Merhabalar. CPL açık havada gökyüzünü daha doygun ve etkileyici çekmek, bilhassa ışığın yansıdığı yüzeylerdeki ışığı filtreleyip rahatsız edici patlamaları asgariye indirmek, beyaz tonların (bulutlarda, yelken gibi nesnelerde vs) diğer renklerle kontrastını arttırmak için kullanılır.
Uzun pozlama yapılacağında ND filtre yok ise az da olsa (ortamın ışığına göre yarım durak yahut bir kaç durak olabilir) daha uzun pozlamaya olanak versin diye de kullanılabiliyor. Açık havada bilhassa gökyüzündeki lacivert/degrade koyuluk efekti için ve beyazların ön plana çıkması için güneşin daha dik olduğu saatlerde daha iyi çalışıyor polarize filtreler. Yani güneşin doğuş ve batış vakitleri yaklaştıkça işlevselliğini (sudaki, camdaki vs. yansımalar için bahsetmiyorum, genel kullanım ve bilhassa gökyüzü için bahsediyorum) yitiriyor..
Polarize filtrelerin önündeki "C", Halil Bey'in söylediği gibi circular anlamına geliyor ve elle filtrenin ışınları süzüş/alış açısını manuel olarak ayarlamamıza yarıyor. Çok faydalı olan bu halka sayesinde çok hoş ve peşpeşe birbirinden farklı etkilere sahip, farklı lezzetlerde kareler çekebiliyoruz.
Yukarıda yazılı kullanım alanları dışında kullanmayız olur biter(Işık yansıması sorunu olmayan iç mekan çekimlerinde ve saire..)