Her zaman merak ettigim sorunun cevabini burada almis oldum.
Hocam ellerine saglik.
Her zaman merak ettigim sorunun cevabini burada almis oldum.
Hocam ellerine saglik.
Uploaded with ImageShack.us
Teşekkürler, eski model lenslere zararlı diyorlar ondan pek yaklaşmıyordum ama iyi çekiyorlarmış.
Canon Eos 600D | Canon EF-S 18-55mm
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
ben de şöyle bir paylaşımda bulunayım. alan derinliğini kestirmek ilk başlarda baya zor olabiliyor o his oluşana kadar depth of field hesaplaması yapan siteler ve telefon aplikasyonları çok yardımcı olurlar. kimisi ff makinelerle crop makinelerin bokeh performansı arasında fark yok der ama bal gibi de vardır. ayrıca her lens/kamera ikilisinin belirli bir uzaklıktan sonra tamamen net olması da var buna hyperfocal distance deniyor türkçe'sini bilen arkadaş varsa paylaşırsa çok sevinirim. lens odak uzaklığı kısaldıkça bu uzaklık da azalıyor haliyle alan derinliği sonsuza gidiyor bokeh yaratamıyorsunuz. hesaplamalara örnek olarak şu siteyi örnek verebilirim kendilerinin ios ve android üzerinde çalışan yazılımları da var:
Online Depth of Field Calculator
Siteye fazla girmediğimden dikkatimden kaçmış... Ayrıca Tahir Yıldız'a teşekkürler, böyle bir konuyu yazdığı için
"Peki ya sensör etkisi?
Bkeh kalitesini doğrudan etkileyen bir diğer faktör de sensörümüzün büyüklüğüdür. Az önceki denklemimimzde sensör boyutunu da hesaba katarsak:
85/1.8/0.85/1.6(crop) = 35. Gördüğünüz gibi 1.6 croplu makinemiz varsa bokeh kalitesi full frame sensöre göre hemen hemen yarı yarıya düşüktür.
Neden hem prime lensleri örnek gösterdik? Çünkü en geniş diyafram açıklığı prime lenslerde oluyor. Canon'un kalbur üstü lenslerinden 24-70 f2.8 USM L'yi ele alırsak:
70/2.8 = 25 ve 24/2.8 = 8.5.
Dolayısıyla bu matematiksel değerlerden kolaylıkla bokehimizin bir 85mm 1.2 gibi veya 135mm f2 gibi olmayacağını görebiliyoruz. "
Yabancı forumlar dahil olmak üzere çoğu Fotoğraf forumlarında yapılan yanlışa burada da rastladım. Sensörün bokeh "bulanıklık efekti"ne hiçbir etkisi olmadığını bilmenizi isterim. Sensör diye tabir ettiğimiz şey bir yerde "elektronik fotoğraf filmi" görevi yapıyor, diğer bir deyişle sadece görüntüyü kaydadiyor. Kullanıcıların bilgisine.
sensör boyutu alan derinliğini etkiler. alan derinliği hesapları yapılırken odak uzaklığı ve diyafram açıklığı ile birlikte sensör boyutu da hesaba katılır. bokeh = sığ alan derinliği. haliyle sensör boyutunun bokeh ile alakası vardır. biraz optik konusunda araştırma yaparsanız anlarsınız ne demek istediğimi. ya da dof calculator diye aratırsanız googleda verileri kendiniz girerek de matematiksel olarak görürsünüz.
edit: Depth of field - Wikipedia, the free encyclopedia okumanızı tavsiye ederim eğer ingilizceniz varsa
Yabancı forumlar dahil olmak üzere çoğu Fotoğraf forumlarında yapılan yanlışa burada da rastladığımı yazarak uyarmak istedim, kaynak göstererek hiç kimseyi bildiği yoldan alıkoymak istemem, zaten bu yüzden bilgi paylaşımı yapamıyorum. Çoğu üyeler çok bilgili olduğundan böyle tartışmalara girmek beni yorar ve hiç faydası olmaz.
Ben kişisel bilgi ve birikimimi aktarmak istedim; " Depth of field - Wikipedia, the free encyclopedia " kaynak gösterseniz bile o kaynağı sizin veya benim gibi biri yazdığına göre...... (Linkte sizin yeni düzenleme yapabileceğiniz yazılı.. ben bir düzenleme yapmamayı uygun buldum.)
Yazdıklarım sizin için yanlış ıse ciddiye almayın, bildiğiniz yolda devam etmeniz en doğrusudur.
Konu vedib tarafından (20.September.2013 Saat 16:52 ) değiştirilmiştir.
bu tür konular göreceli değildir malesef ya doğru ya yanlıştır. o yüzden bildiğiniz bir akademik kaynak varsa lütfen paylaşın alan derinliğinin sensör boyutuyla alakası olmadığını. ben size bildiğimi söyleyeyim; isterseniz ayrıyetten kaynak da bulurum alan derinliği hesabıyla ilgili. alan derinliği formülünde circle of confusion denilen bir birim daha vardır kendisi hyperfocal distance hesabında kullanılır. circle of confusion ise sensör boyutunun binde bilmem kaçı olarak hesaplanıyor genelde. mühendislik bilgisi olarak daha ayrıntılı bilgi isterseniz de paylaşabilirim.
DSLR Fotoğrafçılık dışında, temel fotoğrafçılık bilgisi olan hiç bir kullanıcı yazdıklarınıza katılmaz. İster akademik ister sansasyonel bilgi olsun hiçbir şey değişmez. Odak düzlemine düşen görüntü hiç bir şekilde değişmez. Orta ve büyük format gövde kullanan kullanıcılar bu olaya daha vakıftır. Büyük veya küçük film koymakla görüntüde değişiklik olmaz sadece kaydadilen alan değişir. Fazla tartışmaya girmek istemem, kişi inandığı dışında bir şeyi kabul etmek istemez. En doğruyu deneyerek elde edebilirsiniz, benim anlattıklarımın bir faydası olacağını düşünmüyorum.
benim anlattığım şeyleri hiç bir temel fotoğrafçılık bilgisi olan insan bilmez zaten. çıkın sorun bakalım circle of confusion neymiş neyi etkilermiş kaç kişi bilecek. bunlar ileri optik bilgisi ile öğrenilen şeyler. ister akademik ister sansasyonel bilgi demeniz de ayrıca komik ve yeni bilgiye ne kadar kapalı olduğunuzu gösterir. bundan 6 ay önce ben de sizin gibi düşünüyordum ama araştırmayı ve teknik detayları seven biri olduğum için oturdum araştırdım. o yüzden kişi eğer bilime inanıyorsa her bilginin bir gün çürütülebilir olacağını bilir ve araştırdıkça öğrenir. ileri derece fizik bilgisi olan ve optiklerle ilgili olan arkadaşlarınız varsa bir sorun derim veya oturup gerçekten bir araştırın. burası gibi fotoğrafçı forumlarını değil ama literatürü, optik dizayn kitaplarını araştırmanız gerekiyor. o zaman sansasyon neymiş görürsünüz. tartışmayı çok uzatmaya gerek yok çünkü ben size ne kadar akademik bilgi profesörlerin yazdığı kitaplardan alıntılar koysam da siz değişmez diyeceksiniz. o yüzden bildiğiniz gibi devam edin ama etrafta söylemeyin araştırmayı bilen biri sadece güler bu dediklerinize.
Sayın Arda Bey, amacım sizi eğlendirmek bunuda başarabildim!!!!!!!
Ben sizi, siz beni tanımazsınız; tamamda benim bilgi birikim kapasitemi bilmediğiniz için atıp tutuyor, yabancı terim sokuşturarak kendinizi kabul ettirmeye çalışıyorsunuz, Forumdan ayrılan birikimli üyelerin yerine kendinizi aday olarak gösteriyor olabilirsiniz, Zaten optik bilgisi ile kaydediciyi (sensör) birbirine karıştırdığınız için bu konuda birikim sahibi olmadığınızı ilan ettiniz. Canon EOS 600D, Canon EOS 5D Mark III gibi ekipmanı yazıp ne kadar ezik olduğunuzu yazmış oldunuz. Bana saldırı amacınızı çözemedim,herhalde son günlerin müzmin hastalığı, Ben sadece bilgi aktardım, doğru veya yalnış olabilir. Okuma veya uygulama zorunda değilsiniz. Ayrıca yazdıklarım sağlığa zararlıdır. Herşey gönlünüzce ve bildiğinizce olsun.
Bu eski lensler 5d mark 2 ye filan takılabilir mi aparatı filan var mıdır bunların ?
5D Mark II,EF 24-105mm f/4 L IS USM,EF 50 MM F:1.8 II,Sony cybershot DSC-V1,4X Carl Zeiss optical zoom F2.8-F4.0
"VARLIĞIM, TÜRK VARLIĞINA ARMAĞAN OLSUN. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE...."
Yüksek sesle bir daha söyle
"NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE..."
Bokeh olayı harika bişey ya, olcak bi tane 85mm bokehler içinde yüzeceksin
Çok güzel bir konuymuş ama ben daha yeni başladım ve benim lens18-55 olduğu için hiç bir işe yaramıyormuş yeni bir lens Aldığımda ilk işim bu konu üzerine çalışmak olacak
bu ğüzel paylaşım için teşekürler.
Ellerinize sağlık, çok güzel fotoğraflar....