Üstadlar ve Arkadaşlar,
80D'yi kısa bir süre de olsa kullanma imkanım oldu.
Yukarıdaki teknik karşılaştırmaların yanısıra, 80D'yi kullanırken edindiğim izlenimlerimi sizler ile paylaşayım (70D'ye göre): 1. 80D'nin dinamik aralığı 70D'ye göre belirgin şekilde daha iyi. Benzer kadraj ve ışık koşullarında elde ettiğim fotoğraflar arasında belirgin farklar var. 80D, dinamik aralık anlamında başarılı. (Hatta DXOMark sitesinde de neredeyse 6D ile aynı dinamik aralığa sahip diye test sonucu çıkmış.)
2. AF noktasının 45 adete çıkması makinenin kullanılabilirliğini arttırmış durumda. 70D'deki 19 AF noktasının şimdi gerçekten daha limitleyici olduğu hissediliyor. Özellikle de 7 fps ile yapılan çekimlerde, 45 AF noktası çok daha kullanışlı. (6D'deki 11 AF noktasına ise hiç değinmeyelim.

)
3. f/8 lensler ile AF yapabilmesi! Bu gerçekten ama gerçekten çok iyi bir özellik. 7D Mk.II'de sadece merkez AF bu kapasiteye sahipken, 80D'de 27 adet AF noktası f/8 lens ile birlikte kullanılabiliyor. Bu, 400mm f/5.6L lensin x1.4 Extender ile birlikte AF yapılabilir şekilde kullanılacağı anlamına geliyor. Bu durumu 70-200mm f/4L IS lensi x2 Extender ile ve 70-300mm f/4-5.6 lensi yine x1.4 Extender ile birlikte kullanılabilmesi şekilde de değerlendirebilirsiniz.
4. ISO performansı da 70D'ye göre daha iyi. Kumlanma sırasında renk kayıpları / renk bazında kumlanma oldukça iyi kontrol edilir boyutta. Ancak genel kumlanma yine 1600 ISO'da hissedilmeye başlıyor. Ancak 70D'ye göre belirgin şekilde daha iyi. Fakat bir 6D performansı da beklenmemeli. Ancak kumlanma konusunda hassasiyeti olanlar forumda "70D'de 800 ISO'daki kumlanma beni hasta ediyor" diyenler 80D'de 800 ISO'da gayet memnun olacaklarını tahmin ediyorum.
5. 80D ile gelen yeni 18-135mm NANO USM lens: Bu lens AF hızı bakımından gerçekten hızlı. STM lense göre AF hızı çok iyi. Deklanşöre bastığınızda, "ne zaman lens odakladı" veya "lens acaba zaten bu odak ayarında mıydı da odaklama hızını göremedim" diye kendi kendinize sorabiliyorsunuz. Özetle 18-135mm STM lense göre başarılı.
6. 80D'nin loş ortamdaki AF odaklama performansı 70D'ye göre daha iyi. Işık azalınca 70D "focus hunting" konusunda insanı çileden çıkartabiliyordu. 80D de insanın çileden çıkartabilir, ancak belirgin şekilde 70D'ye göre daha az olasılıkla. Fakat beklenti kesinlikle 6D seviyesinde olmamalı. Ancak 70D'ye göre dikkat çekici derecede daha iyi.
7. Bir de makinenin yenilenmiş menüsü ve geliştirilmiş seçenekleri 70D'nin üzerine gövdenin geliştirildiği hissiyatını doğrudan veren başka bir unsur. 7D Mk.II'deki opsiyonların çoğu var (birebir kontrol etmediğim için bu şekilde söylüyorum). Ayrıca lens düzeltme seçenekleri artık "Chromatic Abberration Correction" ve "Peripheral Illumination" ile sınırlı değil, "Geometric Distortion Correction" düzeltmesi de bulunuyor.
Umarım yakın zamanda 80D'ye geçmek mümkün olur.
Herkese selamlar ve iyi çekimler dilerim.