Farklı bakış açıları ortaya çıkmaya başaldıysa bu yazının amacına ulaştığının göstergesidir bence. O sebeple ayrı olarak tebrik ederim ve teşekkür ederim. Uğur beyin yazdığı şeyleri gecenin bu saatinde kafamda toplayamasam da bazı noktaları aklımda kalıcı oldu. Örneklendirmesi bunda etkili. Uğur bey size de teşekkür ederim.

Ben de birkaç şeyi farklı örneklendirmek isterim dilim döndüğünce bu gece vakti.

Fotoğrafı vidyodan ayıran özelliğini değil ama benzer bir ayrımı söyleyebilirim.
Eğer bir film = roman ise
bir şiir de kesinlikle fotoğrafın kendisidir.

Şiir yazmanın zorluğu birçok kişi tarafından kaleme alınmıştır. Doğrudur. Çünkü belirli bir düzen içerisinde aynı altın oran ya da farklı teknikler gibi şiirin de teknikleri ölçüleri uyakları kafiyeleri vardır.
"Eeee, serbest şiir var" demekle olmaz başka birisi de der ki serbest şiirin de bir ölçüsü bir dengesi var. İşin özü düzensizlik gibi görünen şeylerde de aslında bir düzen vardır.

Çok uzatmayayım. Bizim ilk önce insan olarak eleştiri kavramını bilmemiz gerekiyor. Eleştiri doğruya yönlendirmektir bence. Karalayarak, aşağılayarak "yok bu olmamış" mantığıyla işe girersek biz eleştirmen değil bir kere insan olma yolunda sıkıntı çekmişiz demektir. Zira eleştiri dediğimiz doğrularını göstermelidir ki eleştiri amacına ulaşsın.

Fotoğrafı eleştirmek her kişinin haddine değildir. Ben eleştiremem çünkü hala bilmediğim birçok şey var. Bir kere ben sanat yaptığımı iddia etmiyorum. Kimi zaman işimi yapıyorum kimi zaman ise hobimi fotoğrafla törpülüyorum. Ama ben bu işin üstadı olsaydım, ben bunu sanat adına yapsaydım eleştirebilirdim. Bizimkisi nacizene bir yorum sadece. Bildiğimiz noktalarda yardım kimi zaman kimi zaman da doğru yol şurdaymışı söylemekten ibaret.

Bu arada ilk baştaki fotoğraf yanlış bilmiyorsam kırpılmış halidir. Üzerinde ironi yapılmıştır ve alanı tabiki belgesel fotoğrafçılığıdır ve haber niteliği taşıdığı için bir belgedir. Tabiki eleştirilebilir ama büyük ihtimal ölen bir adamın fotoğrafını eleştirmek picassonun resimlerinden birşey anlamıyorum demek gibi bir şeye denk gelir. Fotoğrafçıya bir şey katmayacaktır. Amaç sanat değil haber yapmaktır.