Alıntı naturalminer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Dün gece render yapıyorum. İşlemci ` larda koşarken bir de üzerine video izliyim dedim. Core i7'nin gücüne güvenerek açtım ve takılma olmaksızın izliyorum. Bir süre sonra herşey durdu.. Laptop donup kaldı. İşlemci fanı donmadan sonra kademeli olarak üflemeyi azalttı. Kapatma tuşuna basarak kapattım cihazı. Tekrar açmak istediğimde laptop açlmadı. İşlemciden bi koku gelmiyordu. O an anladım ki Intel'in işlemci aşırı ısı koruması devreye girmiş. İşlemciyi yanmaktan korumuştu. Beklemeye niyetim olmadığından elektriği söküp laptopu buzdolabına soktum.

1 dakika sonra dondurulmuş laptopumu açtığımda sorunsuzca çalışıyordu. Çünkü işlemci yansa ciddi hata uyarı sesleri almam icap ediyordu..

Bu olaya benzer biçimde Canon da muhtemelen sensörünü yaktırmaz. Ama şu da bir gerçek ki, video çekerken sensör sürekli akıma maruz kalıyor. Esas soru bu akım sensörün hassasiyetine zarar veriyor mu? Olaya biraz şu açıdan bakmak gerekiyor bu noktada. Bazı telefonlar var (Bi tanesine ben de sahibim) vakti zamanında teknolojinin en son ürünü diye AMOLED ekran koymuşlar. Fakat gel görki 2 sene kullanınca saat, batarya gibi sembollerin bulunduğu alanlarda izler oluşuyor. O ledler hep aynı ışımayı yaptığından yüzey bundan etkileniyor ve ne yaparsan yap geri dönüşü olmayan bir iz bırakıyor. Biraz rahatsız edici bişey.. Bu açıdan baktığınızda sensörün zarar görmesi icap ediyor Ama güzel taraf şu ki, video cekerken sensörün belli noktaları sürekli aynı ışığa maruz kalmadığından bu "statik "etki yerine değişken bir etkiye bırakıyor ve sensör bu dinamik ortamda temizce yaşamını sürdürebiliyor.. Bu açıdan bakıncada paçayı sıyırıyor gibi duruyor değil mi?...

Ama nihai olarak sensör üzerinden geçen akım zamanla sensöre (benim görüşüme göre) biraz zarar verecektir. Hiçkimse şunu 0 net olarak diyemezki "yüzlerce saat 40 derecede çalıştırdık bir sorun çıkmadı". Evet belki oradaki fotodiyot yanmamıştır ama algıladığı intensity değeri artık farklı bişeyi gösteriyor olabilir. Kısacası ilk günkü fotoğrafı çekmiyor olabilir sensör..

Bir de açıkkası arkadaşlar, bunlar elektronik cihazlar ve Canon olsun diğerleri olsun bu cihazları onlarca yıl kullanın diye üretmiyor. 5 sene sonra ya modeli eskidiğinden yada bu tip sorunlarla zaten baştan atılması gerektiğinden cihazların ömürleri sanırım en fazla 7-8 sene olabiliyor. Zaten ortalama 150.000 shutter ömrü hadi bunu 200.000 desek böl 8'e 25000 yapar. Eh bu kadar shutterdan daha fazlasını bir senede yapmıyor muyuz? Kısacası zaten öyle yada böyle bu makineler ömürlerini zamanla doldururlar. DAntel örtüp bekletirseniz o başka tabi.. Bizim bi 20D var hala çalışıyor shutter 200.000 civarı ama arada bir tutukluk yapıyor o perde.. Bu da normal..

Kısacası biraz uzun oldu ama bu konuya bu kadar takılmamak lazım diye düşünüyorum. Sensör sonuçta kolay kolay yanmaz ama verimi (bence az da olsa) düşebilir. Benim yorumum bu.
bence arkadaşımız gayet net aciklamis. makinenin isinmasini dikkate alin. sensörün çok kuvvetli ışık kaynakları (lazer, güneş) gibi maruz kalmasına engel olun.zaten 30 dakika video çekmezsiniz. profesyonel film çektiğinizi bile düşünsem 5-10 dakikalik aralıklarla bakış açısı vs değiştiği için aslında farkli parçalar birleştirilmiştir.