Alan derinliği ile ilgili gereken herşey söylenmiş. Herkesin eline sağlık. Ben de şöyle bir özet yapayım istedim.



Alan derinliğini etkileyen dört şeyin ilki -şekle göre sondan başa doğru gidiyoruz :-) - sensör büyüklüğüdür. Zaten bir makinanız varsa, yapacak bir şey yok. Ama yeni bir makina alacaksanız ve alan derinliği sizin için çok çok önemliyse, bütçeniz de uygunsa, tercihinizi buna göre yapmalısınız.

İkincisi lensinizin odak uzunluğudur. Sabit odaklı bir lensiniz varsa, bu faktörden de yararlanma şansınız yok. Zoom lensiniz varsa, bokeh için en büyük odak uzaklığını kullanmalısınız. Yeni bir lens alacaksanız, bokeh önceliğiniz ise, geniş açı lenslerden kaçacaksınız.

Üçüncü faktör, diyafram açıklığıdır. Makinanız ve lensiniz ne olursa olsun, diyaframı açtıkça bokeh etkisini yakalama imkanı elde edersiniz.

Dördüncü faktör, konuya olan uzaklığınızdır. Konuya ne kadar yaklaşırsanız, bokeh etkisi o kadar artar. Yukarıdaki faktörlerden umudunuz kalmadığında, kanuya yaklaşmayı deneyin.

Beşinci bonus faktör de, bokeh etkisini garantilemek için, mümkünse konuyu arka plandan biraz uzak tutun.

Bokeh etkisi için illa ki 1.4, 1.8 diyafram lensler gerekmiyor. Diyaframın çok açılabilmesi elbette büyük avantaj ama diyafram tek faktör değil. Aşağıdaki fotoğraf 50mm lens ve 3.5 diyaframla çekildi. Daha da kısılabilirdi.



Herkese iyi çekimler!