıl bakacağını bilmek ve objelerin üzerindeki ışığı görebilmek, o göze ve yeteneğe sahip olmak mutlaka çok önemli. Benden mezun olan her öğrenci mutlaka fotoğraf çekmeyi öğreniyor ama her biri farklı kalitede sonuçlar üretiyor. Hatta bazen 'Hocam kurstan sonra artık fazla fotoğraf çekemiyorum' diyorlar. Bende 'işte öğrenme budur' diyorum.

    'Fotoğraf' mı 'resim' mi?

    3) Bu işin ölçermetresi yok, kimseyi de otorite ilan edemeyiz. İş kendisini gösterir zaten. Dijital fotoğraf geldiğinde mecburen photoshop öğrendim. Çünkü dijital fotoğraf doğası gereği mutlaka temel photoshop işlemlerinden geçmek zorunda.

    Mesela profesyonel işler için RAW dosyalarını TIFF'e dönüştürmek keskinlik ve kontrast ayarları için mutlaka gerekli. Ama şimdi amatör fotoğrafçılar photoshop'u kullanarak amacını aşan abartılı manipülasyon yapıyor. Hatta başka fotoğraflardan görüntü alıp ekliyorlar ve resimsi fotograflar, kolajlar ortaya çıkıyor.

    Buna fotoğraf değil başka bir isim vermek gerekiyor. Yeni açacağım sergimde ben de bu tekniği farklı kullanacağım mesela. Tual üzerine bastırdığım fotoğraflarımın bazı yerlerine resim yapacağım. 'Fotoğraf'a hep 'resim' der ya çoğu insan. Buna gönderme de yapmak istiyorum.

    4) Ne olacağı teknolojik gelişmelere bağlı ama tahmin edecek olursak artık 3 boyutlu olacağı kesin. Ama sanat yapmak yine deneyim, estetik, bakış ve hayalgücüne bağlı olacak her zaman. Teknik çok önemli değil aslında.

    5) Belirttiğim gibi zorunlu ama abartılmaması gerekiyor.

    6) Ben etsem de etmesem de zaten literatüre girmiş bile. Ama fotoğrafta ister cep telefonu isterse de çok pahalı bir makina ile çekin, farkeden sadece kullanım tekniği olur. Asıl önemli olan neyi, nereden, hangi kadrajla, hangi ışıkla, hangi estetik bakış doğrultusunda çektiğiniz. Sonuç önemli yani...

    SERRA AKCAN:
    Akcan kimdir?* 1974 yılında İstanbul'da doğdu.

    * 1997-1999 yılları arasında Boston'da New England School of Photography'de Profesyonel Fotoğrafçılık Programı'na katıldı.

    * 1999'dan beri İstanbul'da serbest fotoğrafçı olarak çalışıyor ve belgesel projeler üretmeye devam ediyor.

    Serra Akcan

    1) 'Fotoğraf sanat mıdır, değil midir?' diye tartışılırdı. Şimdi ise 'her fotoğraf çeken fotoğrafçı mı?' Elinize kalem ve kağıt aldığınızda yazarsınız; alışveriş listesi, günlük, mektup, haber, makale, şiir, roman... Bunların bazısı sizi yazar yapar. Elimizdeki aracı nasıl kullandığımız önemli, o aracın dilini nasıl oluşturduğumuz. Bence herkes yazabilir, yazmalıdır da. Herkes fotoğraf çekebilir, çekmelidir de. Ama herkes yazar ya da fotoğrafçı olmaz.

    Kendinize ister 'fotoğraf sanatçısı' ister 'fotoğrafçı' deyin, sonuçta ortaya koyduğunuz çalışma, söz, ürün sizin ne olduğunuzu söyler. Bir yandan fotoğraf çekmek için illa fotoğrafçı olmaya da gerek yok. Kalem ve kağıt ne ise fotoğraf makinesi de o benim için. Fotoğraf aracılığı ile anlatıyorum derdimi. Bunu meslek olarak yaptığım için fotoğrafçıyım diyorum.

    2) Tabii ki var. Teknik olarak dijital makineler ve photoshop'tan sonra fotoğraf çekmek kolaylaştı ve değişti. Eskiden işi filmde bitirmek zorundaydınız. Filmler pahalıydı, çok fazla harcamamak ve istediğiniz fotoğrafı almak için işin tekniğini iyi bilmek gerekiyordu. Işığı beklemek, doğru anı beklemek zorundaydınız.

    Şimdi her şey hızlı. Çek, bak, olmadıysa sil, tekrar çek. O da olmadıysa photoshop'ta halledersin. Teknoloji çağının getirdiği bu. İyi ve kötü yanları var. Çektiğin fotoğrafı hemen internete yükleyip paylaşabiliyorsun. Eskiden birkaç gün sonra fotoğrafına ulaşabiliyordun, beklemek sıkıntılıydı. Ama heyecanı vardı.

    Bir de fotoğrafını yayınlayacak mecra bulman zordu. Şimdi herkes kendi mecrasını oluşturuyor. İyisiyle kötüsüyle bunu kabul etmek durumundayız. Kabul edilemeyecek şey ise işin etik kısmı. Fotoğraf çekmek bir hobi ya da meslek olabilir ama bunun bir sorumluluğu olduğunu da bilmek gerekiyor. Her şeyin fotoğrafı çekilebilir. Çektiğimiz fotoğrafın neye hizmet edeceğini bilmemiz, önceden düşünmemiz gerekir.

    Sadece deklanşöre basmak yeterli değil!

    Bir kere onu paylaşıma açtınız mı o sizin fotoğrafınız olmaktan çıkar. Doğa, manzara fotoğraflarını bir kenara koyarsak, eğer insanların fotoğrafını çekiyorsak bu fotoğrafçının olduğu kadar onların da fotoğrafıdır. Bilmeden onlara zarar veriyor da olabiliriz. Neyi, nasıl, ne için fotoğraflıyoruz? Fotoğraf çekmek sadece doğru yerde, doğru zamanda deklanşöre basmak değil. Bu sorulara da kafa yormak aslında. Fotoğraf çeken çoğu insanın atladığı bir mesele bu.

    3) Görüntünün hızlıca alındığı ve yaygınlaştırıldığı bir dönem yaşıyoruz. Bu işe başladığımda dijital fotoğraf makineleri ve internet kullanımı yeni yaygınlaşıyordu. Şimdi herkes bunlara rahatça ulaşıyor ve kullanıyor. Artık daha çok insan fotoğraf çekiyor. Bu hem iyi hem kötü.

    Mesela birinin cep telefonuyla çektiği görüntüler bir haber fotoğrafı olabiliyor. Bir foto muhabirinin her zaman her yerde olması mümkün değil. Fotoğrafı çeken sayesinde habere ulaşıyoruz fakat bunu sürekli devam etmesi ve tercih edilir duruma gelmesi foto muhabirlerini ve mesleği zora sokar.

    Tabii ki kimsenin kimseye 'fotoğraf çekme' demeye hakkı yok. Ama fotoğraf çekmenin gerekliliklerini, bilgisini ve etiğini bilmek gerekiyor. Bunun dışında benim için fotoğraf tek başına değersiz bir şey. Onu değerli kılan fotoğrafçının çekerken, izleyenin bakarken yaşadıklarıdır. Kalıcı olan da budur. Bence bu kavramları yeniden tanımlamaya gerek yok. Sonuçta fotoğrafın da fotoğrafçının da bir sürü çeşidi var. Anı fotoğrafı, reklam, moda fotoğrafçısı, portre, belgesel vs. Bunlara yenileri eklenebilir.

    4) Günlük hayatımız reklam panoları, gazeteler, televizyon haberleri, internet vs. görsellerle dolu. Kimsenin durup tek tek fotoğraflara bakmaya vakti yok. Bir geçiş dönemi gibi geliyor bana bu. İlerlemiyorsun değil, olduğun yerde dönüp duruyorsun.

    Daha çok fotoğraf çekiyorsun, daha çok yayıyorsun, durmadan üretiyorsun. Daha fazla insan var fotoğraf çeken, daha çok fotoğrafa bakıyorsun. Sorun bütün bunların bilinçsizce devam etmesi. Sanırım herkesin neden fotoğraf çektiğini ya da neden fotoğraflara baktığını durup düşünmesi gerek. Herkesin cevabı ayrı olacaktır ve bu cevaplar geleceğin fotoğrafını/ fotoğraflarını anlatacaktır.

    Benim için fotoğraf bir dil. Bugün yaşadıklarımı, gördüklerimi, düşündüklerimi, olmasını ya da olmamasını istediklerimi anlattığım bir dil. Kullandığım araç değişiyor, gelişiyor. Bu konuda muhafazakar davranmamaya ya da yenilikler içinde kaybolmamaya özen göstererek dilime katkısı olduğu kadarını öğreniyorum.

    5) Photoshop'u az biliyor ve az uyguluyorum. Dijital fotoğraflarda photoshop müdahalesi mecburiyet. İşlemlerim siyah beyaz baskı yaptığım dönemlerde, karanlık odada yaptığım müdahalelerden öteye gitmiyor. Photoshop'un yarattığı/baştan yarattığı fotoğraflar ise bana samimi gelmiyor. Çağımızın fotoğrafı da bu sanırım. Her şey mükemmel görünsün, çizgiler lekeler iyi görünmüyorsa yok edilsin. Daha etkileyici daha çarpıcı olsun, gerçeklikten uzak, hoş ama yalancı fotoğraflar gibi geliyor.

    6) Fotoğraf bir odanın içinde başladı. Fotoğrafçı fotoğraf makinesinin içindeydi, olanakları kısıtlıydı. 170 sene sonra iPhonograpy ile tanışıyoruz. Elimizde bütün olanaklarımız var fakat o kadar kalıcı işler üretemiyoruz. iPhonograpy yeni bir tür olabilir. Yukarıda da dediğimiz gibi kullandığımız araç çağımıza uyum sağlayarak değişiyor, gelişiyor. Neden onu tercih ettiğimizi bilmemiz ve bunu sadece estetiğe dayandırmadan bilinçli olarak kullanmamız gerekiyor.

    FARUK AKBAŞ:
    Akbaş kimdir?* 1959 yılında Mersin'de doğdu.

    * Muğla İşletmecilik Yüksek Okulu mezunu.

    * Yerli ve yabancı firmalar için yaptığı çekimleri çeşitli ülkelerde sürdüren Akbaş, yaşam ve doğa konusunda yoğunlaşmıştır.

    Faruk Akbas - Turkey Photography...

    1) Yanıt zaten soruda belli. Fotoğrafın zorluğu kolaylığından kaynaklanıyor. Parayı bastırıp malzemeyi alırsanız otomatik olarak fotoğrafçı oluyorsunuz. Bir yandan da rant durumu var. Malzeme satan, fotoğraf öğreten, tur yapan...

    Geçenlerde İstanbul'dan Apolyont Gölü'ne bir fotoğraf turu düzenlenmiş. 2 otobüs dolusu fotoğrafçı köyde ve gölde çekimler yapacak. Buna Kocaeli'den kalkan bir fotoğrafçı otobüsü daha eklenmiş. Düşünebiliyor musunuz, belki köyde o kadar insan yok. Ekim ayının son günlerinde Yedigöller'e giderseniz şelale fotoğrafı çekmek için sıraya girmeniz gerekiyor.

    3) Aslında çok sayıda fotoğraf üretilmesi güzel bir şey. Bu kadar çok insanın güzellik kaygısının yaşama da yansıdığını düşünün. Tabii burada etik değerleri unutmamak gerek.

    Photoshop nereye kadar?

    Yukarıdaki otobüs safarileri örneğinde olduğu gibi. Avlanmayı bir yana bırakıp, güzel ve doğru şeyler üretmeyi hedefledikçe sayı ne kadar çok artarsa o kadar yararlı olduğunu kabul etmeliyiz. Bizim gibi sanat yoksunu ülkelerde bu daha da önemli. Baksanıza ülkeye, bu kadar güzel bir doğanın üzerine kurulup gün geçtikçe daha çok çirkinleştirmiyor muyuz?

    4) Korkarım ama gelecekte fotoğraf yerini daha farklı anlatım biçimlerine bırakabilir. Yaşam gibi iletişim ve sanat araçları da teknoloji ilerledikçe payına düşeni alıyor.

    5) Ufak tefek ışık ve temizlik gibi düzeltmeler dışında photoshop ürünü işleri bir türlü sevemedim. Fotoğrafın en güçlü yanı olan gerçeklik özelliği üzerinde yükselmemiz gereken bir değer.


    Alıntı: Hey!.. Sen bir fotoğrafçı değilsin... CNNTurk.com











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #2
    Çaylak Üye

    Status
    Offline
    İsim
    *
    Makina:
    *
    Üyelik tarihi
    30.July.2010
    Nereden
    *
    Mesajlar
    5

    Standart

    güzel paylaşım..bence herkesin okuması gerekli..
    paylaşım için ayrıca teşekkürler..











  • #3
    Emre KASAP - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Senior Member

    Status
    Offline
    İsim
    Emre Kasap
    Makina:
    D750
    Üyelik tarihi
    23.September.2009
    Nereden
    Üsküdar
    Yaş
    43
    Mesajlar
    1,053

    Standart

    Bu konu pek ilgi görmez


    Şu da benzer nitelikte ayrıca:
    You Are Not a Photographer











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #4
    ermanatasoy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK İstanbul Avrupa Yakası Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Erman Atasoy
    Makina:
    Canon 7D
    Üyelik tarihi
    29.April.2010
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    1,469

    Standart

    ) Al işte tam benlik bu grup..

    Haklı oldukları çok şey var... Ancak bıraksınlar artık milletin makinasına sıfatına karışmaya... Olsun varsın kızları etkilemek için büyük lens satın alsın.. Olsun varsın kullanmayı bilmesin.. Sanane be adam sana bu hakkı kim verdiki karşısına dikiliyorsun sen fotoğrafçı değilsin diye...

    Şahsen 100-400 sahibiyim.. çok ta sever genelde de kullanırım.. 100-400 taktığım zaman dalga mevzusu olan ben ve makinam 50mm takıldığında umursanmıyoruz... Buna çok kırılıyorum ) 50mm için parasoley yokmu şöyle 30cmlik ))

    Bırakın bu işleri bu milleti korkuta bazı şeyleri yasaklaya yasaklaya bu noktaya getirdik.. Üniversite okumuş okuyan gençlere bakıyorsun özgüven sıfır mır mır birşeyler geveliyorlar bırakın şu milleti rahat rahat takılsınlar...


    şöyle çıksın bir loto, toto omuzuma ayrı belime ayrı boynuma ayrı 1d asmazsam neyim











  • #5
    tanerunlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CT İstanbul

    Status
    Offline
    İsim
    Taner Ünlü
    Makina:
    Canon EOS 50D Fujifilm X-E2
    Üyelik tarihi
    01.January.2010
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    39
    Mesajlar
    2,711

    Standart

    Alıntı Emre KASAP Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bu konu pek ilgi görmez
    Laflarımı lütfen yanlış anlamayın ama bu konuda birçok kişi yeterince yazdı. Doğru yanlış tartışılır ama Bu konu ilgi görmez deyince benim de pek yazasım gelmedi hani.











  • #6
    Emre KASAP - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Senior Member

    Status
    Offline
    İsim
    Emre Kasap
    Makina:
    D750
    Üyelik tarihi
    23.September.2009
    Nereden
    Üsküdar
    Yaş
    43
    Mesajlar
    1,053

    Standart

    Taner bey, ya siz yazdığımı anlamadınız ya ben sizin yazdığınızı anlamadım. Esprili bir nükte ihtiva ediyordu yazdığım şey. Tartışma niyetim hiç yok, biraz tebessüm sadece...











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #7
    ermanatasoy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK İstanbul Avrupa Yakası Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Erman Atasoy
    Makina:
    Canon 7D
    Üyelik tarihi
    29.April.2010
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    1,469

    Standart

    Alıntı tanerunlu Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Laflarımı lütfen yanlış anlamayın ama bu konuda birçok kişi yeterince yazdı. Doğru yanlış tartışılır ama Bu konu ilgi görmez deyince benim de pek yazasım gelmedi hani.
    Taner Emrenin bunu söyleme nedenini ben az çok doğru anladım sanırım.. Emre bu konu çok tartışıldı, sonu da olmayan bir konu uzadıkça uzar ondan ilgi görmez dedi bence











  • #8
    Selim Karakus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Senior Member

    Status
    Offline
    İsim
    Selim Karakuş
    Makina:
    Canon
    Üyelik tarihi
    08.December.2009
    Nereden
    Isparta
    Yaş
    44
    Mesajlar
    1,358

    Standart

    Her işi yapıyor görünmek artık çok kolay. Fotoğraf da bunlardan biri. Müşteri böyle adamlara prim vermeyecek, başka yapılacak birşey yok. Malesef her sektörde emek değersiz göründüğü için bu arkadaşlar da yolunu buluyor.

    PS. İstediğinin istediği makinayı kullanması tabii ki kendi bileceği iş, bu konuda Ermana katılıyorum. Yalnız buradaki konu fotoğrafçılık mesleği. Yoksa bizim gibi hevesli amatörler için makinalara para harcamak da, onları kullanmak da ayrı bir keyif.











  • #9
    tanerunlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CT İstanbul

    Status
    Offline
    İsim
    Taner Ünlü
    Makina:
    Canon EOS 50D Fujifilm X-E2
    Üyelik tarihi
    01.January.2010
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    39
    Mesajlar
    2,711

    Standart

    Açık konuşmaya çalışıyorum genelde. O yüzden yazdıkalrım uzun uzadıya anlatırım. Benim beklentim bu yönde olduğu için kısa cümleleri anlamakta zorlanıyorum. Yanlış anladıysam kusuruma bakmayın.
    Amaç tartışma ortamı yaratmak ya da kişilere zarar vermek değil. Ben de biliyorum bu konunun çok tartışıldığını ve yine de karşılı olarak eleştirilerim olumlu veya olumsuz devam edecektir bu konular hakkında.

    Benim de tek isteğim tebessüm ve sözlere yüklenen anlamların daha açık olması. Roman yazmak zordur. Hikaye yazmak daha zor. Ama en zoru şiir yazmaktır. Çünkü kelimelere anlam yüklemek sayfalarla anlatmaktan daha zordur. O yüzden roman yazmasak bile hikaye yazmak yerinde olacaktır. Şiiri kimse anlamaz, anlayan da kolay bulunmaz. Umarım anlatabilmişimdir.

    Ne kadar söz varsa düne ait,
    Şimdi yeni şeyler söylemek lazım. (Mevlana)











  • #10
    greeneye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    green eye
    Makina:
    5D
    Üyelik tarihi
    27.March.2010
    Nereden
    istanbul
    Yaş
    52
    Mesajlar
    1,169

    Standart

    fotoğrafçı dediğin nedir ki?
    arabanın marşına basan şöför, topa vuran futbolcu, yassah hemşerim diyen bekçi, merkezi yerde diyen emlakçı, 6 yıl okuyan doktor, iki fatura kesen muhasebeci oluyorsa deklanşöre basan da fotoğrafçıdır.
    fotoğrafın iyi yada kötü olması varlığının sorgulanmasına sebep değildir. fotoğraf varsa "fotoğrafçı" da vardır...










    5D, vivitar2.5/28mm M, porst 2.8/35 M, yashinon ml 1.4/50 M, helios 2/58 M, Samyang 1.4/85 M, jupiter 2/85 M, tair 11a 2.8/135 M, smc takumar 4/200 M, canon 1.8/50mm II

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #11
    MuratRstv - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Murat Taşan
    Üyelik tarihi
    01.June.2010
    Nereden
    Adana
    Mesajlar
    178

    Standart

    eevet

    aynada kendimi makinam bir gözümü kapatırken çektim

    sepia çok eskide kaldı artık cs5 de cross pırosesmi ne var onuda kullanıyorum

    çektiklerimi kız ark.larım beğeniyor

    evet evet bende artık bir photography açmalıyım benim neyim eksik len










    550D + lens + usb kablosu


    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #12
    Tahir Yildiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Administrator

    Status
    Offline
    İsim
    Tahir YILDIZ
    Makina:
    Nikon D600 + Canon 5D Mark III
    Üyelik tarihi
    15.July.2009
    Nereden
    Istanbul
    Yaş
    39
    Mesajlar
    3,674

    Standart

    Cok sacma bi tartisma bence bu. Yani fotografa yeni baslamis biri de fotograflari begeniliyor ve satiyorsa fotografcidir. Onemli olan bir urunun satmasidir. Satabiliyorsan zaten olmussundur. Her sey teknik degil.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #13
    Moderator - CT Yazar

    Status
    Offline
    İsim
    Emre Kocakaya
    Makina:
    Canon 60D
    Üyelik tarihi
    22.July.2009
    Nereden
    Moscow
    Yaş
    50
    Mesajlar
    928

    Standart

    Haklılar ama bir yere kadar,herkes anasının karnında bu işi bilerek gelmiyor,tamam eskide öyle olabilirdi.Makina pahalı alım gücü zayıf ve bu işi tekel edinmiş paralı bir kesim fotoğrafçı oluyordu,teknolojinin gelişmesine paralel tabiki fotoğrafçılıkta rağbet görecek insanlar bu işle hobi olarak meşgul olacak vs.

    Ne yani kimse fotoğraf çekmesinmi,makine alacaklar öğrenecekler çekecekler,güzel olan takdir alacak beğenilecek,diğerleri zaten eleğin altına gider.

    EDİT:Erman yerden göğe haklısın baba










    Konu Emre Kocakaya tarafından (29.September.2011 Saat 18:03 ) değiştirilmiştir.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #14
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Standart

    Herkes fotograf cekebilir, herkes denklansore basabilir. Ancak her yazi yazan yazar, her tuvelette sarki soyleyen sarkici degilse, her fotograf cekende fotografci degildir.

    Bunda alinacak yada gucenecek bir durum yoktur. Bu tanimlama yanlis da degildir. Ben arabamin tekerini degistirebiliyorum diye tamirci olamam. Buda boyle bir durumdur.

    Fotograf sahibi olmak, fotograf ceken biri olmak ile fotografci olmak, gunluk sahibi olmak, gunluk yazan biri olmak ve biyografi yazari olmak gibi farkli kavramlardir.

    Ayrica fotografciyi sadece fotograf cekmek fotografci yapmaz, sanat akimlari, sanat tarihi, Sosyal bilgisi, psikoloji bilgisi, kuramlar uzerinde yaptigi calismalar da fotografci olmak icin ama az ama cok gerekliliktir. Simgelerin ne anlattigini bilmeyen bir fotograf ceken kadrajinin ne anlattigini aciklayamaz.

    EDIT: Her isteyen fotograf cekebilir buna karismak dogru olmaz o ayri bir konudur. Her isteyen sarkida soyleyebilir. Farketmez.










    Konu tunapala tarafından (29.September.2011 Saat 18:11 ) değiştirilmiştir.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

  • #15
    Ytczm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Aytaç ÜZÜM
    Makina:
    Sony
    Üyelik tarihi
    14.February.2010
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    1,571

    Standart

    Offff valla emin olun biz de bir garibiz ya, bir konu var ortada ve sürekli gündemde ve bir türlü uzlaşılamamış. Uzlaşılamaz da zaten,çünkü herkesin bakış açısı ve görüşü farklı. Bunun üzerine durup durup aynı yemeği ısıtıp yemenin hiç mi hiç manası yok.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #16
    R.
    CT İstanbul Avrupa Yakası Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Ruveyda CICEK
    Makina:
    canon rebel t2
    Üyelik tarihi
    23.May.2011
    Nereden
    Istanbul
    Mesajlar
    284

    Standart

    Alıntı tunapala Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Herkes fotograf cekebilir, herkes denklansore basabilir. Ancak her yazi yazan yazar, her tuvelette sarki soyleyen sarkici degilse, her fotograf cekende fotografci degildir.

    Bunda alinacak yada gucenecek bir durum yoktur. Bu tanimlama yanlis da degildir. Ben arabamin tekerini degistirebiliyorum diye tamirci olamam. Buda boyle bir durumdur.

    Fotograf sahibi olmak, fotograf ceken biri olmak ile fotografci olmak, gunluk sahibi olmak, gunluk yazan biri olmak ve biyografi yazari olmak gibi farkli kavramlardir.

    Ayrica fotografciyi sadece fotograf cekmek fotografci yapmaz, sanat akimlari, sanat tarihi, Sosyal bilgisi, psikoloji bilgisi, kuramlar uzerinde yaptigi calismalar da fotografci olmak icin ama az ama cok gerekliliktir. Simgelerin ne anlattigini bilmeyen bir fotograf ceken kadrajinin ne anlattigini aciklayamaz.

    EDIT: Her isteyen fotograf cekebilir buna karismak dogru olmaz o ayri bir konudur. Her isteyen sarkida soyleyebilir. Farketmez.
    İşte bu ! Kesinlikle.
    Noktasına virgülüne katılıyorum.
    Benim çektiğim fotoğraflar da beğeniliyor...Ama ben kendime bir kez dahi olsun 'fotoğrafçı' lakabını yakıştıramadım.Ne bileyim utanıyorum ben fotoğrafcıyım demeye.Çünkü çok çok beğendiğim,kusursuz bir fotoğraf çekemedim.Fotoğraf makinesini aldıklarının ilk haftası kendilerine fotoğrafçı diyebilen zihniyetlerdeki özgüvene hastayım...











  • #17
    ermanatasoy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK İstanbul Avrupa Yakası Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Erman Atasoy
    Makina:
    Canon 7D
    Üyelik tarihi
    29.April.2010
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    1,469

    Standart

    Alıntı R. Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ama ben kendime bir kez dahi olsun 'fotoğrafçı' lakabını yakıştıramadım.Ne bileyim utanıyorum ben fotoğrafcıyım demeye.Çünkü çok çok beğendiğim,kusursuz bir fotoğraf çekemedim.
    Rüveydacım yine alınmayacaksan birşey söylicem..

    Peki kendine fotoğrafçı demen için çok beğendiğin kusursuz bir fotoğraf kafi mi ?

    Birde kusursuzluğu kime göre neye göre ?

    Tuna demiş ya tamirci dişçi vs diye.. Bu işten para kazanıyor onlar...

    Ben hiçbir zaman kendime fotoğrafçı demicem sanırım, çünkü ben hep hobi olarak ilgilenicem.. Profesyonel hobi olur ama yine hobi olur..











  • #18
    R.
    CT İstanbul Avrupa Yakası Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Ruveyda CICEK
    Makina:
    canon rebel t2
    Üyelik tarihi
    23.May.2011
    Nereden
    Istanbul
    Mesajlar
    284

    Standart

    Alıntı ermanatasoy Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Rüveydacım yine alınmayacaksan birşey söylicem..

    Peki kendine fotoğrafçı demen için çok beğendiğin kusursuz bir fotoğraf kafi mi ?

    Birde kusursuzluğu kime göre neye göre ?

    Tuna demiş ya tamirci dişçi vs diye.. Bu işten para kazanıyor onlar...

    Ben hiçbir zaman kendime fotoğrafçı demicem sanırım, çünkü ben hep hobi olarak ilgilenicem.. Profesyonel hobi olur ama yine hobi olur..
    Alınmam alınmam
    Ben şu anlamda söylemiştim.İnsan kendini biraz eleştirmeli...











  • #19
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Standart

    Erman Profesyonel Para kazanan kisidir zaten

    Fotografci yaptigi isin hem etiksel, hem kulturel, hem bilgisel yani kisaca donanimsal (Maddi donanimdan bahsetmiyorum) hakkini veren kisidir. BU isten para kazanirsa pro fotografci olur zaten











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

  • #20
    NecatiDUR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Necati DUR
    Makina:
    Canon 60D +Canon 18-200 STM Canon 6D Mark II + Canon 50 mm 1.4 USM
    Üyelik tarihi
    06.September.2011
    Nereden
    Ordu
    Mesajlar
    82

    Standart

    Yazı güzelde başlık itici olmuş











  • Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •