CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Toplam 17 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 17 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree14Likes
  • 13 Post By enesoz
  • 1 Post By haplo

Konu: Fotoğraf Projesi Hazırlamak

  1. #1
    enesoz
    Guest

    Standart Fotoğraf Projesi Hazırlamak

    Uzun zamandır uzerinde araştırma yaptığım ve ne yazıkki pek fazla bilgi edinemediğim yada bilgi almak isteyipte cevap alamadığım günlerin ardından.
    Çok değer verdiğim bir abimden gelen, az sonra paylaşacağım bu yazı, kafamdaki bir çok soruyu ve bilinmezliği ortadan kaldırdı.

    Umarim sizlerde faydalanirsiniz, ben çok sordum ama bu kadar guzel anlatım maalesef bulamadım.
    Bu arayış surecinde bana vaktini ayıran, bütün herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

    Yazıyı hazırlayan, beyfendi ile bizzat email üzerinden sohbetimiz oldu, dilerseniz kendi sitesinden yada kendinden bilde alabilirsiniz.

    Mahmut Özturan bey'e burdan sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum, sitesinde paylaştığı diğer yazılarınıda okumanızı tavsiye ederim.

    Fotoğraf Projesi Hazırlamak


    1. Başlangıç

    Proje, bir kişi ya da grup tarafından, belirli bir başlangıç ve bitiş süresinde, belirlenmiş hedefler doğrultusunda, kaynak kullanılarak gerçekleştirilen eylemler bütünüdür.

    Fotoğraf projeleri, genellikle bireysel çalışmalar gibi görülseler de, her projede olduğu gibi, aslında bir grup çalışmasıdır ve bu bir zorunlu gerekliliktir. Proje, sadece bir kişinin çalışmalarının sonucu olamaz; yararlanılanlar, rehberler, danışmanlar, ve pek çok yardımcı unsurlar, hep projenin birer parçasıdırlar. Ama bununla birlikte, gerçek anlamda da birden fazla kişinin bir araya gelerek ve projenin üretilmesi için görev bölümü yaparak, bir grup tarafından da sonuçlandırılmış olabilir.

    Projeler yaratıcı, bilimsel, uygulanabilir, yarar sağlamaya dönük, açık ve anlaşılır olmalıdır. Projelerde, konunun tanımı, amacı ve hedefleri arasında anlamlı bir bağ kurulmalıdır. Proje, hazırlayanların kendi özgün tarzı ve tasarımı olmalıdır. Projeler, alanına yeni, özgün ve estetik bir bakış açısı getirmelidir. Proje sonucunda, amaç ve hedeflerine ulaşıldığı bilimsel olarak gösterilmelidir.

    Fotoğrafla ilgilenen her birimiz, çalışma ve üretimlerimizi bir yerlere taşımayı, başarılı yapıtlar üretmeyi ve üretimlerimizi de çevremizle paylaşmayı hedefler, bunun için düşünür ve planlar yaparız. Çünkü fotoğraf çekmek, fotoğraf çalışmaları yapmak ve uzun üretim süreçleri, eğer bir amacı varsa bir anlam ifade edecektir ancak. Projeler düşünmek, tasarlamak, üretmek ve paylaşmak, her fotoğrafçının önemli bir hedefi olmak durumundadır. Eğer ürettiklerimiz, öylesine sadece bir yerlerde arşivleniyor, depolanıyor ve bir süre sonra da kaybolup – yokolup gidiyorsa, harcanan paraya, harcanan zamana ve de en önemlisi harcanan emeğe yazık olacaktır. Bu nedenle, eğer fotoğrafla içiçe bir yaşamımız varsa; kurslar, dernekler, atölyeler, geziler... hep yaşamınız olmuş ise, artık “iyi ve güzel” fotoğraflar üretebiliyorsanız, kendinize özel bir proje planlamanızın da zamanı gelmiş demektir. Buna inanmanız ise bir başlangıç olacaktır.

    2. Konu Belirleme

    Bir proje planlamak için yapılacak ilk şey, konu belirlemektir. İşin en önemli ve en zor aşamasıdır bu. Çünkü doğru konu belirlemek; sizin kendi bireysel fotografik geçmişiniz, yeterlikleriniz ve yetenekleriniz ile doğrudan ilgilidir ve yapılacak yanlış bir konu seçimi, daha başından belli olan bir başarısızlık olasılığını doğurabilecektir. Proje konusu belirlerken fotoğrafçı, geçmişte ağırlıklı olarak hangi konuları çalıştığını, hangi konulara yakınlık duyduğunu dikkatle gözden geçirecek, bu kapsamda, bu bilgi ve saptamalar ışığında “kendisine özel” proje konusunu belirlemeye çalışacaktır. Kendi bireysel olanaklarını, zaman ve güçsel sınırlamalarını doğru değerlendirmeli, neyi yapabileceğini ve neleri yapamayacağını doğru bir şekilde önceden görebilmelidir. Kimi zaman, çok güncel bir konu dikkatinizi çekebilir, ilgi çekeceği düşünülebilir. Ama bu konu eğer sizin kendi ilgi alanınız ve olanaklarınız dışında ise, bir kez daha düşünmeniz gerekir. Konu, kesinlikle sizin bireysel ilgi alanınıza giren ve üretim sürecinde zevkle çalışabileceğiniz bir konu olmalıdır. Önemli olan bir projeyi istemek, çalışmak, çalışıyor olmak değil; projenin hedefine ulaşabilmesidir.

    3. Amaç

    Her projenin bir amacı, bir hedefi mutlaka vardır, olmalıdır. Belirlenen konuda yapılacak çalışmalar ile, sonuçta varılacak noktada, elde edilecek ürünlerle bir amaç hedeflenir. Projeyi üreten kişi ya da kişilerin amaçlarına ulaşmış olmaları, kendilerinin saptama ve kararlarıyla değil, projenin sunulduğu kurum ya da çevre tarafından başarılı bulunması, beklenen ve umulan etkiyi yaratmış olması ile değerlendirilir.

    4. Beklenen Sonuçlar

    Proje sonuçlandırıldığı zaman neler elde edileceğini, hangi düşüncelere hizmet edileceğini, izleyicilere hangi estetik değerleri kazandırmayı planladığını, verilmek istenen bir toplumsal mesaj varsa, bunu hangi başarı düzeyinde sağlayabileceğini, sosyal içerikli projelerde, projenin amacına ulaşılabilmesinin gerektirdiği altyapı ve koşulların gerçekliğini, yapılacak çalışmaların sonunda ortaya çıkacak yapıt ya da yapıtların projenin temel amaç ve hedefleriyle ne denli örtüşebileceğinin önceden düşünülmesi gerekir.

    4. Araştırma - İnceleme

    Proje konusu belirlendikten sonra, fotoğraf çalışmaya ve üretmeye hemen başlamak yanlış olur. Belirlenen konunun ciddi ve detaylı bir araştırmasının yapılması gerekir. Yapılacak araştırma, günümüzde internet ortamının sağladığı mükemmel kolaylıklar nedeniyle hiç de zor olmayacaktır. Konunuza odaklanmanız, gerçekçi ve yeterli bir zaman ayırmanız yetecektir. Ayrıca, çevrenizde yararlanabileceğiniz kaynak kişi ve kurumları da belirledikten sonra araştırma ve incelemelerinize başlayabilirsiniz. İnternet öncesi dönemlerde bir proje hazırlığı için, kişi ve kurumlarla yazışmalar ve kütüphanelerde geçirilen zamanları tahmin bile edemezsiniz! Proje konunuzun aynısı veya benzeri daha önce çalışılmış ise, işiniz daha zordur; çünkü tümüyle farklı bir proje üretemezseniz, öncekinin gölgesinde kalırsınız ve hatta önceki var olandan etkilendiğiniz ve alıntı yaptığınız savlarından kendinizi kurtaramazsınız. Bu nedenledir ki, konu gerçekten önemlidir. Benzer özellikler taşıyan projeleri de çok dikkatlice incelemek durumundasınız. Çünkü daha sonra hazırlanan benzer konulu bir projenin, önceden var olanın - olanların etkisinde ve ışığında hazırlandığı varsayılacağından, projenizin beklediğiniz ilgi ve saygınlığı görmesi de zorlaşacaktır. Projenizi çalışmaya başlamadan önce, araştırma – inceleme döneminizde, konunuza tam hakim olmanız gerekir. Bunun için, kendi belirlediğiniz proje konunuzu tam olarak içselleştirme ve bir anlamda proje konunuzla tam bir bütünleşmeyi başarmanız gerekir. Projenize odaklanmanıza engel olabilecek en küçük bir sorunun, projenizin başarısından pek çok şeyi eksik bırakabileceğini unutmamalısınız.

    Projenizin ön araştırmasına, öncelikle proje konunuzun daha önce herhangi bir alanda çalışılıp çalışılmadığını; çalışılmış ise, çalışılmış olanların sizin konunuz ve alanınız ile ilgileri, benzerlikleri ve bağları üzerinde detaylı bir araştırma yapılmalısınız. Sizin konunuz çalışılmamış ise, bu kez de benzer konulu projeleri araştırmalısınız. Çünkü bazen, farklı konu gibi görünseler de içeriklerinin çok benzer olduklarına tanık olabiliyoruz. Farklı alanlardaki benzer konular ile, sizinle aynı alanda, kendi konunuzla ilgili diğer proje çalışmalarını da incelemeniz gerekebilir. Yapılacak tüm araştırma ve incelemelerin çok zaman alması da olasıdır. Sabırsızca ve heyecanla, bir an önce projeniz için üretim çalışmalarına başlama yanlışına asla kapılmamalısınız. Çünkü projenize yetersiz ve donanımsız başlamanız, başarıyı sizden uzaklaştırabilir.

    Yapacağınız araştırma ve incelemeler sonunda, elde ettiğiniz bilgiler ışığında, proje konunuzu tekrar gözden geçirme, ekleme, yenileme ve hatta tümüyle konunuzu değiştirme olasılığına karşı da hazırlıklı olmalısınız. Çünkü yapacağınız araştırmalarda, konunuzu çalışmanızın ya da bu konuda başarılı bir proje üretmenizin, sizin özel koşullarınıza, olanaklarınıza, birikim ve alt yapınıza göre çok zor olacağını saptayabilirsiniz. Böylesi gerçekçi bir saptamaya rağmen, yine de ısrarla aynı konunuzu çalışmak istemenizin doğru ve akılcı olmayacağını görebilmeli ve gerçekçi kararlar verebilmelisiniz.

    5. Çalışma Programı

    Proje süreci, proje fikrinin ortaya çıkışıyla başlayan ve bu fikrin yazıya dökülmesi, geliştirilmesi, yürütülmesi, tamamlanması ve değerlendirilmesini içeren bir çalışma programı gerektirir.

    Projenizle ilgili gerekli araştırma ve incelemeleri yeterince yaptığınıza inandığınız zaman sıra, gerçekçi bir çalışma programı yapmanıza gelmiştir. Çalışma programı, doğru ve zengin bir içeriğe sahip olmalıdır. Neleri, ne zaman, nasıl yapmayı düşündüğünüzü, tasarladığınızı, planladığınızı en küçük bir detayı bile gözardı etmeden not almalısınız. Her önemli iş için hazırlanması önerilen “akıl defteri” gibi, sizin hazırlayacağınız “Proje Çalışma Programı” defterinizi büyük bir özenle hazırlamalısınız. Bilgisayar her şekilde yaşamımızın bir parçası oldu; bu çalışma notlarımızı bilgisayarınıza tabii ki not edebilirsiniz. Ama, her an yanınızda taşıyabileceğiniz ve kolay ulaşılabilir, kullanımlı bir “not defteriniz” mutlaka olmalı. Otobüste, arkadaş toplantınızda, gece yatağınıza uzandığınızda... projenizle ilgili aklınıza gelebilecek her düşünceyi “hemen” not alabilmelisiniz ve hiç bir düşünceyi küçük görmemelisiniz.

    Çalışma programınız gerçekçi olmalı. Özel yaşamınızın zorunluluklarını, sorumluluklarınızı ve olanaklarınızı en iyi siz bilirsiniz. Gerçekçi olmayan bir çalışma programı ile başarıya ulaşmak olanaksızdır. Çalışma saatleriniz, beslenme ve uyku saatleriniz yaşamınızın en temel birer gerçeği iken, “ne olur ki.. birşey olmaz.. ben hallederim..” gibi insanı disiplinden uzaklaştıran kontrolsüz iç söylemlerinize asla değer vermemelisiniz. Proje konunuzu çalışmanın gerektirdiği zaman ve olanaklara bağlı kalmanız ve koşullarına uymanız sizi başarıya taşıyacaktır. Programınızda “aylık – haftalık - günlük” bölümlerin bulunması gerekir. Mevsim koşulları bile çoğu zaman proje çalışmalarında başarıyı etkileyici ya da engelleyici bir öge olabilir. Bu nedenle, projenin üretimine başlamadan önce, proje konusunun gerektireceği tüm gereksinim ve koşulların unutulmaması ve önemle dikkate alınması gereklidir.


    6. Rehber ve Danışman
    Proje çalışmaları süresince, projeyi hazırlayan kişi ya da kişilerin özgeçmiş, altyapı, birikim ve deneyimleri ne olursa olsun, zaman zaman ve gerektikçe görüşlerine başvurulacak, değerlendirmeleri alınabilecek, farklı bakış açıları kazandırabilecek kişi ve kurumlardan rehberlik ve danışmanlık almaları yerinde ve uygun olacaktır. Tümüyle kendi iç dünyasıyla başbaşa, kendi içine kapanıp, kendi ölçüleri içinde hazırlanacak bir projenin, bireysel beğeni ölçütlerinden öteye bir anlam ifade etmesi zor olacaktır. Projelerin özgünlüğü, rehberlik ve danışmanlıkla olumsuz etkilenmeyeceği gibi, daha da anlamlı olacağını ve zenginleşeceğini unutmamak gerekir. Günlük yaşamda da, ciddi konularımızda, nasıl inandığımız ve güvendiğimiz insanların görüş ve düşüncelerine gereksinim duyuyorsak, aynı şekilde, proje çalışmalarımızda da bu yolu izleyebiliriz.

    7. Üretim Süreci

    Projenin konusu, amacı ve hedefi belirlendikten, gerekli ve yeterli araştırma ve incelemeler de yapıldıktan sonra, çalışma programınız doğrultusunda ve akıl defterinizin rehberliğinde üretim süreciniz başlar. Bu uygulama döneminde, sizin o günlere kadarki bilgileriniz, birikimleriniz ve deneyimleriniz en önemli birincil yardımcılarınız olacaklardır. Özgüven gerekli ve çok önemlidir, ama “sınırsız bir özgüven düşünce ve inancı” insanlara yanlışlar yaptırır. Bu nedenle, üretim sürecinde, bir taraftan üretim çalışmaları yapılırken, diğer taraftan da, aynı zamanda öğrenme ve araştırmalarımız da devam edecektir. Çevremizden, bilgi ve deneyimine inandığımız kişilerden ve kurumlardan alacağımız rehberlik ve danışmanlık ile, projemizin amacına ulaşmasını daha kolaylıkla sağlayabiliriz. Burada en önemli nokta, konumuza ve çalışmalarımıza gerçekten tam olarak odaklanabilmektir.

    8. Seçim, Sonuç ve Rapor

    Bir fotoğraf projesinde, çalışmaların merkezinde fotoğraflar yer alacağına göre, çalışmalarımızın ve üretimlerimizin her aşamasında, yaptığımız çalışmaların ve üretimlerin, projemizin konusuyla ne kadar yakın ilgili olduklarını ve bu çalışmalarımızla amacımıza ulaşabilmenin olasılık derecesini asla unutmamalıyız. Fotoğraf çalışmalarımızın içinden, hangi karenin, hangi nedenle “iyi ve güzel” olduğunu ve hangi özelliğinden dolayı projeyi çok ya da en iyi anlattığını çok iyi bir şekilde gözlemlememiz ve seçimlerimizde doğru kararlar vermemiz gerekecektir.

    Projenin sonuçlandırılması aşamasında, uygulamaların anlamlı, amacına ve hedefine uygunluğu üzerinde yapılacak son yorum, düşünce ve değerlendirmelerimizle, hedefimize varmış olmanın haklı gururunu yaşamak üzeresinizdir. Projenin bitiminde, genel amaçlı projelerde uygulanagelen “rapor hazırlama” uygulamasının da yararlı olacağını ve gerekliliğini anımsatmak isterim.

    Proje raporlarında:
    1) Projenin amacı: Kısaca projenin niçin hazırlandığı,
    2) Giriş: Proje konusunun kısa bir özet ve tanıtımı,
    3) Yöntem ve teknikler: Kullanılan yöntem ve teknikler,
    4) Sonuç: Proje ile varılan noktanın bir yorumu,
    5) Kaynakça: Projeye yardımcı olan kaynaklar belirtilir,
    6) Teşekkür: Projeye yardımcı olan kişi ve kurumlara,
    7) Proje özeti: Projenin adı, amacı ve hedefini tanıtan bilgiler,
    bölümlerinin yer alması uygun ve yararlı olacaktır. Çok uzun olmamak koşuluyla, ortalama 100-150 sözcükle hazırlanacak rapor, gerektiğinde kullanılmak üzere hazır bulundurulmalıdır. Projenizin tanıtım ve kalıcılığına da yardımcı olacaktır.

    Bir projenin amacına ulaşmış olması, sahibine haklı bir gurur ve onur yaşatacaktır.

    Nice “iyi ve güzel” yararlı projeler diliyorum.

    Saygılarımla

    Mahmut ÖZTURAN
    Ocak, 2011
    www.mahmutozturan.net











  • #2
    mrtkrts - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Murat Karataş
    Makina:
    5DM2
    Üyelik tarihi
    30.August.2009
    Nereden
    Ankara
    Yaş
    43
    Mesajlar
    412

    Standart

    Çok yararlı bir bilgi Salih Bey,

    Teşekkürler










    Memento Mori -
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #3
    enesoz
    Guest

    Standart

    Alıntı mrtkrts Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Çok yararlı bir bilgi Salih Bey,

    Teşekkürler
    Estafiruallah, Mahmut Bey'e teşekkür etmek gerekiyor











  • #4
    mrtkrts - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Murat Karataş
    Makina:
    5DM2
    Üyelik tarihi
    30.August.2009
    Nereden
    Ankara
    Yaş
    43
    Mesajlar
    412

    Standart

    Alıntı enesoz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Estafiruallah, Mahmut Bey'e teşekkür etmek gerekiyor
    Ona gıyabında teşekkür ediyorum ama bu çok hassas bir konu ve eminim sizin paylaşımınız ile birçok arkadaşın aklında bir fikir oluşacaktır.










    Memento Mori -
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #5
    haplo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    erman karabaş
    Makina:
    Canon 6D
    Üyelik tarihi
    29.December.2010
    Nereden
    antalya
    Mesajlar
    216

    Standart

    kendi adıma çok yararlı oldu...
    fotoğraf için bir proje hazırlamak tam anlamıyla bir ekip işi her ayrıntıyı tek başınıza halledebilmeniz oldukça güç olabilioyor kimi zaman planlı gitmek şart...
    Yazı için teşekkürler...










    enesoz likes this.
    Canon EOS 6D - Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC - HELIOS 44M-6 F2 58mm - Canon 50mm f/1.8 - YONGNUO 560 II X 2 - Digipod A2841P + BH-18N - Lowepro Flipside 300

  • #6
    muratyilmaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    murat yılmaz
    Makina:
    DDDDD mMm
    Üyelik tarihi
    24.November.2010
    Nereden
    izmir
    Mesajlar
    756

    Standart

    mahmut beyin diğer yazılarına nasıl ulaşabilriz.










    Amatörler ekipman ,profesyoneller para, ustalarsa ışık için endişe ederler

  • #7
    enesoz
    Guest

    Standart

    Kendi sitesinde vardı, fakat sitesi yenilendigi icin suan yazıları okuyamıyoruz, sadece başlıklar gozukuyor.
    ilerde yazılarda okunur hale gelirler sanıırm.











  • #8
    muratyilmaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    murat yılmaz
    Makina:
    DDDDD mMm
    Üyelik tarihi
    24.November.2010
    Nereden
    izmir
    Mesajlar
    756

    Standart

    biraz önce kendisi 1 nisan itibaren ulaşılabilir hale gelecek dedi.










    Amatörler ekipman ,profesyoneller para, ustalarsa ışık için endişe ederler

  • #9
    promete - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Atalay Mete
    Makina:
    Sony RX100 M3 Nikon D3300, Nikon 35 mm f/1.8, Nikon 50 mm 1.4 G, Nikon 55-200 mm ve Nikon 16-85 VR, Sigma 105mm2.8 Macro
    Üyelik tarihi
    17.July.2011
    Nereden
    Antalya
    Yaş
    67
    Mesajlar
    2,661

    Standart

    Bu bilgiler ışığında hazırlanmış, "doğru" bir proje örneği var mıdır?

    Lafı çok gevelemeden görüşümü söylemek isterim:

    Başlığı gördüğümde proje'nin hangi anlamda kullanıldığını merak ettim.
    Zira, "Projeksiyondan" (yansımadan) gelen anlamıyla herhangi bir kreatif çalışma anlamına da gelebilir. Örneğin Enes'in "yemek fotoğraflarıı" bir kreatif projedir. Tunapala'nın web sayfası da böyle bir projedir. Bu projelerin yukarda tarif edildiği gibi hazırlanması, sunulması herhalde düşünülemez.

    Bilimsel proje apayrı bir konu. Her şeyden önce bir iddia (sav) ile ortaya çıkar, çıkmalıdır. Bilimsel projelerin temel amacı, bilimsel merakı karşılamaktır. Bilimsel projeler başka bir amaçla da yapılırlar; herhangi bir konuda yapılan işlerin bilimsel olup olmadığını sınarlar.Pozitif bilimlerde "Bilimsel" olmanın temel niteliği, her deneyde ölçülebilir, denetlenebilir verilerle aynı sonucu veriyor olmasıdır.

    Fotğraf gibi bir görsel sanat dalına, özgür olmanın, farklı olmanın en çok arandığı bir alanda bilimsel proje mantığı ile yaklaşmak konuyu çok zorlamak en hafifinden çok genellemek olabilir. Sanayi fotoğrafçılığı, bilim fotoğrafçılığı, astrofotografi, vb gibi bilimsel projelerin bir parçası olarak daha doğru, daha bilimsel sonuçlar almaya yönelik projeler için evet, Mahmut beyin sunduğu yaklaşım kullanılmalıdır.










    Konu promete tarafından (20.March.2013 Saat 22:50 ) değiştirilmiştir.
    Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
    Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
    Yeşil dallarız dünya ağacından
    Gençlik denen bir millet var, ondanız.
    NHR.

  • #10
    promete - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Atalay Mete
    Makina:
    Sony RX100 M3 Nikon D3300, Nikon 35 mm f/1.8, Nikon 50 mm 1.4 G, Nikon 55-200 mm ve Nikon 16-85 VR, Sigma 105mm2.8 Macro
    Üyelik tarihi
    17.July.2011
    Nereden
    Antalya
    Yaş
    67
    Mesajlar
    2,661

    Standart

    Alıntı muratyilmaz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    biraz önce kendisi 1 nisan itibaren ulaşılabilir hale gelecek dedi.
    şu anda ulaşılabiliyor










    Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
    Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
    Yeşil dallarız dünya ağacından
    Gençlik denen bir millet var, ondanız.
    NHR.

  • #11
    enesoz
    Guest

    Standart

    Alıntı promete Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bu bilgiler ışığında hazırlanmış, "doğru" bir proje örneği var mıdır?

    Lafı çok gevelemeden görüşümü söylemek isterim:

    Başlığı gördüğümde proje'nin hangi anlamda kullanıldığını merak ettim.
    Zira, "Projeksiyondan" (yansımadan) gelen anlamıyla herhangi bir kreatif çalışma anlamına da gelebilir. Örneğin Enes'in "yemek fotoğraflarıı" bir kreatif projedir. Tunapala'nın web sayfası da böyle bir projedir. Bu projelerin yukarda tarif edildiği gibi hazırlanması, sunulması herhalde düşünülemez.

    Bilimsel proje apayrı bir konu. Her şeyden önce bir iddia (sav) ile ortaya çıkar, çıkmalıdır. Bilimsel projelerin temel amacı, bilimsel merakı karşılamaktır. Bilimsel projeler başka bir amaçla da yapılırlar; herhangi bir konuda yapılan işlerin bilimsel olup olmadığını sınarlar.Pozitif bilimlerde "Bilimsel" olmanın temel niteliği, her deneyde ölçülebilir, denetlenebilir verilerle aynı sonucu veriyor olmasıdır.

    Fotğraf gibi bir görsel sanat dalına, özgür olmanın, farklı olmanın en çok arandığı bir alanda bilimsel proje mantığı ile yaklaşmak konuyu çok zorlamak en hafifinden çok genellemek olabilir. Sanayi fotoğrafçılığı, bilim fotoğrafçılığı, astrofotografi, vb gibi bilimsel projelerin bir parçası olarak daha doğru, daha bilimsel sonuçlar almaya yönelik projeler için evet, Mahmut beyin sunduğu yaklaşım kullanılmalıdır.
    Atalay abi, degindiğin noktayı çok iyi anladım.

    Fotoğraf projesi başlangıç ve hazırlık sureci, bu konuda tecrubesi olmayanlar icin ciddi bir muamma.
    Açıkçası bu bilgi bile benim için biri için çok ciddi bir başlangıç.











  • #12
    promete - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Atalay Mete
    Makina:
    Sony RX100 M3 Nikon D3300, Nikon 35 mm f/1.8, Nikon 50 mm 1.4 G, Nikon 55-200 mm ve Nikon 16-85 VR, Sigma 105mm2.8 Macro
    Üyelik tarihi
    17.July.2011
    Nereden
    Antalya
    Yaş
    67
    Mesajlar
    2,661

    Standart

    Enes, bilginin ya da öğrenmenin kimseye zararı olmaz diye genel bir inanış vardır.
    Sana gerçek bir öykü:
    Üniversitemizde kurulan fotoğraf, sinema, müzik, dağcılık gibi öğrenci kulüplerinden birisi de bilimsel araştırma kulübüydü. Daha birinci sınıfta bu kulübe üye olan öğrencilerimizden laboratuvar ortamına kendilerini kaptırarak sınıfta kalıp sonra da fakülteyi terk edenler oldu. Bu kulüp, kapatıldı!
    Kapatılma önergesi veren bendim. Üniversitenin her öğrencisinin bilimsel yöntemleri öğrenerek eğitim alması için var olduğumuzu inkar ederek bir grup öğrenciye ayrıcalık sağlamış oluyorduk. Sonuçlarından sadece birini anlattım.

    Bilim ayrıca hobi olamayacak kadar pahalı bir uğraştır. Bakmayın siz üniversitelerin (özelde tıp fakültelerin denmek isteniyor) "zarar ettiği" açıklamalarına.Bir yandan fiyatı belirleyen, faturayı denetleyen, kesintiyi yapan ve parayı ödeyen aynı kurum olunca hangi bilimsel yöntemle zarar açıklanıyor bilemiyorum. Yeterli para verirsen zarar etmez! Öte yandan bilimin zarar ettiği, kar zarar ilişkisi içinde değerlendirildiği dünyadaki belki de evrendeki tek canlılarız!

    Bilimsel çalışmalar için hem yeterli teorik bilgiye hem de metodolojiye tam olarak hakim olma gereği vardır. O nedenle herbilimsel projenin danışmanları vardır. Proje zaten var olan ve işi bu olan belli kurullardan (üniversitelerde genelde anabilim dalı kurulları, bölüm kurulları, etik kurullar, vs gibi) onaylanmış, denetlenen, finanse edilen, değerlendirilen işlerdir.

    Mahmut beyin yazdıkları, bilimsel ortamlar dışında gerçekleştirilmesi neredeyse mümkün olmayan önermeler olmaları nedeniyle arkadaşlarımı sonuç alamayacakları, oldukça zaman ve para kaybedecekleri maceralara sürükler endişemi dile getirmek istedim.

    Son olarak, bilimsel projeler tamamlandıklarında bilimsel eserler olarak ortaya konurlar. Mahmut beyin de söylediği gibi, bilimsel platformlarda değerlendirilmeleri için. Sosyal medyaya malzeme olmaları için değil.










    Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
    Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
    Yeşil dallarız dünya ağacından
    Gençlik denen bir millet var, ondanız.
    NHR.

  • #13
    enesoz
    Guest

    Standart

    Alıntı promete Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Enes, bilginin ya da öğrenmenin kimseye zararı olmaz diye genel bir inanış vardır.
    Sana gerçek bir öykü:
    Üniversitemizde kurulan fotoğraf, sinema, müzik, dağcılık gibi öğrenci kulüplerinden birisi de bilimsel araştırma kulübüydü. Daha birinci sınıfta bu kulübe üye olan öğrencilerimizden laboratuvar ortamına kendilerini kaptırarak sınıfta kalıp sonra da fakülteyi terk edenler oldu. Bu kulüp, kapatıldı!
    Kapatılma önergesi veren bendim. Üniversitenin her öğrencisinin bilimsel yöntemleri öğrenerek eğitim alması için var olduğumuzu inkar ederek bir grup öğrenciye ayrıcalık sağlamış oluyorduk. Sonuçlarından sadece birini anlattım.

    Bilim ayrıca hobi olamayacak kadar pahalı bir uğraştır. Bakmayın siz üniversitelerin (özelde tıp fakültelerin denmek isteniyor) "zarar ettiği" açıklamalarına.Bir yandan fiyatı belirleyen, faturayı denetleyen, kesintiyi yapan ve parayı ödeyen aynı kurum olunca hangi bilimsel yöntemle zarar açıklanıyor bilemiyorum. Yeterli para verirsen zarar etmez! Öte yandan bilimin zarar ettiği, kar zarar ilişkisi içinde değerlendirildiği dünyadaki belki de evrendeki tek canlılarız!

    Bilimsel çalışmalar için hem yeterli teorik bilgiye hem de metodolojiye tam olarak hakim olma gereği vardır. O nedenle herbilimsel projenin danışmanları vardır. Proje zaten var olan ve işi bu olan belli kurullardan (üniversitelerde genelde anabilim dalı kurulları, bölüm kurulları, etik kurullar, vs gibi) onaylanmış, denetlenen, finanse edilen, değerlendirilen işlerdir.

    Mahmut beyin yazdıkları, bilimsel ortamlar dışında gerçekleştirilmesi neredeyse mümkün olmayan önermeler olmaları nedeniyle arkadaşlarımı sonuç alamayacakları, oldukça zaman ve para kaybedecekleri maceralara sürükler endişemi dile getirmek istedim.

    Son olarak, bilimsel projeler tamamlandıklarında bilimsel eserler olarak ortaya konurlar. Mahmut beyin de söylediği gibi, bilimsel platformlarda değerlendirilmeleri için. Sosyal medyaya malzeme olmaları için değil.
    Abi anlattıkların ışığında, Mahmut beyin yazısından sadece, fotoğrafla alaklı bir proje yada bir amaç belirlendiğinde, sadece konu başlıklarını ele alıp kafada kurulanı kagıda, bir resmiyete dokerek yol haritası yapılmasında kullanabilirmiyiz?

    Orneğin:
    Proje raporlarında:
    1) Projenin amacı: Kısaca projenin niçin hazırlandığı,
    2) Giriş: Proje konusunun kısa bir özet ve tanıtımı,
    3) Yöntem ve teknikler: Kullanılan yöntem ve teknikler,
    4) Sonuç: Proje ile varılan noktanın bir yorumu,
    5) Kaynakça: Projeye yardımcı olan kaynaklar belirtilir,
    6) Teşekkür: Projeye yardımcı olan kişi ve kurumlara,
    7) Proje özeti: Projenin adı, amacı ve hedefini tanıtan bilgiler,
    bölümlerinin yer alması uygun ve yararlı olacaktır. Çok uzun olmamak koşuluyla, ortalama 100-150 sözcükle hazırlanacak rapor, gerektiğinde kullanılmak üzere hazır bulundurulmalıdır. Projenizin tanıtım ve kalıcılığına da yardımcı olacaktır.














  • #14
    uyect - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Ümit Ertürk
    Makina:
    Canon
    Üyelik tarihi
    29.September.2011
    Nereden
    Ankara
    Yaş
    56
    Mesajlar
    138

    Standart

    Konuyu çok farklı yerlere götürmüşsünüz gibi geldi bana sayın promete...

    Enes arakadaşın açıklamak istediklerinden geçen sene İlbey arkaşın "Hat Boyu" adını koyduğu,
    özetle; birkaç günde fotoğraf çekip bunu arşivleme işini daha disipliner bir şekilde yaparsak, bunu projelendirirsek
    daha doğru, daha güzel olacağı, gerektiğinde de kolaylıkla çeşitli ortamlarda sunulabileceği ile ilgili bir paylaşım olarak yorumlamak daha doğru olur kanımca.

    Teoriden ve bilimsel çalışmadan çok pratikde yapılan çalışmayı daha düzenli bir kılfa sorak zaman ve emek harcarken ortaya daha değerli ürünler çıkartmak v.b.
    Ortaya çıkan bu ürünler ile birlikte aslında insanlara bu çalışmada ne yapılmak istendi, nasıl yapıldı, neler elde edilgi gibi değerli ve açıklayıcı kısa bilgiler vermek v.b.

    Bence biraz daha basit düşünmek lazım.











  • #15
    promete - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Atalay Mete
    Makina:
    Sony RX100 M3 Nikon D3300, Nikon 35 mm f/1.8, Nikon 50 mm 1.4 G, Nikon 55-200 mm ve Nikon 16-85 VR, Sigma 105mm2.8 Macro
    Üyelik tarihi
    17.July.2011
    Nereden
    Antalya
    Yaş
    67
    Mesajlar
    2,661

    Standart

    Ümit bey, ilk mesajımı tekrar gözden geçirmenizi dilerim. Sizin tanımladığınız, kreatif proje formatıdır. Yapılan işlerin projeksiyonu için herhangi bir metodolojiye itirazım olmaz.
    Asıl, konuyu bilimsel proje formatına sokmaya çalışmak, konuyu çok farklı -bana göre, açmaza- götürmek olur endişesi ile yazdım.
    Polemik olmaması için konunun referansı olan kişiyi değil Enes'in ve Tunapala'nın çalışmalarını referans vermiştim. Mahmut beyin sitesine girip adının üzerine tıklarsanız açılan sekmede projeler var. Mevcut üç proje de kreatif proje formatında hazırlanmış projelerdir. Yukardaki formatla uzaktan yakından ilişkileri yoktur.
    Objektif, ölçülebilir, denetlenebilir, her seferinde aynı sonucu veren deneylerle görsel sanatın ilişkisini kurmak sizin için olanaklı ise buyrun, yapın.










    Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
    Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
    Yeşil dallarız dünya ağacından
    Gençlik denen bir millet var, ondanız.
    NHR.

  • #16
    uyect - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Ümit Ertürk
    Makina:
    Canon
    Üyelik tarihi
    29.September.2011
    Nereden
    Ankara
    Yaş
    56
    Mesajlar
    138

    Standart

    Doğrudur.

    Bu forumda da da bilimsel projeden bahsetmek ve görsel sanatla ilişkilendirmek abes olur.
    Özetle kafa karışıklığına mahal vermeden olayları basit düşünmek ve basit yaşamaktaktan bahsetmek istedim.












  • #17
    mertomay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Mert Omay
    Makina:
    Canon EOS 600D
    Üyelik tarihi
    09.January.2013
    Nereden
    İzmir
    Yaş
    32
    Mesajlar
    38

    Standart

    Tam da evren kendi imkanlarını benim için oluşturmuşken ve bir projeye başlamayı düşünürken araştırdığım bir konuydu, bu başlık çok faydalı oldu. Teşekkürler.











  • Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •