Alıntı happy Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Fotoğrafları çekerken sonucun ne olacağını beklemek çok heyecanlı bir bekleyiş oluyor.. çok farklı yaratıcı düşünceler çok güzel şeyler çıkabilir.
Ben biraz uğraştıktan sonra bu sonucu elde ettim. Bir sonraki çalışmam da dikkat etmem gereken şeyleri ders çıkardım sizinde eklemek istediğiniz birşey olursa lütfen yazın..
Yorumlarınız için teşekkürler..

Mutlu Bey,

Timelapse calismalarimda tecrube ettigim birkac nokta var.
Sizinle ve diger arkadaslar ile de paylasmak isterim;

1. Kadraj: Oncelikli olarak kadrajda hareket halinde olan nesneler ve/veya manzara olmali. Ve karenin genelinde hareket baskin olmali. Aksi takdirde cekilen timelape biraz "sikici" nitelikli olabiliyor.

2. Zamanlama: Bu konu timelapse ile neyi izlettirmek, neyi vurgulamak istediginize bagli. Ancak en azindan sunu soyleyebilirim, 1 sn veya 2 sn aralikla cekilen timelapse'lerde video kamera ile cekilmis hissi olusuyor; tam timelapse hissiyati cok belirgin olmuyor. Kendi dusuncem su sekilde,
2.a. Insanlar, araclar, vb. nesneler: 3 ila 5 saniye arasindaki cekimlerde akisi genelde guzel sekilde yakalayabiliyorsunuz.
2.b. Gece trafigi, gece manzaralari: Kesinlikle pozlama sureleri 1 - 2 sn veya daha uzun olmali. Ozellikle arac trafiklerinde olusan cizgi seklindeki isiklar, akis hissini timelapse'te arttiriyor.
(Hatta birkac mesaj once paylastigim timelapse'i izlerseniz goreceksiniz.)
2.c. Gokyuzu, gunesin ve/veya bulutlarin hareketi: Burada konu tamamen sizin elinizde. Ben 5 sn, 20sn, 1 dk, 5 dk araliklar ile cekilmis timelapseler denedim. Hatta 3 gun (72 saat boyunca) gunun akisi icin cektigim timelapse'te 5 dk araliklar ile cekim yaptim. Sonuc - amacina gore - oldukca guzel oldu.

3. Video Suresi: Timelapse cekiminde 24 veya 25 fps baz alinarak cekim yapilmasi en mantiklisi. 1 dakikalik bir timelapse icin 24 fps x 60 s = 1440 fotograf cekilmesi gerekiyor. Ancak kadraj, konu cok iyi ayarlanmamis ise, 60 sn'lik timelapse sikici olabiliyor. Bazen timelapse'leri 25-30 sn gibi kisa surelerde ozellikle tutmali. Cok dramatik manzara veya goruntu degisiklikleri olan sahneler bulunuyorsa, 60 sn veya biraz daha uzun timelapse'ler cekilebilir. (Flickr'da bu konuyla ile ilgili cok iyi ornekler bulunuyor.)

4. Timelapse'teki arka fon muziginin vurgulanmak istenen konuya paralel sekilde secilmesi gerekiyor. Timelapse'i izlerken, hazirlanmis videonun etkisi muzik ile artiyor. Sonuc daha keyif verici ve daha kolay izlenir bir video oluyor.

Herkese iyi cekimler.