CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Sayfa 1 Toplam 7 Sayfadan 123 ... SonuncuSonuncu
Toplam 127 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree108Likes

Konu: Crop Faktörlü Sensör Zoom Yapar Mı? Yoksa Mit Mi?

  1. #1
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart Crop Faktörlü Sensör Zoom Yapar Mı? Yoksa Mit Mi?

    Ön not: bu yazıda full frame ve APS-C sensör kıyası yapılırken full frame sensörün daha geniş yüzeyli piksellere sahip olduğundan iso başarımı, daha geniş dinamik aralığa sahip olması veya piksel başına daha iyi detay vermesi konu dışı tutulmuştur. Sadece APS-C sensörün etkisini anlatmak için yazılmış bir yazıdır.

    Giriş

    SLR yani tek lens yansıtmalı makinelerimizde değişik çekimler yapmak için değişik lensler kullanıyoruz. Bu lensler sabit odaklı veya zoom lenslerimiz arasından seçiyoruz. Yapısal olarak ikiye ayrılsa da perspektif etkilerinden dolayı da bu lenslerin aralıklarını süper geniş açı, geniş açı, standart açı, tele açı ve süper tele açı olarak adlandırabiliriz. Her marka kendine göre crop ve full frame uyumlu ürettiği lenslere kodlamalar koymaktadır. Canon firması ürettiği lenslerde lens kodlarında EF ve EF-S kodlarını kullanıyor. Bu kodlarda EF full frame uyumlu, EF-s APS-C sensöre uygun görüntü üretir anlamı taşımaktadır. Bu iki lens grubu arasında ürettiği görüntü boyu açısından fark bulunmaktadır; EF lensler EF-s lenslere göre daha büyük görüntü üretirler. Bir fark da yapısal farktır. EF-s lenslerin arka kısmı daha uzundur. Bu yapı da EF mount gövdede kullanılırsa aynaya çarpma sorunu olarak ortaya çıkar. Dolayısı ile Canon makinelerde EF-s lensler full frame sensörlü makinelerde kullanılamazlar. Aynı durum Nikon makinelerde problem teşkil etmez; makine FX sensörlü (full frame) olsa dahi üzerine takılan lense göre hareket ederek DX (crop) lens takıldığında ürettiği görüntüye uygun crop faktörü kadar algılama yapar.

    İki lensin ürettiği görüntü farkı için:


    Not: Örnek Talk Photography sitesinden alınmıştır.

    Daha önceleri filmli yani slr makineler zamanında 35mm x 24mm filmler şu anki full frame tabir ettiğimiz sensörün karşılığı olarak kullanılıyordu. Canon crop faktörü tabir ettiğimiz 1 / 1.6 boydaki küçük boylu sensörün filmli karşılığını bulmak için de yuvarlak hesapla 22mm x 15mm boyunda bir film kullanmak gerekecektir.

    Buraya kadar her şey normalken dijital makineler çıkmasıyla lensin ürettiği görüntüyü yakalayan yüzey olarak filmin yerine sensörler geçti. Yine aynı boyda sensörler görüntü yakalama işine devam eder oldular.

    İnceleme ve Analiz

    Küçük girizgâhımızdan sonra gelelim asıl konumuza: APS-C sensör zoom yapar mı?
    Cevap: tabi ki zoom yapmaz, dolayısı ile herhangi bir yakınlaşma söz konusu değildir.

    Pekâlâ nereden çıkıyor bu yakınlaşma veya zoom yapma işi?
    Kafa karıştıran bu sorun iki sensörün görme açısının birbirinden farklı olması ve filmden dijitale geçişle beraber denkleme farklı etkenlerin de dâhil olmasıyla sanki APS-C sensörde görüntünün büyümesi gibi bir yan etki ortaya çıkmış oldu.

    Peki bu yan etki nereden kaynaklanıyor?
    Bu tamamen makinelerin sensörlerinde belirli bir alana düşen megapiksel değerlerinin aslında aynı oranda olmamasından elde edilen iki görüntünün aynı öznitelikte olmaması sonucunu ortaya koyuyor ki kıyaslamaya elverişli olmamasına rağmen kıyaslanmasından kaynaklanıyor.

    Bu nereden çıktı şimdi derseniz:
    Buradan sonrasını bir iki örnek resim ile ve biraz matematikle anlatacağım.

    Resim 1:


    Resim 2:


    Resim 3:


    Resim 4:


    Not: Örnekler Talk Photography sitesinden alınmıştır.

    Yukarıda verdiğim örnekler üzerinden anlatmaya devam edersem:

    Değişkenleri en aza indirmek için çekimler objeye mesafe, kullanılan lens, odak uzaklığı ve diyafram açıklığı değişmeden yapılmalıdır.

    1 numaralı örnekte lensin ürettiği orijinal görüntüyü, 2 numaralı örnekte bu lensin takılı olduğu full frame sensörün yakaladığı görüntü miktarını, 3 numaralı örnekte 1.6 crop faktörlü sensörün aldığı görüntüyü, 4 numaralı örnekte iki sensör arasında oluşan görüntü farkını görüyoruz.

    Yukarıda da bahsettiğimiz gibi aradaki farkı anlayabilmek için diğer değişkenleri denklem dışında bırakmak gerekiyor. Bu yüzden diyafram, mesafe, yükseklik, lens ve odak uzaklığı aynı tutuluyor.

    Üretilen görüntüler incelendiğinde odak uzaklığı, mesafe ve diyafram değişmediği için alan derinliğinin ve perspektif etkinin değişmediğini görüyoruz. Bu üçünden herhangi birisi değişseydi alan derinliği direk değişirdi. Perspektif etki ise odak uzaklığına bağlı değişecekti. Tekrar hatırlatıyorum, biz burada sadece sensör büyüklüğünün etkisini araştırıyoruz.

    Kısa bir hatırlatma yapayım:
    Alan derinliğinde: odak uzaklığı artarsa alan derinliği azalır, diyafram açılırsa alan derinliği azalır, mesafe azalırsa alan derinliği azalır.
    Perspektif etkide: odak yakınlaşırsa (genşi açı lensler) yakındaki nesneler olduğundan büyük / fondaki nesneler olduğundan küçük görünür, uzak odaklı (tele lensler) ile çekilirse tam tersi yakındaki nesneler olduğundan küçük / fondaki nesneler yakınlaşarak (yığılma etkisi) olduğundan büyük gözükür.

    Alan derinliğinin hesaplanması için:
    Online Depth of Field Calculator

    Odak değişikliğinin perspektife etkisini görebilmek için:
    http://www.canonturk.com/vbulletin/d...denemeler.html

    Konumuza devam edersek; 35mm sensörlü makineler için üretilmiş lensi APS-C sensörlü makineye taktığımızda 1/1,6 = %62.5 oranda küçülmüş olarak görüntünün algılanabildiğini geri kalan görüntünün sensörden taşarak entegre devre üzerine düştüğünü yani algılanamadığını söyleyebiliriz. Dolayısı ile resim 3’te görünen daha küçük görüntü elde edilmiş olur. Dolayısı ile görme açımız küçülmüş / daralmış olur.

    Bu etkinin zoom etkisi ile karışmasının sebebi sanki zoom yapmış veya yakınlaşmış gibi görünmesidir. Oysa yakınlaşma / zoom yapma gibi bir durum söz konusu değildir. Çünkü mesafe ve odak uzaklığını sabit tutmuştuk. Zoom yapılmış olsaydı alan derinliğinin ve perspektifin nasıl değişeceğini yukarıdaki konulardan hatırlayın.

    APS-C sensörün algıladığı görüntünün full frame sensöre dört kenardan bant yapıştırmaktan hiçbir farkı yoktur. Daha önce de bahsettiğim gibi Nikon full frame / FX makineler DX lens takıldığı zaman yazılımsal olarak algılayacağı alan 1.5 crop oranında yapılıyor. Dolayısı ile herhangi bir odak değişme durumu olmadığı için zoom da yapılmamış oluyor.

    Gözünüze çevresi plastikle kapatılmış kaynak gözlüğü taktığınızı düşünün, gözünüzün algıladığı görüntü azalır ama görme şekliniz zoom yapmaz, crop faktörü de aynen böyle işler.

    Sözün özü arkadaşlar: 50mm lens her zaman 50mm lenstir. APS-C sensöre takınca 80mm olmaz. Sadece 80mm odak uzaklığının bakış açısından görüntü alınmasını sağlar.
    Unutmayın 80mm olsaydı alan derinliği ve perspektif etki değişirdi.

    Örnek olarak:


    Not: örnek resim http://www.canonturk.com/vbulletin/c...a-farki-3.html sayfasından alınmıştır.

    Üstteki örnekte aynı mesafeden full frame ve APS-C sensörlü iki makine ile APS-C 50mm ve full frame 80mm odak uzaklığında ve her ikisi de 2.8 diyaframda çekilmiştir.
    Dikkatle bakarsanız mesafe ve diyafram değişmediğinde odak uzaklığı değiştiği zaman:
    1-Alan derinliği azalmış; önde canon yazısı ve fondaki su şişesi daha bulanık olmuştur.
    2-Arkadaki objeler (şişenin yazısından daha net anlaşılıyor) ana konuya daha fazla yaklaşmıştır.

    Yan Etkiler:

    Bu yan etkilere konu fazla dağılmasın diye kısaca değineceğim.

    Megapiksel Farkı:

    Yukarıda örneğini verdiğimiz 5d markII ve 550d örneğinden devam edelim.
    5d MarkII 21.1 mp / 550d 18,1 mp

    Eğer makinemiz Nikon gövdeler gibi üzerine EF-s lens takıldığında otomatik crop yapsaydı 5d mark II sensörümüz 1 / (1.6x1.6) oranında (%39.06) crop yapacak ve sonuçta elimizde 8,24 mp görüntü kalacaktı. Biz kendimiz Photoshop ile bu oranda crop yaptığımızı düşünelim; yuvarlak hesapla 8,2 mp bir görüntü elde etmiş oluruz.

    Peki aynı crop oranında olan 550d ne kadar boyutta görüntü üretiyordu? 18.1mp.

    Aynı çerçevede iki tane görüntü elimizde olmuş oldu. APS-C sensörün ürettiği görüntü full frame sensörün ürettiği görüntüden (18.1 / 8.2 = 2,196601941747573) %120 daha fazla piksel üretiyor. Bu da aynı alanda daha fazla noktacık / piksel demek.

    Aynı sensörü kullanan 7d gövdesini kuşçular işte bu sebepten tercih ediyorlar.

    Piksel Boyunda Kalite ve Performans:

    Full frame sensörlerde APS-C sensöre göre pikseller daha büyük ve araları daha iyi yalıtılmıştır.

    - Dolayısı ile de daha hızlı filmlerde (yüksek isoda) daha az gürültülü / daha temiz görüntü üretirler.
    - Full frame sensörlerin dinamik aralığı (toplam değerlendirmede en aydınlık ve en karanlık alan arasındaki fark) daha geniştir.
    - Full frame sensörler piksel bazında daha iyi detay verebilirler.

    Bükülmeler ve köşe kararmaları:

    Bu kadar anlatımdan sonra bir diğer yan etkiden de kısaca bahsederek konuyu kapatalım.

    Artık APS-C sensörün EF sensörün merkezinden (full frame sensöre kıyasla) %62.5 ebatta yakalama yaptığını tekrar ederek devam edelim.

    Lenslerin genel özelliği merkezinin keskinliğinin köşelerde aynı olmadığıdır. Özellikle geniş açı lenslerde bu bozulmalar daha fazla olur. Aynı zamanda köşelerde kararma gibi durumlar da lensine göre görülmektedir.

    Genel kanının aksine lensler tüm etkilerini full frame gövdelerde sergilerler ama crop sensörde daha az bozulma yaparak daha performanslı çalışırlar.

    Örnek olarak:


    örnekte görüldüğü üzere lensin normalde karakteristiğinde bulunan köşe kararmaları mevcuttur. Ama bu lens 1.6 çarpanlı APS-C sensörde kullanıldığı zaman köşe kararmaları ve distortion’lardan (bozulma) daha az etkilenecektir.

    Not: Örnek imaj Hakkı Ceylan sitesinden alınmıştır.










    Konu Halil Ibrahim Duran tarafından (11.April.2013 Saat 19:08 ) değiştirilmiştir.

  • #2
    Mehmet_Uckun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Mehmet UÇKUN
    Makina:
    5D Mark III
    Üyelik tarihi
    21.March.2011
    Nereden
    Fethiye / MUĞLA
    Yaş
    32
    Mesajlar
    76

    Standart

    Abi harika bir yazı olmuş.. Makale tadında.. Teşekkürler zevkle okudum










    Çalışmalarımın daha fazlası için bana aşağıdan ulaşabilirsiniz...

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #3
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Erkan Yazıcı
    Makina:
    Sony A7
    Üyelik tarihi
    06.October.2012
    Nereden
    Bilecik
    Yaş
    49
    Mesajlar
    538

    Standart

    Bilgilendirici bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık, teşekkürler.











  • #4
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Alıntı Mehmet_Uckun Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Abi harika bir yazı olmuş.. Makale tadında.. Teşekkürler zevkle okudum
    teşekkür ederim mehmet, beğenmene sevindim.

    ayrıca makale tabir ettiğiniz deneme yazım fotografium blogunda da yayımlanmıştır:

    Crop Faktörlü Sensör Zoom Yapar Mı? Yoksa Mit Mi? | Fotografium Blog


    Alıntı ekoiko Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bilgilendirici bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık, teşekkürler.
    teşekkür ederim. faydalı olduysa ne ala










    Konu Halil Ibrahim Duran tarafından (11.April.2013 Saat 13:55 ) değiştirilmiştir.

  • #5
    thejustice - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Murat Sencer
    Makina:
    Canon 650D
    Üyelik tarihi
    25.February.2013
    Nereden
    ANKARA
    Mesajlar
    85

    Standart

    çok güzel bir yazı olmuş, bende croplu makinelerin bir nevi zoom yaptıgını zannediyordum ve bu yüzden görüntünün daha yakın olduğu hissine kapılmıştım Ellerinize sağlık.

    Peki, aynı odak uzaklıgında ve aynı diyafram acıklıgında çekilmiş bir resim var mı acaba?










    Security Researcher -

  • #6
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Alıntı thejustice Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    çok güzel bir yazı olmuş, bende croplu makinelerin bir nevi zoom yaptıgını zannediyordum ve bu yüzden görüntünün daha yakın olduğu hissine kapılmıştım Ellerinize sağlık.
    eskiden bana da öyle anlatılmış ama bir türlü kafama yatmamıştı. beğenmenize sevindim










    thejustice likes this.

  • #7
    aragorn20 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Özgür Sorgal
    Makina:
    canon eos 600d Canon EF-S 18-55 IS II Canon EF 50 mm 1.8
    Üyelik tarihi
    11.October.2012
    Nereden
    Denizli, Turkey
    Yaş
    47
    Mesajlar
    283

    Standart

    ben de yazını gayet başarılı buldum ancak hala canon sitesinde bir 15-85 lens tanıtılırken 35 mm eşdeğeri 24-136mm odak uzaklığına sahiptir cümlesini en azından benim açımdan cevaplamıyor, eğer senin dediğin gibi 50mm değişmez her yerde 50mm dir olsaydı o zaman bu mantıkla canon 15-85 lenste 15mm abartısında bir bükülme vermeliydi halbuki 24mm nin verdiği bükülmeyi alabiliriz ancak. Gene soruyorum böyle olmasaydı o zaman canon niye bir tane de 10-22 lens çıkartıp full frame deki 16-35 dengini yakalamaya çalışmış ya da teleden gidelim gene canon resmi sitesinde neden 55-250 is II odak uzaklığı için 35mm eş değeri 88-400 mm yazıyor. Benim bildiğim kadarıyla piyasadaki bütün lenslerin üzerinde 35mm makineye takıldığında alınacak açı yazılıyor yani ef-s lensin ff gövdeye takılmaması bunu değiştirmiyor gene aynı yazım dili kullanılıyor. yukarıdaki yazı oldukça ikna edici kafamda kalan tek soru işareti canonun resmi sitesinin yazdıkları










    fotoğraf çekmek resim yapmak gibidir yetenek yoksa 5dmarkIII olsa elinde beyhudedir.

  • #8
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Alıntı aragorn20 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ben de yazını gayet başarılı buldum ancak hala canon sitesinde bir 15-85 lens tanıtılırken 35 mm eşdeğeri 24-136mm odak uzaklığına sahiptir cümlesini en azından benim açımdan cevaplamıyor, eğer senin dediğin gibi 50mm değişmez her yerde 50mm dir olsaydı o zaman bu mantıkla canon 15-85 lenste 15mm abartısında bir bükülme vermeliydi halbuki 24mm nin verdiği bükülmeyi alabiliriz ancak. Gene soruyorum böyle olmasaydı o zaman canon niye bir tane de 10-22 lens çıkartıp full frame deki 16-35 dengini yakalamaya çalışmış ya da teleden gidelim gene canon resmi sitesinde neden 55-250 is II odak uzaklığı için 35mm eş değeri 88-400 mm yazıyor. Benim bildiğim kadarıyla piyasadaki bütün lenslerin üzerinde 35mm makineye takıldığında alınacak açı yazılıyor yani ef-s lensin ff gövdeye takılmaması bunu değiştirmiyor gene aynı yazım dili kullanılıyor. yukarıdaki yazı oldukça ikna edici kafamda kalan tek soru işareti canonun resmi sitesinin yazdıkları
    35mm eşdeğeri yazımda da yazdığım gibi açısal eşdeğerlik, yani görüş açısı olarak x milimetre odak uzaklığına eşdeğerdir demek özgür.

    bükülme konusunda da 15mm şu kadar büker diye bir kural yok.
    10-22 nin 15mm odak uzaklığı sigma 18-50 lensinin 18mm sinden daha düzdür mesela. bükülme tamamen lens karakteri ile alakalı bir durum.










    thejustice likes this.

  • #9
    dinamit_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    zeymut
    Makina:
    Canon EOS 5D Mark II
    Üyelik tarihi
    13.June.2010
    Nereden
    Sivas
    Yaş
    44
    Mesajlar
    423

    Standart

    ellerine sağlık abi gerçekten akıllardaki bir çok soruya cevap verdim, eksik olmayasın










    Canon EOS 5D Mark ll | Canon EOS 50D | Canon 24-105 mm f/4L IS USM | Canon EF 17-40mm f/4L USM | SIGMA 10-20 mm F/4-5.6 EX DC HSM | Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD IF | Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro | Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD |

  • #10
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Alıntı dinamit_ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ellerine sağlık abi gerçekten akıllardaki bir çok soruya cevap verdim, eksik olmayasın
    inşallah vermişimdir. zaten parça parça bir sürü yere yazıyorduk bunları hepsini ele alıp toparlamak lazımdı. sen de eksik olma











  • #11
    hypo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Ahmet KALAYCI
    Makina:
    Canon 60D
    Üyelik tarihi
    13.April.2012
    Nereden
    istanbul
    Mesajlar
    67

    Standart

    Bugün itibariyle ff ile aps-c arasındaki farkı net olarak anlamış bulunmaktayım. Detaylı yazınız için teşekkür ederim. Ben de çoğunluk gibi bir lensin aps-c gövdede zoom yaptığını (nasıl yaptığını anlamasam da) zannediyordum. Meğer sadece fabrika çıkışı crop yapıyormuş hergeleler. Tek avantajı full frame'de çekilmiş bir resmi cropladığında aldığın görüntüden daha kaliteli bir görüntü vermesi imiş. Soğudum bak şimdi makinamdan











  • #12
    Darkbrew - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Serdar
    Makina:
    Canonet QL17
    Üyelik tarihi
    20.May.2011
    Nereden
    Ankara
    Mesajlar
    158

    Standart

    Halil bey çok güzel, bilgilendirici bir yazı olmuş. Konuyla doğrudan ilgili olmasa da aklıma takılan bir husus var. Canon 5d'nin olduğu iki fotoğraf karşılaştırılmış. Bu fotoğraflarda odak mesafesi farkından dolayı, alan derinliğinde bariz farklılık var. Acaba aynı mesafeden, aynı odak mesafesi ile çekim yapılmış olsa ve FF makinenin fotoğrafını aynı görüntüyü elde etmek için croplarsak, alan derinlikleri bir birine eşit olur mu ? (Crop yapmanın alan derinliğine etkisi olmadığının farkındayım, sadece aynı açıyı elde etme amacındayım)











  • #13
    sequencer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    serkan gürdeniz
    Makina:
    Canon Eos 6D
    Üyelik tarihi
    01.June.2012
    Nereden
    aydın
    Yaş
    50
    Mesajlar
    384

    Standart

    Bence bir nevi dijital zoom yapmış oluyor.










    Canon 6D + 600D - 24-105 f/4 USM L - Yashica 50mm 1.7 - Nissin di866 II - 2X yn 560 III

  • #14
    MR2
    MR2 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Yunus Emre DEMİRBAŞ
    Makina:
    Canon 5D Mark III
    Üyelik tarihi
    04.April.2013
    Nereden
    Ankara
    Yaş
    40
    Mesajlar
    150

    Standart

    Halil bey bu aydınlatıcı bilgi için çok teşekkür ederim...











  • #15
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Alıntı hypo Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bugün itibariyle ff ile aps-c arasındaki farkı net olarak anlamış bulunmaktayım. Detaylı yazınız için teşekkür ederim. Ben de çoğunluk gibi bir lensin aps-c gövdede zoom yaptığını (nasıl yaptığını anlamasam da) zannediyordum. Meğer sadece fabrika çıkışı crop yapıyormuş hergeleler. Tek avantajı full frame'de çekilmiş bir resmi cropladığında aldığın görüntüden daha kaliteli bir görüntü vermesi imiş. Soğudum bak şimdi makinamdan
    ben teşekkür ederim ahmet bey,
    daha kaliteli kısmı yanlış anlaşılmış sanırım. crop ve ff body kıyaslamasında mp farkı olur ama ff body piksel bazında (yakın zaman teknolojili iki gövde kıyaslandığında) her zaman daha kaliteli sonuç verir.

    Alıntı Darkbrew Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Halil bey çok güzel, bilgilendirici bir yazı olmuş. Konuyla doğrudan ilgili olmasa da aklıma takılan bir husus var. Canon 5d'nin olduğu iki fotoğraf karşılaştırılmış. Bu fotoğraflarda odak mesafesi farkından dolayı, alan derinliğinde bariz farklılık var. Acaba aynı mesafeden, aynı odak mesafesi ile çekim yapılmış olsa ve FF makinenin fotoğrafını aynı görüntüyü elde etmek için croplarsak, alan derinlikleri bir birine eşit olur mu ? (Crop yapmanın alan derinliğine etkisi olmadığının farkındayım, sadece aynı açıyı elde etme amacındayım)
    evet aynı mesafe aynı odak ve aynı diyaframda alan derinliği de aynı olur. son cümleniz zaten cropun hem mantığı hem özeti

    Alıntı sequencer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bence bir nevi dijital zoom yapmış oluyor.
    aynen

    Alıntı MR2 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Halil bey bu aydınlatıcı bilgi için çok teşekkür ederim...
    ben teşekkür ederim










    Darkbrew likes this.

  • #16
    Ytczm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Aytaç ÜZÜM
    Makina:
    Sony
    Üyelik tarihi
    14.February.2010
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    1,571

    Standart

    Faydalı bir inceleme/makale olmuş abicim, teşekkürler











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #17
    thejustice - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Murat Sencer
    Makina:
    Canon 650D
    Üyelik tarihi
    25.February.2013
    Nereden
    ANKARA
    Mesajlar
    85

    Standart

    Alıntı Darkbrew Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Halil bey çok güzel, bilgilendirici bir yazı olmuş. Konuyla doğrudan ilgili olmasa da aklıma takılan bir husus var. Canon 5d'nin olduğu iki fotoğraf karşılaştırılmış. Bu fotoğraflarda odak mesafesi farkından dolayı, alan derinliğinde bariz farklılık var. Acaba aynı mesafeden, aynı odak mesafesi ile çekim yapılmış olsa ve FF makinenin fotoğrafını aynı görüntüyü elde etmek için croplarsak, alan derinlikleri bir birine eşit olur mu ? (Crop yapmanın alan derinliğine etkisi olmadığının farkındayım, sadece aynı açıyı elde etme amacındayım)
    Mühim bir konuya parmak basmışsınız.










    Security Researcher -

  • #18
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Alıntı Ytczm Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Faydalı bir inceleme/makale olmuş abicim, teşekkürler
    ben teşekkür ederim aytaç











  • #19
    sequencer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    serkan gürdeniz
    Makina:
    Canon Eos 6D
    Üyelik tarihi
    01.June.2012
    Nereden
    aydın
    Yaş
    50
    Mesajlar
    384

    Standart

    2-Arkadaki objeler (şişenin yazısından daha net anlaşılıyor) ana konuya daha fazla yaklaşmıştır. (yukarıdaki yazıdan alıntı)
    bu 2. madde hariç tüm yazdıklarınıza katılıyorum. Perspektifin sadece obje ile makina arasındaki mesafeye bağlı olduğunu düşünenlerdenim. Tabi benden başka böyle düşünen var ise
    Örnek fotoğrafta şişenin yakınlaşmış gibi görünmesinin sebebi ff gövdenin 500D'ye göre biraz daha yere yakın yerden çekim yapması.
    Obje ile body arasındaki mesafe dışında perspektife etki eden bir etken olduğunu düşünmüyorum. Body'den kastım lensin odak noktası mı yoksa sesnsör'ün bulunduğu noktamı olduğu konusunda emin değilim. (Odak noktası mantığıma daha yattı.)










    Canon 6D + 600D - 24-105 f/4 USM L - Yashica 50mm 1.7 - Nissin di866 II - 2X yn 560 III

  • #20
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Alıntı sequencer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    2-Arkadaki objeler (şişenin yazısından daha net anlaşılıyor) ana konuya daha fazla yaklaşmıştır. (yukarıdaki yazıdan alıntı)
    bu 2. madde hariç tüm yazdıklarınıza katılıyorum. Perspektifin sadece obje ile makina arasındaki mesafeye bağlı olduğunu düşünenlerdenim. Tabi benden başka böyle düşünen var ise
    Örnek fotoğrafta şişenin yakınlaşmış gibi görünmesinin sebebi ff gövdenin 500D'ye göre biraz daha yere yakın yerden çekim yapması.
    Obje ile body arasındaki mesafe dışında perspektife etki eden bir etken olduğunu düşünmüyorum. Body'den kastım lensin odak noktası mı yoksa sesnsör'ün bulunduğu noktamı olduğu konusunda emin değilim. (Odak noktası mantığıma daha yattı.)
    perspektif iki boyutlu düzlemde üç boyutu anlatma yöntemidir, dolayısı ile nesnenin önündeki ve arkasındakiler de büyüklü küçüklü bu anlatımra rol alırlar. dolayısı ile perspektif sadece makineden objeye kadar olan alan değil kareye giren tüm alandır.

    bunun yanında tele lensler uzaktaki nesneleri daha yakına getirirler. bu yan etkiye yığılma etkisi denir. tele lenslerde bunu engellemenin yolu da yoktur. sadece şişeye değil fonun tamamına bakın, minör farklar olsa da fon 80mm kullanılan 5dmk2 fotosunda biraz daha büyüktür.











  • Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •