CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Toplam 48 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree48Likes

Konu: Fotoğraf Sanatı Nasıl İcra Edilmeli?

Konulanmış Görüntüleme

  1. #11
    bohemiantirad - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Moderatör

    Status
    Offline
    İsim
    Onur Şahin
    Makina:
    Canon EOS 5D Mark II, Olympus OM-D E-M5
    Üyelik tarihi
    28.November.2011
    Nereden
    Antalya
    Yaş
    46
    Mesajlar
    1,897

    Standart

    TDK'nın gayet tartışmaya açık tanımına göre sanat şöyle: "Bir duygu, tasarı, güzellik vb.nin anlatımında kullanılan yöntemlerin tamamı veya bu anlatım sonucunda ortaya çıkan üstün yaratıcılık:"

    Elbette "alet", "alet kullanma tekniği" vs. başka kavramlarla da irdelenir sanat. Yukarıdaki tanım elbette her betimleme gibi eksik ama fikir verebilecek düzeyde. "Güzellğin" anlatımını da "sanat" kapsamında ele alıyor genel paradigmayla aynı paralelde Türk Dil Kurumu eğer "üstün yaratıcılık" var ise. Yaratıcılık arttıkça sanatsal değer artıyor olabilir bu tanıma göre...

    "Doğa fotoğrafları, makrolar bence sanat değil" demişsiniz. Eyvallah. Sizin sanat anlayışınıza uygun olmayabilir. Fakat gönle ve göze hitap eden seyri hoş doğa fotoğrafları "güzel" ise yaratıcılık taşıdığı oranda sanat sayılıyor birilerine göre. "Güzellik" ise göreceli olmasına karşın ortalama bir estetik çıtasına göre bir takım kompozisyon kurallarıyla belirli kriterlere göre ve bir düzeyde eleştirilebiliyor "fotoğraf" disiplininde.. Oluşturduğunuz iki boyut sayesinde alet kullanma tekniğiniz (siz "sanat saymam" deseniz de sanatınız) tartışılabiliyor çeşitli açılardan.

    "Şu dağ manzarası", "falanca sineğin 82 kareden stack kellesi" bir şey anlatmıyor olabilir bakan göze. Bana ise gayet astigmat çıplak gözlerimle göremeyeceğim 5 kat büyük, donmuş, ürperten detaylar veren bir sinek kellesi bir şey anlatıyor. "Detaylı bir sinek kellesi" anlattığı şey. İlla "bedii", "dünya değiştirecek bir anlatı" değil. Yahut "anlatı" sadece "öykü" demek değil. Fakat "o anlatı bana cazip değil" demekle "anlatı yok" demek birbirinden farklı.

    "Bazen bir pipo sadece pipodur" demiş Freud. Sembolizm, kurgu, tarihe imza, toplumsal görünge deşifresi gibi yüksek anlamlar, grift arayışlar şart değil benim bir fotoğrafı sevmem için. Gayet TDK lugatında yazdığı gibi "güzel" bir hayvan, doğa parçası, insan yüzü; ışığıyla, tonlarıyla, renkleriyle, duruşuyla "ne hoş" diye seyrettiriyorsa kendini, "keşke ben de böylesine başarılı iki boyuta nakşedebilsem 4 boyuttan süzülme bu yaşanmışlığı" dediriyorsa bence sanatsaldır..

    "Bale spora mı sanata mı daha içkindir" sorusu üzerine ciltler yazılmış. Bana göre çoğunlukla sıkıcı bir şey. Eşime ve pek çoklarına göre "güzel" bale a birader. Sanat olmuş spor olmuş ne fark eder?













    Konu bohemiantirad tarafından (07.May.2013 Saat 00:09 ) değiştirilmiştir.
    "Öğrenmek Benim Mutluluğumdur.." (Orhan Hançerlioğlu)

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •