Sevgili Promete oncelikle itimadiniza tesekkur ederim. Forumda sadece ben degil hic bir uyemizin yanlis bilginin yayilmasina tahamul etmeyecegini dusunuyorum. Zaman zaman bende dahil istemeden eksik bilgi paylasabiliyoruz ancak butun bu bilgiler bir araya geldiginde dogrusunu bulmak veya unuttugumuz bir seyi hatirlamak mumkun oluyor.

Sorulariniza gelirsek:
-C-PL filtrenin calisma mantigi belli bir alandan gelen yansimayi, dagilan isigi engelleyerek daha net ve kontrastli fotograflar almamizi saglamasidir. Genel olarak manzara fotograflarinda gokyuzundeki kontrastlari arttirma disinda belli yuzeylerde yansimanin engellenmesini istedigimiz her ortamda kullanilabilir. Ancak portre cekiminde, sert isikli cekimlerde, gece cekimlerinde tercih edilmez. Cunku ya kontrasti, renk doygunlugunu cok artirir yada etkisiz kalir. Bu noktada ikinci bir cami lensin onune koymanin anlami yoktur. Bun karsin Muchevher, arac, bazi doga fotograflari, kontrast istenen yerlerde ozellikle tercih edilir.

-Oncelikle C-PL farkli UV farklidir. Skylight dahada farklidir. Bunlarin hic biri makinenizi korumak icin degildir. Bunlarin tamami mekana amacina gore fotografa efekt vermek icin kullanilan filtrelerdir. Normal irtifalarda zaten UV filtre zaten etkisiz elemandir, cunku suzdugu UV nin yogunlugu gozle goremeyecek kadar azdir.
Gunduz disarida zaten filtre (ki bahsettigimiz genel olarak ND ve pozlama suresini uzatacak ozel amacli renkli filtreler) kullanmadan uzun pozlama yapamzsinzi. Diyaframinizi ne kadar kisarsaniz kisin... C-PL filtrenin goruntuye etkisini cekmeden evvel gorebilirsiniz begenirseniz kullanmak yoksa cikartmak elinizdedir. Ancak dedigim gibi bunlarin hic biri sensor, lens vs koruma icin degildir.

Eger yuksek irtifada yada UV nin cok yogun oldugu yerde cekim yapiyorsaniz UV+C-PL kullanabilirsiniz maviyi iyice kuvvetlendirmek icin ancak o zaman Cokin P tarzi bir sistem kullanin veya step up ringler ile yapin yoksa koselerde istenmeyen kararmalar gorursunzu.

Uzun pozalma ve sensor zararina gelince. Bu bahsedilen durum iki seyden kaynakli.
Birincisi eski dijital makinelerde sensor sogutma daha az oldugu icin uzun pozlamalarda faraza +5-10dk diyelim sensorun surekli elektirik akimina birakilarak isinmasi ve zarar gorme ihtimali olabiliyordu. Ancak yeni makineler zaten video cekmek icin hazirlandigi ve videoyu 6400 ISO gibi eletirik akiminin iyice yuksek oldugu egerlerde cekime musait tasarlandigi goz onune alindiginda bu makinlerde (ki kendi cekimlerim var) dakikalarca pozlamak bir zarar vermiyor. Tabii hava sicakligi ve sensor yapisi, teknolojisi olusacak noise miktarini etkiliyor ama bu dogal bir durum. Makineye verilen bir zarar gostergesi degil.

Ikinci olarak da zarar korkusu dşrek isik kaynagina yonelik cekimlerde ortaya cikiyor. Bunlardan birincisi dogal isik kaynagi gunes. Oncelikle lensinizle belli bir noktaya netleme yaptiginizi hatirlatiyim. Lensiniz bir buyutec ile ayni mantikda calisir. Yani toplayicidir son noktaada. Dolayisi ile cocukken buyutec ile yaktiginiz kagitlari dusunun. Tabii ki lensin odaklamasi, uzerindeki koruyucu katmanlar, sensorun korumalri bir kagit ve buyutecden cok daha farklidir. Genede ben sahsim adina gun isiginin cok kuvvetli oldugu zamanlarda direk gunesi gorerek cekimlerden kacinirim. Basima bugune kadar bisey geldiginden degil bir onelem olarak. Ama bu kacinma asla iyi bir kareden beni vaz gecirecek kadar da degildir. Yani guzel bir kadrajsa oglen gunesini karsima alir cekerim. Ancak vizorden bakarken dahi kaliteli bir gunes gozlugu kullanin.
Bir diger isik kaynagi ise gece yada mekanlarda ortaya cikar. Ozellikle isikla boyama yapanlar, bar vb ortamlarda cekim yapanlar makinelerini lazer isiklarindan mutlaka korusunlar. Sensoru yakabilir. Illa boyle bir ortamda cekim yapilacaksa o zaman difuser filtreler, renk dzuenleyici filtreler gibi yontemler denenebilir ancak cok dikkat etmek gerekir ve bunlar kesin cozum degildir malesef.