Amaç baskı olduğu için gerçek anlamda stüdyo makinesi orta formattır, Mamiya, Hasselblad gibi.
Ayrıca sensörde önemli olan mm^2 başına düşen efektif piksel sayısıdır . O yüzden Canon, daha verimli sonuç alabilmek için bazı modellerde piksel sayısını azaltıyor.
Hatta, kompakt makinelerden örnek vermek gerekirse mesela Canon PowerShot G10, 14.7 mp iken sonraki model olan G11 ve G12 , 10 mp olarak piyasa sürüldü, çünkü kompakt makine sensörüne 14 mp sığdırmak G10'da iyi sonuç vermedi.
Bir sensörün taşıyabileceği maksimum piksel yoğunluğunda optimum verim alınamaz. Piksel yoğunluğu azaldıkça temiz bir görüntü yakalamak kolaylaşır. Piksel yoğunluğunun düşük olması birim başına düşen tek bir pikselin büyüklüğünün artması demek, yani daha büyük tek bir pikselin ışığı yakalama kabiliyeti daha fazla olacaktır. Daha doğrusu büyük pikselin üzerine düşen foton miktarı haliyle daha fazla olacaktır, bu yüzden ışığı yakalamak kolaylaşıyor bu da full frame kameralarda yüksek ISO'ya rağmen noise ve gürültünün az olmasını sağlıyor. Ayrıca sensör boyutu büyüdükçe( ff ten sonra ortaformat) sensör aynı kalitede ya da boyutta daha fazla piksel taşıyabiliyor ki halihazırda 40-60 mplik sensörler mevcut. Eğer piksel yoğunluğu çok artarsa başka bir deyişle piksellerin büyüklüğü çok ufalırsa görebileceğiniz renk derinliği azalır, dinamik kontrast azalır, ışık hassasiyeti artar. Çok düşük ISO'da bile 200-400 ISO, çok fazla noise oluşur,renk sapmaları olur, cep telefonu kameraları buna en güzel örnektir.
Gerçekten, sensör boyutu ve piksel sayısı arasındaki bu denge çok önemli bir konu. Piyasaya sürülen her yeni yüksek mpli sensör, sayısal "chip-noise reduction" müdahalesi ile belli bir seviyeye getiriliyor. CMOS sensörlerde chip-nr sayesinde piksel seviyesinde noise gideriliyor alt model olan CCD sensörler de artık kompakt kameralar ve alt seviye ürünlerde aynı işi görüyor. Şu an piyasada yaygın olarak bulunan, çok yüksek piksel yoğunluğuna sahip ufak sensörler, bu sayede ISO ayarlarında kabul edilebilir ölçüde bir noise ile kullanılıyor
Sorun şu ki her üst modelde piksel sayısının artması, daha yoğun piksellere sahip sensörlere neden oluyor. Yüksek yoğunluk, yüksek ISO'da daha fazla noise demek. Noise sorunu da ne yazıkki piksel seviyesinde daha fazla chip-nr ile çözülmeye çalışılıyor.
Eğer amaç yüksek ISO'da minimum noise ise; o zaman sensörde, düşük yoğunluklu büyük piksellerin olması gerekir. İşte bu yüzden Nikon D3s (FF CMOS 12.1 mp), yüksek ISO performansında Canon 1D Mark IV'ü(1.3x APS-H CMOS 16.1 mp) geride bırakıyor.
Full format ----> 864 mm^2 / 12.1 e6 = 71.4 mu^2(micron) - tek bir pikselin büyüklüğü D3s (daha fazla ışık topluyor)
APS-H ----------> 548mm^2 /16.1 e6 = 34.03 mu^2(micron) - tek bir pikselin büyüklüğü Canon 1D Mark IV
Bu durumda Nikon D3s'teki piksellerin büyüklüğü Mark IV'ün 2.1 katı ve bu da neden ISO performansının iyi olduğunu açıklıyor.
Yine aynı şekilde D3s, aynı sensör teknolojisine sahip olmalarına rağmen düşük piksel yoğunluğundan dolayı, 24 mp'lik FF Nikon D3x'ten çok daha iyi bir ISO performansına sahip.
Bence açıkçası, Canon'un özellikle giriş seviyesi modellerde Aps-C sensörde
15-18 mp kullanması da biraz pazarlama taktiği gibi görünüyor; ki 2008'de çıkan Nikon D700, full-format bir kamera ve 12.1 mp. Baskı alınmayacaksa eğer; daha fazla mp, kesinlikle daha fazla verim demek değil.
Sensör Nedir? / Şipşak : Televidyon.com
Şu videoda 10.dakikadan sonra sensörlerle ilgili çok basit bir karşılaştırma vardı hatta :
iPhone 4 / Şipşak : Televidyon.com