Estetik kaygı her zaman var olacaktır. İnsanoğlu, kurallar koyar, bu kurallara uyma kuralı koyar, bu kurallara uyma kuralına da bir kural koyar vs vs vs. Fotoğraf için birçok insan kısaca şu tanımı yapar: "Bakmak ile görmek arasındaki farktır fotoğraf." Tanım bu ki herkesçe kabul ediliyorsa nasıl görüldüğü değil ne görüldüğü mü önemlidir? Soruyu böyle sorduğumuzda 'diğerlerinden fark' dediğimiz şeyi kaçırabileceğimiz aşikardır.
Fotoğrafta ne var? Ne kadar fotoğraf üst başlığı var? Bu başlıklar için bütün kurallar aynı mıdır?
Fotoğrafçılık bir sanatsal uğraş ise temel sayıltıları elbette olmak zorundadır ya da "Temeli kural, kuralsızlıktır." diyerek işin içinden çıkabiliriz. Eleştiriler de farklı fotoğraf türlerinden yola çıkılarak yapılmalıdır gibi geliyor bana. Yani bir model çekimi ele alalım. Fotoğrafçı imkanları dahilinde hemen hemen her şeye müdehale edebiliyor. Bir de sokak fotoğrafçısını ele alalım. Öyle bir anda öyle bir yerde buluyor ki kendisini, bazen sadece makinesini kaldırıp çekebilecek zamanı oluyor. Daha sonra eleştirmen karşısına çıkıyor fotoğraf elinde bir tepsi kahvesi ile. Başlıyoruz rakamlarla konuşmaya. Her iki fotoğrafa da aynı muameleyi gösteriyoruz. Işık çok sert, altın oran, kadraj yamuk, elin yarısı yok, ayaklar kesilmiş.... Duygu nerde? İki fotoğraf da aynı şartlarda mı çekilmiş? Kontrol altına alınabilecek her şeyi eleştirebiliriz. Neden öyle değil de böyle çektiniz? Şöyle yapsaydınız daha iyi olabilirdi? Bu bir model çekimi için gayet makul sorulardır. Lakin bir sokak fotoğrafçısına, akışın içinde olmadan, ortamı bilmeden, şartları görmeden aynı şekilde eleştirebilir miyiz?
Basit olarak nitelendirilebilir yularıda yazdıklarım. Lakin ben de bu iş ile uğraşıyorum. Bu işin içerisinde yeniyim ve böyle eleştirilmekten kafamda hep fotoğraf değil matematik oluyor. Oysa bu işe başlarken hedefim, insanlar fotoğraflarıma baktığında bir şeyler düşünsün, bir hikaye çıkarsın idi... Başka birisinin kafasında şu olabilir: Teknik açıdan mükemmel fotoğraflarım olsun...
Sonuç olarak şunu isterim: Birisi fotoğrafıma baktığında (teknik bilgisi yeterli ise) beni teknik ve estetik olarak eleştirsin; lakin içerik olarak da bir şeyler söylesin, söylesin ki duyguyu aktarabildim mi? öğreneyim.

(Karma karışık oldu ama çelişkili olduysa affola.)