Ah, keşke öyle olsa. Eğer elimizde bir camera obscura olsaydı söyledikleriniz doğru olurdu. Ama elimizde SLR yani objektifi değişebilen ve görüntü kalitesini bozmaya çalışan, odak mesafesinden ayna yapısına, sensör filtresinden elektronik devrelere kadar kayıplara neden olan body lerimiz var. Lenslerimiz de ne yazık ki camdan ibaret değiller. Onlarda da gerek ışığın dağılımını gerekse miktarını bozan, body den aldığı komutları yerine getirmeye çalışan elektronik ve mekanik kombinasyonlu elemanları var.
Yukarıda, DxO laboratuarlarında yapılmış olan, verdiğim örnekleri inceleyin. Malesef, belirgin fark var. O nedenle ne aradığını bilen arkadaşlarımız amaçlarına uygun lensi özellikle de ekonomik anlamda bu testlere başvurarak seçiyorlar. Yani FF makine iyidir; pahalı lens te mutlaka iyidir diye bir şey yok. Söylemek istediğiniz bu ise, anlaştık demektir.
Bir ilave; Belli başlı başvuru kaynağı olan inceleme sitelerinde aynı lens için iki grup (FF ve Crop) testler ayrı ayrı mevcut. Sonuçlar da farklı değerlendirilmiş oluyor. Yani, aynı lens iki farklı sensör grubu body de farklı davranış sergiliyor.