Konu Exposure Blending (pozlama birleştirme) olduğunda, fotoğraf kalitesi açısından en iyi sonuçlar Photoshop'ta maskeleme teknikleri ile alınır. Özellikle de, Luminosity Masking teknikleriyle Hand-Blending yaparak. Ancak bu yöntemlerle başarılı blend'ler yapabilmek için, fotoğraf üzerinde uzun zaman harcamak, pratik yapmak ve biraz ustalaşmak gerekiyor. Piyasada, poz birleştirme işlemini basitleştirmek için, bir çok HDR yazılımı bulunmakta. Ancak bu programlar, ideal kalitede fotoğraf üretemiyorlar.

32 bit HDR tekniği, bu programlara göre çok daha kaliteli sonuçlar üretiyor. Çekimi yapılan sahnedeki dinamik aralık aşırı uç noktalarda değilse, bu teknik Photoshop'ta yapılan hand-blending tekniklerine göre çok daha kolaydır. Ve tek pozlamaya yapılan işleme limitlerinin üzerinde sonuçlar üretebiliyor.

Bu başlıkta 32 bit HDR tekniğini, tutorial tadında kısaca anlatmaya çalışacağım. Bu tekniği uygulayabilmeniz için, en az Lightroom 4 ve Photoshop CS5'e sahip olmanız gerekiyor.

--------------------


Öncelikle, Lightroom'da bir ayarlama yapmak gerekiyor. Edit menüsünden Preferences'e tıklıyoruz. Açılan sayfada External Editing kısmına gelip, hemen altında Edit in Adobe Photoshop kısmında ilk sıradaki File Format'ı PSD'den TIFF'e çeviriyoruz. (Bu arada, fotoğraflardan en iyi performansı almak için, Color Space: ProPhotoRGB ve Bit Depth: 16-Bit seçili olsun.)

Bu tekniğini uygulayabilmek için, en az 3 taneden oluşan bir pozlama serisine ihtiyacınız var. Ancak, ben daha iyi sonuçlar için 5 ve üzerinde bir pozlama serisi öneriyorum.

Bu pozlamaları Lightroom'a import ediyoruz. Lightroom'a import ettiğimiz bu pozlama serisinden herhangi bir fotoğrafa tıklayıp; Lens Correction, Chromatic Aberration ve perspektif düzeltmeleri yapıyoruz. (Bu aşamada, başka herhangi bir düzenleme yapmanıza gerek yok.) Bu düzenlemeleri, serideki diğer pozlamalar ile senkronize ediyoruz. Sonra serideki tüm fotoğrafları seçip, sağ klik > Edit In > Merge to HDR Pro in Photoshop'a tıklıyoruz. Photoshop otomatik olarak açılıyor ve bir süre ıkınıyor Sonra açılan sayfada, Mode kısmını 32 bit olarak seçiyoruz. (Burada 16 bit'i seçip, tone maping işlerini Photoshop'ta yaparsanız, bir çok fotoğrafta sıklıkla gördüğümüz o berbat HDR efektini elde edersiniz. Ki biz doğal bir görüntü elde etmek istediğimiz için, dosyamızı 32 bit HDR yapıp, editleri Photoshop yerine Lightroom'da yapacağız.)

Bir 32 bit HDR dosyası, en gelişmiş monitörde bile ilk bakışta (tek seferde) göremeyeceğimiz kadar çok geniş bir dinamik aralığa sahip. (Monitörlerin de gösterebileceği bir dinamik aralık limiti vardır.) Açılan sayfada, histogram'ın alt kısmındaki slider'ı sağa-sola kaydırdığımızda, bize en karanlık bölgelerden en parlak bölgelere kadar, pozlama serimiz ile kaydettiğimiz bütün dinamik aralığı gösterecektir.

Eğer sahnedeki farklı pozlamalar arasında hareket eden objeler varsa (ki özellikle bulutlar genelde hareket eder), Remove Ghost seçeneğinin yanındaki kutucuya tıklayıp, seçili olmasını sağlıyoruz, sonra da pozlama serisi arasından dilediğimiz herhangi birinin üzerine tıklıyoruz. Seçilen bu görüntü, hareket eden objeler için referans noktamız olacak. Sonra OK'e tıklıyoruz. İşlem bitince, Photoshop'ta karşılaşacağımız görüntü, sizi tatmin eden bir görüntü olmayacak. Ama merak etmeyin, o görüntü çok fazla veriye sahip bir ''32 bit'' dosya. Asıl numara Lightroom'da başlayacak.

Şimdi Photoshop menüsünden; File > Save diyoruz. Bu kaydetme işlemi, oluşturduğumuz 32 bit HDR dosyasını otomatik olarak Lightroom'a gönderecek. Şimdi Lightroom'a geçip, bu fazlaca veriye sahip 32 bit dosyayı iştah kabartarak işleyemeye başlayabiliriz.

Burada dikkat çekmek istediğim bir nokta var. Lightroom'da 32 bit olmayan herhangi bir fotoğrafı işlerken, (örneğin) Exposure kısmına dikkat ederseniz, -5'ten +5'e kadar bir pozlama aralığı vardır. Ama 32 Bit HDR dosyasında, bu aralık -10'dan +10'a kadar genişliyor. Yani toplamda 20 stopluk bir dinamik aralıktan bahsediyoruz. Bu da bize, karanlık ve parlak bölgelerde tonal denge sağlayabilmemiz için, büyük bir esneklik sağlıyor.

Yeni başlayan arkadaşlara Photomatix kullanmaktansa, bu yöntemi kullanmalarını tavsiye ediyorum. Sonuçlar çok daha doğal olacaktır.

Sevgiler...
Güner Gülyeşil.