Alıntı DustyBrain Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Muhattabınız değilim sorduğunuz soruda ama izin verirseniz şunu söylemek isterim, filmlerin yapısını(ya da herhangi bir analog kayıt malzemesini-kaset-plak da olabilir bu) biliyorsanız eğer, bu malzemeler girdiyi olduğu gibi kaydederler. Ne eksik, ne fazla. Aslında MP'den bahsedilemez çünkü molekül görebilecek kadar gelişmiş boyutta tarayıcılarımız olsaydı filmin içindeki gümüş bileşiklerinin herbirini kaydedebilir ve neredeyse sonsuz çözünürlüklü bir fotoğraf elde edebilirdik. (Ayrıca çok ince olsa da filmler 2 boyutlu değildir, derinlik boyutundaki moleküllerle birlikte yapının karmaşıklığını ve ayrıntı yakalayabilme gücünü tahmin edersiniz.) Düzgün ışık koşullarında, doğru pozlanmış bir fotoğrafta teorik olarak sonsuz MP bekleyebiliriz. Ancak makineye girdiyi sağlayan bir de mercekler sistemi, lens vardır elbette. Lensin kaybettiği ayrıntı, gerçeğe oranla inanılmaz derecede fazladır ve filmdeki MPyi(sürekli bu terimi kullanıyorum ama ayırtedilebilen en küçük eleman, çözünürlük diyebiliriz)asıl etkileyen budur.

Kesin olarak bilmiyorum, zamanında okuduğum bir yazıda günümüzdeki en gelişmiş mercekle(görüntü oluşmasını sağlayacak "tek mercek", mercek sistemi değil, dolayısıyla en az kayıp) yakalayabildiğimiz piksel yaklaşık olarak 300milyon olarak belirtilmişti. Günümüz ortalama makineleri ve banyo işlemleri + agrandizör mercekleri + fotoğraf kağıdının hassaslığı ile kaybettiklerimizle birlikte ortalama 51 mp baskı alabiliyoruz denilmişti.

Son bilgileri önemsemeyebilirsiniz, eski bilgiler. Ancak filmlerden bahsediyorsak potansiyelleri sonsuzken lensimiz ve banyo işlemindeki kayıplar kayıttaki son çözünürlüğü sağlayacaktır. Tarama/baskı sırasındaki kayıplarla da elimizde fotoğrafın nihai çözünürlüğü ortaya çıkacaktır. Bu kadar çok değişken varken de kesin bir rakam söylemek çok zordur.
Konuyu açarken analog filmlerin çözünürlük ve dinamik aralığı konusunda farklı bilgiler okuduğumu söylemiştim.Bir incelemede 35 mm film çözünürlüğünün 22 mp'e denk geldiğini okumuştum.Bu da en ideal şartlarda.Lens,banyo baskı kalitesizliği devreye girince 18 mp düşüyormuş. Filmin size sonsuz büyütme imkanı vermesi her büyütme derecesinde daha önceki büyütme kademesinde göremediğiniz detayları görebileceğiniz anlamına gelmez.Sadece ne olur; digitalde belli bir sınırı aşarsanız pixelleri görürsünüz.filmde bulanık ,büyümüş noktaları görürsünüz.