Alıntı happy Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Kaan Bey,
Öncelikle çok değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
Video'yu oluşturduktan sonra da çıkarımlar yapmıştım ama benim göremediğim, düşünemediğim şeyleri bana hatırlattığınız için tekrar tekrar teşekkür ederim.

Ayrıca farklı fikir ve tecrübelere ihtiyacım olan bir konu var, bunun için genel olarak herkesle paylaşmak istediğim bir kaç soru var;

Soru : İnternet'te arayıp bulduğumuz timelapse'lerde bir kaç güzel şey gördüm onun için aklıma bir şey gelmedi bunu genel olarak olarak herkese sormak istiyorum;

1) Önce dar bir açıyı çekerken sonra yavaş yavaş genişe doğru geçiş oluyor ben yapmaya çalıştım ama ne kadar yavaş yaparsam yapayım videoda
biraz atlaya atlaya oldugu ortaya çıktı bunu nasıl çözebilirim?

2) Gündüzden geceye doğru olan geçişlerde yine aynı problem ortaya çıktı tam bir performans alamadım süreklü pozlama süresini artırdığım için 20-25 bazen 10-15 bazende 5-10 fotoğraf da bir pozlama süresini değiştirmem gerekiyordu o oda daha sonra birleştirildiğinde 1-2 saniyede bir video'da ışığın artmasına neden oluyor, bunu çekim sürelerinin arasını uzatmakla mı çözebilirim acaba tek aklıma gelen o, yada iso diyeceğim ama iso da aynı etkiyi yaratacak fotoğraflar üzerinde bu da yine aynı şeye sebep olacak.

3) Örneğin bir nesnenin etrafında dolanarak ve geri zoom yaparak çekim yapmak istiyorum bunu slider kullanmadan nasıl daha iyi bir sonuç alabilirim.?

4) Sizinde bu çekim yaparken daha iyi sonuçlar için uyguladığınız yöntemler varsa bizimle paylaşırsanız seviniriz.

Not: Timelapse'de tecrübe sahibi olmayan fakat çekimlerde de farklı açı öneren arkadaşların da fikirlerinden yararlanmak isteriz. Ayrıca son olarak fotoğrafla uğraşan herkesin bu işi bir denemesini öneririm bence çok zevkli

Mutlu Bey,

Bilgim dahilindeki konular hakkinda size hemen su sekilde bilgi verebilirim;

1) Zoom lensler ile zoom'un degistirilmesi lens uzerine takin disli sistemi uzerine eklenen motorlu sistemler ile yapiliyor arastirdigim kadariyla. Lensin zoom'unu el ile degistirmek, timelapse'te cok performansli olmuyor, cunku her seferinde ayni araliklarda el ile lensin zoom'u degistirilmesi cok guc. Fikir vermesi amaciyla, asagida bu konu ile ilgili sistemlere dair birkac siteyi bulabilirsiniz.

http://www.abelcine.com/store/Bartech-Focus-Device-Focus-Style/

Two very different follow focus systems for HD-DSLRs | Philip Bloom


http://www.pure4c.de/dynasite.cfm?dsmid=112528


2) Farkli isik kosullarinda cekim yapacaksaniz, M (manual) mod yerine Av (diyagram oncelikli) mod'u kullanabilirsiniz. Bildiginiz uzere, fotograf makinesi bu mod'dayken enstantane hizini ilk ayarladiginiz isik ayarina gore diyaframi ve ISO'yu sabit tutarak degistiriyor. Timelapse calismalarimin bir kimsinda bu sekilde makineyi ayarlayarak kullandim. Sonuclari benim icin tatmin edici oldu.

3) Bu konuyla ilgili olarak 'hyperlapse' konu basligi hakkinda arastirma yaparsaniz, gerek internette, gerekse youtube'da nasil yapildigina dair ornekleri goreceksiniz.

4) Mutlu Bey, bu konuda sanirim bildigim bircok bilgiyi paylastim. Ancak aklima geldikce yine foruma eklerim.


Hepinize iyi cekimler.