Arkadaşlar konu içinde bir çok şey yazmış. Doğru olan ifadeler kadar yanlış olanlarda var.
----------------------------------------------------------------------------------
"Polikarbonat reçine çok sağlam bir malzemedir ve hafistir.Son zamanlarda lükx arabalarda kullanılıyor.Hafiftir ve sağlamtır.Magnezyumdan daha sağlam bir malzemedir."
"Ek olarak paslanmaz olması da artısı"
"Magnezyum ve aliminyum body olması önemli değil şahsen dayanım olarak aliminyumu tercih ederim."
"Arkadaşlar Polikarbon reçinesinin magnezyumdan daha dayanıklı olduğundan bahsetmişler. Bu kullanıcılarn içini rahatlatacak birşey, ancak şu soru da insanın aklına geliyor: Polikarbon reçinesi magnezyumdan daha iyiyse, o zaman Canon 7D makinalarda neden magnezyum kullanıyor?"
----------------------------------------------------------------------------------
Yukarıdaki ifadelerdeki hataları düzeltmek isterim.
Magnezyum, Aliminyum karşılaştırmasında, Magnezyum, bulunabilirlik açısından doğada daha zor bulunan, Aliminyumdan birim ağırlıkta 3 kat daha hafif, daha sert, darbelere karşı daha dayanıklı, ısı değişimlerinde genleşme oranı daha düşük, korozyona daha dayanıklı, bu nedenlerden dolayı Aliminyumdan çok daha pahalı bir alışımdır.
Ayrıca Magnezyum gövdeli makinalarda, iç yapısının gösterildiği fotoğraflara bakacak olursanız dış polikarbonun altında, makinanın tamamının bu kasayla kaplanmış olduğunu görürsünüz. Oysa Alimunyum gövde denilen makinalarda böyle komple bir metal kasa yoktur. Alimunyum adate bir iskelet gibi, köşeden köşeye, ince levha, şerit halinde kullanılmaktadır. Bu yüzden araştırırsanız aliminyum gövdelerin iç yapısının fotoğrafını bulamazsınız. Firmalar bu yapının fotoğrafını ürün tanıtımlarında kullanmaz.
Dpreview
vb. sitelere bakacak olursanız tüm makina üreticileri Magnezyum gövdelerin iç yapısını açıkça gösterirken, Aliminyum kasalı gövdelerin iç yapısı gösterilmez.
Mesela Nikon D7000 nin de magnezyum kasaya sahip olduğu bilinir. Daha doğrusu Nikon bu şekilde duyurmuştur. Oysa durum tam böyle değildir. Nikon bu makinasında Magnezyumu makinanın sadece üst kısmında kullanmıştır (makinanın sağ ve sol taşıma askılarının bağlantı yerleri arasında kalan, üst tarafa doğru yaklaşık 1.5 cm. lik bir bölüm ve arka yüzünde). Makinanın kalan kısmında sert plastik kullanılmıştır. Bayonetin bağlantı yuvası metal olmasına rağmen, o metal plastik kasaya tutturulmuştur. Yani aslında tam magnezyum bir gövde değildir. Bakınız..
Nikon D7000 Vs Canon 7D, Compare two BIG Powerful Digital Camera | BaseDigitalPhotography.com - Digital Photography Tips - Photography Equipment - Photography Article
Kısaca demek istediğim sırf gövde sağlamlığı tercih sebebi olacaksa, tabii ki Magnezyum gövde tercih edilmelidir. Çünkü iki gövde tipi arasında sağlamlık, dayanıklılık ve maliyet açısından çok fark vardır.
Son bir not da 60D nin dış plastik aksamında karşılaşılan bollaşma, gevşemenin sebebide, bu dış polikarbon plastiğin altında komple bir metal gövde olmamasından dolayıdır. ( Maalesef Canon 60D de, Nikon D7000 deki kadar da, yarımda olsa kısmi metal kasa bulunmamaktadır)
Canon 60D nin hafifliği Aliminyum kasaya sahip olmasından değil, içinde kasa olmamasındandır. Eğer makinanın içinde Aliminyum bir kasa olsaydı, 7D den çok daha ağır olurdu. Dediğim gibi, birim ağırlıkta Aliminyum, Magnezyumdan 3 kat daha ağır bir malzemedir.
Yukarıda verdiğim linki açtıysanız Canon 7D nin gövdesinin profesyonel, gerçekten çok sağlam bir yapıda olduğunu görürsünüz.
Yeni makina alacak arkadaşların kulaktan dolma bilgiler yerine, daha doğru bilgilerle makina seçimlerini yapması adına bilgilerimi paylaşmak istedim.
Bende bu bilgileri Pentax fabrikalarında çalışan bir mühendis arkadaşımdan almıştım. Kendisi hangi marka olursa olsun piyasaya çıkan tüm gövdeleri incelediklerini ifade etmişti.