Katkılar için teşekkür ederim.
Bir hatırlatma yapmama izin verin, konuyu "yeni başlayanlar" başlığı altında açmıştım.
Bireysel görüşlerimiz bir yana, boynumuzda asili donanımı görenler ya da konuyla, dernek, sergi, gezi aktiviteleri nedeniyle ilginizi anlayanlar gelip soruyorlar, "ben ne alayım, nasıl başlayayım" diye, değil mi?
Bu soruya tüm samimiyetimizle vermemiz gereken cevabın "ne çekmek istiyorsun" olduğu konusunda, sanırım hemfikiriz. Verdiğimiz bu (soru) cevaba bugüne değin ilk anda doğru ya da bilinçli cevap vereni görmedim. Eeee, kem, küm ettiklerinde de şu toplantıya gelin, şu kursa gidin diyoruz ya da artık hemen her fotoğraf heveslisinin sahip olduğunu düşündüğümüz interneti adres gösyeriyoruz. Benim de ilk verdiğim adres çoğunlukla Canonturk forum oluyor.
Geçenlerde Tunapala dan aldığım yanıtı tam anlamamış olmak, fotoğrafa bu kadar emek vermiş ve fikri sorulan biri olarak paniklememe neden oldu. Konuya eğilme nedenim budur.
Kimse kategorisini bilsin, seçsin, bilmeyenin kulağını çekelimfilan gibi bir endişem yok. Sadece kimi gözlemlerime dayanan (tümüyle yanlış, hatalı olabilir) endişelerimi dile getirmeye çalışıyorum.
Bunlardan birisi de fotoğrafla profesyonel ilişkisi olanların ya da olabilecek olanların foruma daha az ilgi gösterdiği yönünde. Örneğin Mustafa beyin (Nazif) uzun zamandır sesi soluğu çıkmıyordu, Vefa bey keza ortalıkta yok, editörlerimizden Tahir zorunlu olmadıkça ses vermiyor.. Belki yaz ayları, belki iş güç yoğunluğu olabilir ama forum konularının bir kısır döngüye dönüşmesi, haklı olarak bu arkadaşlarımızın ilgisini azaltmış olabilir. Bugün yazılan başlıklara bakın, hala "hangi lensi alayım, donanım değiştireyim mi, şu badiye hangi lens, vs vs"..
Sadece ya da özellikle fotoğraf paylaşım sitelerinde en çok hoşuma giden, kimi fotoğrafçıları fotoğraflarından tanınabiliyor olmaları. Bu her zaman pozitif anlamda olmayabiliyor. Ama genelde olayın teknik kısmını aşmış fotoğrafçıların kendilerini ifade edebildikleri bir tür, tarz, üslup ile ürettiklerine şahit oluyoruz. Şimdi bu konuda da bir çalışmadan söz edeceğim, ne olur kimse insanları sınıflamaya, düzene sokmaya çalıştığımı düşünmesin. Tam tersine konuya yeni başlayanların ufkunu genişletmeye yönelik bir çalışma olduğuna inanıyorum. İnsanların fotoğraf dünyasında konumlarını, ilgi alanlarını, onlara sunulan olanakları ve fırsatları bilmeleri açısından faydalı buldum. Derleyen kişi de de bir fotoğrafçı, David A. Larsen.
O da söze aynı sizler gibi konunun karmaşıklığından arada kesin sınırlar bulunmamasından söz ederek başlamış.
Öte yandan fotoğrafta tarz (üslup, tür) konusunu dört temel ana başlıkta toplamış : -Anladığım kadarıyla-
- Yaratıcı- kurgusal tür (Creative genre)
- Basım, yayın türü -kurgusal olmayan (Editorial genre)
- Perakende tür (Retail genre)
- Kişisel tür (personel genre)
Bu dört temel başlık altında da çeşitli özel türler mevcut. Örneğin,
Yaratıcı türler altında sekiz ana başlıkta türler sıralanmış; yaratıcı stok , moda ( bu da stüdyo ve katalog olarak ayrılmış), kutlamalar ve toplantılar, ticari (ürün ve reklam olarak ayrılmış), yiyecek ve dekor, güzel sanatlar (fine art) (still life, çıplak, diğer olarak ayrılmış), erotik ( çekici, pornografik alt grupları mevcut), propaganda.
Basım yayın türü, kurgusal olmayan (editorial); arşiv amaçlı, mimari, doğa ( havacılık, manzara, vahşi yaşam, vahşi yaşam pozlama, su altı, makro ve bitki örtüsü olarak alt grupları mevcut), yaşam (foto muhabirliği- photojounalism, röportaj alt grupları var; bunlar da savaş, politika ve haber olarak ayrılıyorlar. ayrıca belgesel ve seyahat fotoğraf türü de yaşam türünde. belgesel de kendi arasında belgesel portreleme, sosyal belgesel ve sokak ve samimi (candid) olarak alt grupları var. ), spor (bu da aksiyon, sporcu portreleme ve macera olarak alt gruplara ayrılmış, bilimsel 8tıptan başlayarak bir çok bilim dalında alt dalları var, yıldızları çekmek te bu alana giriyor), askeri (belgesel, casusluk ve uydu görüntüleri bu grupta), tüzel (endüstriyel -sanayi fotoğrafları ve sanayici portreleme grupları), sahne ve set (canlı müzik ve performans dalları mevcut) , kutlamalar (kırmızı halı, paparazi), moda (podyum)ve ticari (halkla ilişkiler) gruplarına ayrılmış.
Perakende tür (retail genre) başlıca iki başlık altında toplanmış. olaylar -organizasyonlar ve stüdyo portre çekimleri. Olaylar, spor ve uygulamalar ( functions) olarak ayrılmış. Function başlığı altında düğünler, mezuniyet törenleri, definler ve dini törenler -rights of passge) olarak alt gruplara ayrılmış. Stüdyo portre ise aile portreleri, pasaport ve resmi dokümanlar için portreleme olarak sıralanmış.
Kişisel temel alt başlığı çoklukla küçümsediğimiz anı fotoğrafçılığnı kapsıyor. Hafızaya hitap ediyor. Doğal kültürel-yaşam çevre (vernacular) tür de denebilir. Çok büyük bir kitlenin ilgi duyması nedeniyle de found genre da deniyor.
Tekrar etmek isterim, kimseyi bu gruplara itelemek, oturtmak gibi bir düşüncem, ısrarım yok. Ayrıca isteyen herkes her tür (tarz ve üslup) de çeksin. Ancak fotoğrafla ilgilenenlere fotoğraf dünyasının (endüstrisinin, kullanıcılarının, tüketicilerinin, vs) sunduğu olanakları tanıması, kendi konumunu ya da olmak istediği konumu tanıması ya da öğrenmesi, sunulan olanak ve fırsatlardan yararlanması için bu bilgilerin öğrenilmesi gereken bilgiler olduğunu düşünüyorum.
Belki de bize ne almalıyım diyene "ne çekeceksin" sorusundan önce fotoğrafın teoriği konusunda eğitim alabileceği olanakları sunmak, eğer bu olanaklardan biri de Canonturk ise teorik bilgi arşivini bir kaç kişiye (gerçekten büyük yük kaldırıyorlar) yüklemek yerine el birliği ile zenginleştirme yoluna gitmek için motivasyon sağlamak mümkün olabilir.