AÖF Fotoğrafçılık bölümü 2009 yılında faaliyete geçmiş ön lisans programıdır. 2 yıl toplam da 4 yarıyıldan oluşur. Her dönemde bir vize bir de final olmak üzere 2 adet sınava girilir; toplamda 8 adet sınav haftası içerir. İçerdiği dersler nezdinde daha çok fotoğrafçılık üzerine dersler vardır, kameramanlık ikinci plandadır. Her dönemde 30 krediden oluşur ve mezun olabilmek için 120 kredinin alınması gerekir.
AÖF Fotoğrafçılık Bölümü İçin Aranan Şartlar
Ben ikinci üniversitem olarak okuduğum için herhangi bir sınav şartı olmaksızın doğrudan AÖF bürolarından kayıt yaptırmıştım. Fakat daha önceden bir üniversite bitirmemiş olanların üniversite sınavlarına girerek yeterli puanı almış olmaları gerekir. Bahsedilen yeterlilik puanı hallice düşük olup bu yazıyı okuyup anlayabilen herkesin başarabileceğini düşündüğüm düzeydedir.
Sınavla ya da sınavsız bu bölüme girebilmenin diğer bir şartı da istenilen giriş- kayıt ücretini yatırmaktır. Günümüzde dönem başı yaklaşık 250 TL civarına tekabül gelen bir meblağı bankaya yatırdıktan sonra kayıt yaptırabilirsiniz. Yanlış bilmiyorsam bu ücret son zamanlarda bankalarda uzun kuyruklar oluşturduğu için sadece bankamatiklerden şahsın TC kimlik numarası üzerinden yatırılmaktadır. Sisteme otomatik olarak düşmekte ve AÖF bürolarında memurlar tarafından görülebilmektedir.
Kayıt işlemini tamamladıktan sonra sırada bölümün kitaplarını almak var. Kitap işine ayrı bir paragraf ayırdım; zira bazı arkadaşlar kitap dahi almayarak sadece sınavlara girmek için kayıt yaptırmaktadırlar. Kendilerince bir mantığı vardır elbet ama bence bir bölümü okuyorsanız yeterliliklerini yerine getirmeniz gerekir. Kitapları almanızı ve okumanızı ayrıca bilgi açısından da kesinlikle tavsiye ederim.
Gelelim ders içeriklerine. 1. Yarıyıl yabancı dil ve teme bilgi teknolojileri haricinde 6 adet alan dersi var. Bunlar: temel fotoğrafçılık, görsel estetik, fotoğraf tarihi, fotoğraf kültürü, iletişim bilgisi ve sosyolojiye giriş. İletişim ve sosyoloji hariç diğer 4’ünü kesinlikle altını çizerek okumanızı tavsiye ediyorum. Merakı olanlar için zaten çok akıcı bilgiler var. Zorlanmadan geçilebilecek dersler, sadece fotoğraf tarihinde biraz fazla ezber yapmanız gerekebilir. Diğer iki ders yani iletişim ve sosyoloji biraz daha sıkıcı gelebilir. Özellikle de iletişim. Kitabi da pek iç açıcı değil zaten. Ama mecbur çalışılıp geçilmesi gerekli.
2. yarıyılda ise; hareketli görüntünün tarihi, sayısal fotoğrafa giriş, film ve video kültürü, film ve video yapımı ve radyo ve televizyonda program yapımı dersleri yer almakta. İsimlerinden de anlaşılacağı gibi 2. Yarıyıl daha çok video ağırlıklı ve bu bölümün kameramanlık kısmına hitap etmekte. Genelde eğlenceli dersler; sadece program yapımı fotoğrafçı arkadaşları pek açmayacak türden.
3. yarıyılda zorunlu Türk dili ve Atatürk ilkeleri ve İnkılap tarihi dersleri dışında sayısal fotoğraf işlem teknikleri, sayısal fotoğraf baskı teknikleri, kamera tekniğine giriş, fotoğrafın kullanım alanları, sayısal fotoğraf makineleri, toplum ve iletişim dersleri yer almakta. İlk iki dönemden daha teorik olan bu dersler ile daha fazla bilgi öğrenmek elinizde. En güncel ders olan sayısal fotoğrafa makineleri bilgi anlamında size çok şeyler katacaktır. Tek sıkıcı dersi yine toplum ve iletişimdir.
4. ve son yarıyılda ise yine video alanında yoğunlaşıldığı hissedilmektedir. Zorunlu iki ders dışında videonun kullanım alanları, optik bakış, fotoğrafa ve video proje geliştirme, görsel kültür, güzel sanatlar, sosyal medya dersleri yer almaktadır. Ders içeriklerinin ezberlenmesi en zorlanılan dönem bu dönemdir. Kalın görsel kültür kitabı gibi teorik bilgi yüklü birçok kitap daha vardır. Tarihsel bilgini yanı sıra güncel bilgilerin de yer alması ile sınavlara daha fazla çalışılması gerekmektedir. Diğer dönemlerde olduğu gibi sıkıcı ders tabiri bu dönemde yok. Dersleri zor olduğu kadar eğlenceli de…
Normalde her yarıyılda 8’er ders var. Fakat ikinci üniversite olarak okumak isteyenler için daha önceden aldığı bazı derslerden muafiyet söz konusu. Türk dili, yabancı dil, tarih ve bilgi teknolojileri dersleri muaf sayılabiliyor. Hatırlayabildiğim kadarı ile ders seçme işleminde muaf olmak istiyorum kutucuğunu işaretlemeniz yeterli. Dolayısı ile her yarıyılda 2 adet dersiniz eksilmiş olacak ve 6 ders ile yolunuza devam edebileceksiniz.
Kaynakça: Açık Öğretim Fakültesinde FotoÄŸrafçılık Bölümü Okumak
Detaylı bilgi için : https://www.anadolu.edu.tr/acikogret...e-kameramanlik